Smakosze.pl Przepisy Taką „pieczeń” zrobisz nawet bez piekarnika. Ten schab to hit nad hitami
Fot. Canva/imagesbybarbara

Taką „pieczeń” zrobisz nawet bez piekarnika. Ten schab to hit nad hitami

5 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie kupuj już sklepowych wędlin. Najlepszą zrobisz samodzielnie z kawałka schabu bez kości. Będzie pyszna, soczysta i przede wszystkim bez dodatku chemii. Schab przygotujesz bez pomocy piekarnika.

Schab poleca się na kanapki

Schab zwykle pieczemy w piekarniku i podajemy na obiad z aromatycznym sosem i innymi dodatkami. Wiele osób również piecze wieprzowinę jako alternatywę dla sklepowych wędlin. Trzeba przystać, schab na zimno z kromką świeżego chleba, chrzanem i żurawiną smakuje obłędnie.

Pieczeń ze schabu możemy przyrządzić jednak nawet bez wykorzystania piekarnika . Jedyne, czego potrzebujemy, to brytfanka i tradycyjna kuchenka gazowa. Peklowany schab jest po prostu pyszny.

pieczeń.jpg
Fot. NightandDayImages
Mama 11-rga dzieci schudła 25 kg. Dokładnie opowiedziała, jak to zrobiła

Przepis na wyśmienity schab do kanapek

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • słodka papryka mielona
  • 3 łyżeczki soli peklowanej
  • 3 łyżki oleju

Jak przygotować pieczeń bez piekarnika?

Na początku umyj i dokładnie osusz mięso . Następnie natrzyj je całe solą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie obróć mięso i pozostaw w lodówce na kolejne 12. Po dobie peklowania w soli schab dokładnie umyj pod ciepłą, bieżącą wodą.

Do brytfanki wlej olej i ustaw ją na gazie. Schab obsmaż z każdej strony. Następnie ustaw najmniejszą moc palnika, przykryj brytfankę . Mięso piecz przez około 1,5 godziny, obracając je co 30 minut.

Wyjmij schab z naczynia i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Natrzyj z każdej strony słodką, mieloną papryką. Mięso jest gotowe. Teraz możesz je pokroić i podać z ulubionym pieczywem. Smacznego!

Gorąco polecamy wyśmienite gołąbki oraz bezmięsny pasztet . Przyrządzisz go nawet na Wigilię.

pieczeń.jpg
Fot. Canva/grauart

Źródło: kaprysykarolki.wordpress.com

To najlepsze kotlety mielone, jakie jadłam. Sekretem smaku jest ten składnik
Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy