Tak placki ziemniaczane robią w Irlandii. Patent z ziemniakami nie mieści się w głowie, efekt powala
Placki ziemniaczane zdążyły mi się już znudzić. Niedawno jednak wpadłam na prosty przepis kuchni irlandzkiej, w który rarytas ten przygotowuje się inaczej niż u nas. Postanowiłam dać mu szansę. Efekty mnie zachwyciły.
Pyszne placki ziemniaczane skuszą każdego
Choć nigdy nie przepadałam za smażonymi daniami, placki ziemniaczane stanowiły wyjątek. W końcu nauczyłam się robić, je tak, by nie chłonęły tłuszczu i były przyjemnie chrupiące. Z czasem jednak zaczęły mnie nudzić.
Istnieje ograniczona liczba sposobów ich doprawiania i gdy wyczerpałam wszystkie swoje pomysły, po prostu przestałam smażyć rarytas. Wtedy natknęłam się na irlandzki przepis, który prezentuje zupełnie inne podejście do tego dania.
Placki z dwóch rodzajów ziemniaków
Irlandzkie placki z ziemniaków łączą w sobie zarówno warzywo w wersji ugotowanej — najlepiej dzień wcześniej — jak i świeże. Dzięki temu ich konsystencja jest niesamowicie przyjemna, a formowanie ułatwione.
Składniki:
- 600 g ziemniaków ugotowanych
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 4 większe ziemniaki surowe
- 1 duże jajko lub 3 łyżki aquafaby
- 1 średnia cebula
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Wiele składników do tego przepisu nie potrzeba i polecam spróbować. Zwłaszcza jeśli zostały wam ziemniaki z obiadu. To łatwy sposób na ich smaczne wykorzystanie. Wykonanie opisuję w dalszej części artykułu.
Jak zrobić wybitne placki ziemniaczane? Irlandzki przepis nie zawodzi
Zaczynam od dodania mąki ziemniaczanej i jajka lub aquafaby do przeciśniętych przez praskę ziemniaków ugotowanych. Całość doprawiam solą oraz pieprzem. Surowe ziemniaki oraz cebulę bez łupiny ścieram na tarce o dużych oczkach. Warzywa dodaję do pozostałych składników.
Wyrabiam masę na placki ziemniaczane. Przy pomocy łyżki umieszczam ciasto na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Każdą delikatnie spłaszczam. Smażę na średnim ogniu do czasu, aż rarytas z obu stron się zrumieni.
Jak podać placki ziemniaczane po irlandzku?
Gotowe placki ziemniaczane świetnie smakują z wytrawnymi dodatkami takimi jak kwaśna śmietana czy jogurt lub np. sos tzatziki z kalarepy . Możecie też podać je z podsmażoną lub karmelizowaną cebulą .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na placki. Sprawdźcie jak zrobić jesienne racuchy ze śliwką — zachwycą każdego. Być może skusi was też patent na placki ziemniaczane z dodatkiem sera żółtego i pieczarek .