Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 19.11.2024 15:17

Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze

gołąbki
Fot. Shutter/Julie208

Oto przepis na doskonałe gołąbki. Są jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej sycące od tych, które jadamy na codzień. Wymiana niektórych składników nadaje im też niecodzienny smak.

Gołąbki z kaszą gryczaną

Ryż nie jest potrawą tak bardzo zakorzenioną w polskiej kuchni jak rozmaite kasze. Te ostatnie jadaliśmy przecież od najdawniejszych czasów. Dlatego przepisy naszych babć często zawierają właśnie kasze.

I to z zeszytu babci pochodzi ten przepis na gołąbki wzbogacone grzybami, w których zamiast ryżu występuje kasza gryczana. Takie danie to cały obiad w jednym. Zawiera przecież białko, dodatek warzywny i węglowodany.

przekrojony gołąbek
fot. Canva
Wydał 4000 zł, żeby zjeść tę zupę. Wystarczyła mu jedna łyżka. "To jest lura zwykła"

Gołąbki z przepisu babci

Choć kasza gryczana cieszy się wciąż pewną popularnością, konkurują z nią białe makarony i ryż. A to przecież właśnie kasza jest najzdrowszym „wypełniaczem” spośród wszystkich tego typu dodatków. Nie pozwólmy jej więc odejść w zapomnienie i podawajmy na obiad możliwie często. Także w gołąbkach.

Składniki

  • 700 g mielonego mięsa z szynki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 główka włoskiej kapusty
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 180-200 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 25 g suszonych leśnych grzybów
  • Sól, pieprz, czerwona papryka, oregano

Gołąbki na obiad

Grzyby przez noc namaczamy w zimnej wodzie. Przelewamy je do garnka, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy, nie wylewając wywaru, który przyda się do innych potraw.

Kaszę gryczaną wysypujemy z torebki, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości, soląc wodę, kiedy zacznie wrzeć. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wykładamy mięso. Dodajemy posiekane drobno grzyby i cebulę. Dodajemy też kaszę gryczaną. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Z kapusty wykrawamy głąb. Parzymy w mikrofalówce w folii lub dzieląc na liście i blanszując we wrzątku. Z mięsnego farszu formujemy kotleciki i zawijamy w kapustę.

Dno dużego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez ok. 45 minut.

Do wywaru z gołąbkami dodajemy passatę i przecier pomidorowy. Delikatnie mieszamy, by płyny połączyły się bez uszkadzania roladek. 

Do osobnej miseczki lub szklanki odlewamy trochę sosu. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Płyn przelewamy z powrotem do garnka. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłą zupę gulaszową i sałatkę śledziową.

gołąbki w misce
fot. Canva