Taką „pieczeń” zrobisz nawet bez piekarnika. Ten schab to hit nad hitami
Nie kupuj już sklepowych wędlin. Najlepszą zrobisz samodzielnie z kawałka schabu bez kości. Będzie pyszna, soczysta i przede wszystkim bez dodatku chemii. Schab przygotujesz bez pomocy piekarnika.
Schab poleca się na kanapki
Schab zwykle pieczemy w piekarniku i podajemy na obiad z aromatycznym sosem i innymi dodatkami. Wiele osób również piecze wieprzowinę jako alternatywę dla sklepowych wędlin. Trzeba przystać, schab na zimno z kromką świeżego chleba, chrzanem i żurawiną smakuje obłędnie.
Pieczeń ze schabu możemy przyrządzić jednak nawet bez wykorzystania piekarnika . Jedyne, czego potrzebujemy, to brytfanka i tradycyjna kuchenka gazowa. Peklowany schab jest po prostu pyszny.
Przepis na wyśmienity schab do kanapek
Składniki:
- 1,5 kg schabu
- słodka papryka mielona
- 3 łyżeczki soli peklowanej
- 3 łyżki oleju
Jak przygotować pieczeń bez piekarnika?
Na początku umyj i dokładnie osusz mięso . Następnie natrzyj je całe solą i wstaw do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie obróć mięso i pozostaw w lodówce na kolejne 12. Po dobie peklowania w soli schab dokładnie umyj pod ciepłą, bieżącą wodą.
Do brytfanki wlej olej i ustaw ją na gazie. Schab obsmaż z każdej strony. Następnie ustaw najmniejszą moc palnika, przykryj brytfankę . Mięso piecz przez około 1,5 godziny, obracając je co 30 minut.
Wyjmij schab z naczynia i odstaw do całkowitego ostygnięcia. Natrzyj z każdej strony słodką, mieloną papryką. Mięso jest gotowe. Teraz możesz je pokroić i podać z ulubionym pieczywem. Smacznego!
Gorąco polecamy wyśmienite gołąbki oraz bezmięsny pasztet . Przyrządzisz go nawet na Wigilię.
Źródło: kaprysykarolki.wordpress.com