Smakosze.pl Przepisy Taką sałatkę robię z resztek po wielkanocnym śniadaniu. Jarzynowa może się schować
Fot. Pixabay/62k

Taką sałatkę robię z resztek po wielkanocnym śniadaniu. Jarzynowa może się schować

11 marca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Każdemu z nas zdarza ugotować się czegoś za dużo. Dotyczy to szczególnie świąt, dlatego zaproponuję ci sałatkę z resztek po Wielkanocy. Nie zawiedziesz się, bo ta sałatka przebija jarzynową. Poznaj przepis i zrób ją po świętach.

Nie wyrzucaj, zrób sałatkę

Nigdy nie wyrzucaj jedzenia, gdy zrobiłaś go za dużo. Znajdź przepisy, które umożliwią ci wyczarować coś nowego i jeszcze lepszego. Moim ulubionym przepisem tego typu jest ta sałatka.

Zawsze przygotowuję ją po śniadaniu wielkanocnym z jedzenia, które zostało na stole. Jest banalnie prosta, a w dodatku ma przebijać jarzynową. A przynajmniej tak twierdzi moja rodzina. Zrób ją z przepisu poniżej i przekonaj się sama.

chrzan.jpg
Fot. Canva/DebbiSmirnoff
Polacy wciąż je jedzą, choć wcale nie pomagają schudnąć. Tych produktów lepiej unikaj, gdy jesteś na diecie

Będziesz potrzebować resztek

Do przygotowania tej sałatki będziesz potrzebować produktów, które zostały ci po śniadaniu wielkanocnym. Najczęściej zostają jajka i to właśnie one będą podstawowym składnikiem tej sałatki. Resztę potrzebnych składników znajdziesz na liście poniżej.

Składniki:

  • 6 jajek na twardo
  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 20 g startego chrzanu
  • 200 g śmietany 18%
  • sok z cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Jajka ugotuj na twardo. Ziemniaki obierz, umyj. Następnie je ugotuj i pokrój w  kostkę. Jabłko oraz cebulę pokrój w drobną kostkę. Pokrojone składniki dodaj do miski. Jajka pokrój w ćwiartki i włóż do reszty składników.

W małej misce wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny oraz ze śmietaną. Taki sos przełóż do miski z sałatką. Przypraw pieprzem oraz solą. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę wstaw na godzinę do lodówki. Dopiero po tym czasie będzie smakowała idealnie. Wierzch sałatki możesz przyozdobić posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Sprawdź, które jajka są lepsze oraz dowiedz się, po jaki sok należy wybrać się do lasu .

jajka na twardo.jpg
Fot. Canva/MeaoFoto
Polacy znów tłumnie ruszą do lasów po ten sok. Sezon zacznie się lada moment
Weź pomidora i tłuczek do ziemniaków. Ktoś za ten pomysł powinien dostać nagrodę
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy