Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja
Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt.
Makowiec, czyli poezja smaku od Ewy Wachowicz
Jakie ciasto upiec na Boże Narodzenie? Oczywiście makowiec! Delikatne ciasto z wyjątkową masą makową, rodzynkami i migdałami niektórym z nas śni się po nocach. Teraz to marzenie można urzeczywistnić. Wystarczy skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz na makowca.
Ciasto wyjdzie obłędnie pyszne. Delikatne i z wilgotną masą makową, do której znana restauratorka dodaje odrobinę marmolady, to prawdziwe niebo w gębie. Taki makowiec na Boże Narodzenie stanie się prawdziwym rarytasem. Jego fantastyczny smak doceni cała rodzina.
Mama 11-rga dzieci schudła 25 kg. Dokładnie opowiedziała, jak to zrobiłaJak upiec makowiec z przepisu Ewy Wachowicz?
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki
- 50 g drożdży
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 1 szklanka śmietany
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka cukru
Składniki na masę makową:
- 500 g maku
- 1 litr mleka
- 20 g drożdży
- 1 łyżka mąki kartoflanej
- 1 łyżka marmolady
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 białko
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki miodu
- 100 g migdałów
- 100 g rodzynków z koniaku
Przygotowanie makowca zaczniemy od przesiania mąki i przesiekania z ciepłym masłem. Do drożdży dodajemy cukier, rozcieramy i dokładamy śmietanę. Ponownie mieszamy i łączymy z mąką i masłem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Teraz przygotujemy masę makową.
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na 30 minut. Przecedzamy i dwa razy mielimy w maszynce. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy tak, by powstała jednolita masa. Gdy ciasto wyrośnie, to wyrabiamy tak długo, aż zacznie odchodzić od stolnicy.
Makowiec na wyjątkowe okazje
Ciasto dzielimy na 2 części. Ze wskazanych proporcji wyjdą dwa makowce. Ciasto wałkujemy, smarujemy białkiem, nakładamy masę makową i zawijamy jak roladę. Odstawiamy na 20 minut i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.
Po upieczeniu przygotowujemy lukier. Możemy posypać go makiem i niebawem podawać. Makowiec z przepisu Ewy Wachowicz wychodzi pyszny, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Będzie idealny na Boże Narodzenie i inne uroczyste okazje. Pisaliśmy o zamknięciu bydgoskiej Biedronki przez Sanepid. Polecaliśmy przepis Roberta Makłowicza na naleśniki bez wody i mleka.
Źródło: ewawachowicz.pl