Gołąbki robię według przepisu babci. Dzięki tym dwóm składnikom są jeszcze smaczniejsze
Oto przepis na doskonałe gołąbki. Są jeszcze zdrowsze i jeszcze bardziej sycące od tych, które jadamy na codzień. Wymiana niektórych składników nadaje im też niecodzienny smak.
Gołąbki z kaszą gryczaną
Ryż nie jest potrawą tak bardzo zakorzenioną w polskiej kuchni jak rozmaite kasze. Te ostatnie jadaliśmy przecież od najdawniejszych czasów. Dlatego przepisy naszych babć często zawierają właśnie kasze.
I to z zeszytu babci pochodzi ten przepis na gołąbki wzbogacone grzybami, w których zamiast ryżu występuje kasza gryczana. Takie danie to cały obiad w jednym. Zawiera przecież białko, dodatek warzywny i węglowodany.
Wydał 4000 zł, żeby zjeść tę zupę. Wystarczyła mu jedna łyżka. "To jest lura zwykła"Gołąbki z przepisu babci
Choć kasza gryczana cieszy się wciąż pewną popularnością, konkurują z nią białe makarony i ryż. A to przecież właśnie kasza jest najzdrowszym „wypełniaczem” spośród wszystkich tego typu dodatków. Nie pozwólmy jej więc odejść w zapomnienie i podawajmy na obiad możliwie często. Także w gołąbkach.
Składniki
- 700 g mielonego mięsa z szynki
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 główka włoskiej kapusty
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 180-200 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 25 g suszonych leśnych grzybów
- Sól, pieprz, czerwona papryka, oregano
Gołąbki na obiad
Grzyby przez noc namaczamy w zimnej wodzie. Przelewamy je do garnka, przykrywamy i gotujemy przez 30 minut. Odcedzamy, nie wylewając wywaru, który przyda się do innych potraw.
Kaszę gryczaną wysypujemy z torebki, płuczemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy do miękkości, soląc wodę, kiedy zacznie wrzeć. Po ugotowaniu kaszę odcedzamy i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wykładamy mięso. Dodajemy posiekane drobno grzyby i cebulę. Dodajemy też kaszę gryczaną. Przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.
Z kapusty wykrawamy głąb. Parzymy w mikrofalówce w folii lub dzieląc na liście i blanszując we wrzątku. Z mięsnego farszu formujemy kotleciki i zawijamy w kapustę.
Dno dużego garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty. Układamy na nich gołąbki. Zalewamy gorącym bulionem i gotujemy przez ok. 45 minut.
Do wywaru z gołąbkami dodajemy passatę i przecier pomidorowy. Delikatnie mieszamy, by płyny połączyły się bez uszkadzania roladek.
Do osobnej miseczki lub szklanki odlewamy trochę sosu. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Płyn przelewamy z powrotem do garnka. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłą zupę gulaszową i sałatkę śledziową.