Smakosze.pl Przepisy Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni
canva/Ira Taskova

Rozpływająca się w ustach tarta kawowa. Idealny deser na jesienne dni

23 września 2022

Tarta kawowa przyjdzie z pomocą za każdym razem, gdy masz ochotą na coś słodkiego. To prosty, a zarazem wykwintny deser. Intensywny aromat kawy łączy się w nim z pyszną czekoladowa masą i intrygującym smakiem masła orzechowego. Wypróbuj przepis na tartę kawową raz, a zostanie on w Twojej kuchni na stałe.

Podstawą tarty kawowej jest spód z kruchego ciasta. Pokrywają go kolejne warstwy - orzechowa, czekoladowa oraz dominująca w smaku - kawowa. Całość zwieńcza posypka z kakao. Tarta kawowa charakteryzuje się eleganckim wyglądem i wyśmienitym smakiem.

Przepis na tartę kawową

Składniki na spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 4 łyżki cukru

  • 1/2 kostki masła

  • 1 jajko

Składniki na masę czekoladową:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • pół kubeczka śmietanki kremowej 30% (w temperaturze pokojowej)

  • 2 tabliczki czekolady deserowej lub gorzkiej (można użyć pół na pół)

  • 3-4 łyżki cukru pudru

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

  • szczypta soli

Składniki na masę kawową:

  • opakowanie serka mascarpone (250 g)

  • 1,5 kubeczka śmietanki 30% (schłodzonej)

  • 3-4 łyżki cukry pudru

  • 2-3- łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w proszku)

  • 1 łyżka ciemnego kakao

Dodatki:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego

  • odrobina masła i mąki do wysmarowania formy na tartę

  • ciemne kakao do dekoracji

Jak przygotować idealną tartę kawową

Aby przygotować spód do tarty kawowej, przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj cukier, jajko oraz rozdrobnione na mniejsze kawałki masło . Całość zagnieć na jednolitą masę. Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp mąką . Odrywaj małe kawałki ciasta i wykładaj nimi formę tak, aby tworzyło równomierną warstwę grubości ok. 2 mm zarówno na dnie jak i na bokach naczynia.

Ciasto na tartę kawową ponakłuwaj na całej powierzchni widelcem . Odstaw do zamrażarki na ok. 15 minut. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 190 st. C, następnie wstaw do niego schłodzone ciasto i piecz ok. 20 minut. Po upieczeniu na złocisty kolor, odstaw do wystudzenia .

Czekoladę do tarty kawowej rozpuść w kąpieli wodnej . Dolej śmietankę w temperaturze pokojowej, dodaj cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. Wymieszaj, aż masa nabierze jednolitej konsystencji . Na koniec zmiksuj całość z opakowaniem serka mascarpone.

Przygotuj krem kawowy: w dużej misce ubij schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem . Następnie dodawaj stopniowo pozostałe składniki masy . Mieszaj do momentu uzyskania gładkiego kremu.

Wystygnięty spód tarty kawowej posmaruj jednolicie masłem orzechowym . Następnie wyłóż krem czekoladowy, wyrównaj. Wierzch tarty zwieńcz masa kawową . Wyrównaj nożem lub szpatułką, aż powierzchnia będzie równa i gładka . Na koniec ozdób przesianym przez sito kakao . Mamy w zanadrzu przepis na tartę bez pieczenia . Ten przysmak występuje również w wersji wytrawnej .

Canva / Inna Dodor
Canva / Inna Dodor

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Redakcja smakosze.pl

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy