Tak ogórki małosolne robiła moja babcia. Z tym przepisem wychodzą pyszne i chrupiące
Ogórki małosolne czarują świeżym i lekko kwaskowym, a nawet nieco słodkim smakiem. Zawsze wychodzą mi pyszne i chrupiące. Sekretem ogórków małosolnych jest przepis babci. Poznajcie go, bo warto.
Ogórki małosolne najlepsze z przepisu babci
Ogórki małosolne to takie ogórki kiszone, ale można powiedzieć, że tylko połowicznie. Nadal świeże i lekko słodkie, ale już trochę ukiszone i słone . Pyszne ogórki pachną czosnkiem, koprem i chrzanem. Od lat robię je wyłącznie z przepisu babci.
Seniorka znała się znakomicie na kuchni, a ogórki małosolne z tego przepisu wychodzą chrupiące, jak żadne inne. Kiszą się szybko i jeszcze szybciej znikają ze słoika . Są pyszne jako dodatek do obiadu, surówek i same. Chrupię je z przyjemnością. Poniżej znajdziesz przepis na ogórki małosolne od babci.
Jak zrobić ogórki małosolne z przepisu babci?
Składniki:
- 1 kg niedużych ogórków
- 1 litr gorącej wody
- 1 łyżka soli kamiennej niejodowanej
- 4 ząbki czosnku
- 3 łodygi kopru z baldachimami
- 3 liście chrzanu
Przygotowanie ogórków małosolnych zacznij od zalania ogórków na około 2 godziny. Dzięki temu będą chrupiące. Do garnka wlej litr wody i zagotuj . Musi tylko zawrzeć. Zdejmij z ognia, wsyp sól i mieszaj do rozpuszczenia.
W wyparzonych słoikach ułóż łodygę kopru, 2 ząbki czosnku i liść chrzanu. Teraz włóż na to ogórki, z których z jednej strony odetnij końce. Ten zabieg sprawi, że szybciej się ukiszą . Teraz na ogórki połóż znów warstwę kopru, chrzanu i czosnku.
Ogórki małosolne pyszne i chrupiące
Ogórki zalej wodą z solą. Odstaw na 2-3 dni w ciepłe, słoneczne miejsce. Dociśnij ogórki słoiczkiem wypełnionym wodą, by nie wypływały. Już po 2 dniach ogórki małosolne będą dobre do jedzenia. Każdy, kto ich spróbuje, zwraca uwagę na to, że są bardzo chrupiące.
Wychodzą pysznie, a przepis babci jest tajemnicą ich wyjątkowego smaku. Dlatego zrób ogórki małosolne tak, jak ja . Gwarantuję, że szybko znikną ze słoików. Pisaliśmy o tym, jak zrobić apetyczne babeczki truskawkowe. Podpowiadaliśmy też, co zrobić, by truskawki nie pleśniały.
Źródło: smaker.pl