Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni
Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.
Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.
Przepis na tartę kawową
Składniki na spód:
-
1 szklanka mąki pszennej
-
4 łyżki cukru
-
1/2 kostki masła
-
1 jajko
Składniki na masę czekoladową:
-
opakowanie serka mascarpone (250 g)
-
pół kubeczka śmietanki kremowej 30% (w temperaturze pokojowej)
-
2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (można użyć pół na pół)
-
3-4 łyżki cukru pudru
-
2 łyżeczki cukru wanilinowego
-
szczypta soli
Składniki na masę kawową:
-
opakowanie serka mascarpone (250 g)
-
1,5 kubeczka śmietanki 30% (schłodzonej)
-
3-4 łyżki cukry pudru
-
2-3- łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)
-
1 łyżka ciemnego kakao
Dodatki:
-
1/2 szklanki masła orzechowego
-
odrobina masła i mąki do wysmarowania formy na tartę
-
ciemne kakao do dekoracji
Jak przygotować idealną tartę kawową
Aby przygotować spód do tarty kawowej, przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, jajko oraz rozdrobnione na mniejsze kawałki masło . Całość zagnieć na jednolitą masę. Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką . Odrywaj małe kawałki ciasta i wykładaj nimi formę tak, aby tworzyło równomierną warstwę grubości ok. 2 mm zarówno na dnie jak i na bokach naczynia.
Ciasto na tartę kawową ponakłuwaj na całej powierzchni widelcem . Odstaw do zamrażarki na ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C, następnie wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu na złocisty kolor, odstaw do wystudzenia .
Czekoladę do tarty kawowej rozpuść w kąpieli wodnej . Dolej śmietankę w temperaturze pokojowej, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj, aż masa nabierze jednolitej konsystencji . Na koniec zmiksuj całość z opakowaniem serka mascarpone.
Przygotuj krem kawowy: w dużej misce ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem . Następnie dodawaj stopniowo pozostałe składniki masy . Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego kremu.
Wystygnięty spód tarty kawowej posmaruj jednolicie masłem orzechowym . Następnie wyłóż krem czekoladowy, wyrównaj. Wierzch tarty zwieńcz masa kawową . Wyrównaj nożem lub szpatułką, aż powierzchnia będzie równa i gładka . Na koniec ozdób przesianym przez sito kakao . Mamy w zanadrzu przepis na tartę bez pieczenia . Ten przysmak występuje również w wersji wytrawnej .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Domowy ketchup z przepisu Gessler nie ma sobie równych. Nie uwierzysz, czym się go doprawia
-
Starmach zdradziła przepis na wyśmienite knedle ze śliwkami. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Ryba pieczona na warzywach. Doskonały pomysł na lekki obiad lub pożywną kolację