Smakosze.pl
Tarta czekoladowa

canva/ pixelshot

Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia

26 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tarta czekoladowa bez pieczenia jest całkowicie wykonalnym i wyjątkowo pysznym deserem. Intensywny smak czekolady, ciasteczkowego spodu oraz świeżych borówek amerykańskich, doskonale ze sobą współgrają. Takie ciasto pięknie wygląda, więc u każdego wywołasz niemały zachwyt.

Tarta jest bardzo charakterystycznym deserem, który zawsze przykuwa uwagę - elegancki wygląd sprawia bowiem wrażenie, że ciasto jest bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Prawda jest jednak zupełnie inna.

Poniższa wersja nie wymaga pieczenia, składa się jedynie z kilku składników i można zajadać się nią już po kilku godzinach od zrobienia. Ogromny efekt daje kontrast kolorów, pomiędzy czekoladą a świeżymi i soczystymi borówkami.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tarte czekoladową bez pieczenia

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe.

Składniki:

  • 250 ml śmietany 36%

  • 300 g mlecznej czekolady

  • 125 g gorzkiej czekolady 70%

  • 400 g borówek amerykańskich

Spód:

  • 300 g markizów czekoladowych

  • 50 g gorzkiej czekolady

  • 50 g masła w temperaturze pokojowej

Markizy, 50 g czekolady gorzkiej oraz masło włóż do blendera i zmiksuj, aż ze składników powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Rozsyp ją na formie do tarty wyłożonej pergaminem i mocno ugnieć.

Flaczki

Jak gotować flaczki, by nie wyszły twarde?

CZYTAJ DALEJ

Do rondla wlej śmietanę i postaw go na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj śmietanę, aż tak prawie zacznie się gotować. Na desce do krojenia posiekaj drobno oba rodzaje czekolady.

Wrzuć czekoladę do gorącej śmietany i dokładnie ją rozpuść. Przelej masę na spód z ciasteczek, a na jej powierzchni ułóż umyte i przebrane owoce. Wstaw tarte do lodówki, aż całkowicie zgęstnieje. Smacznego.

Tarta

Źródło: canva/sorendls, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

10 pytań dla geniuszy kulinarnych. Sprawdź, ile wiesz o ukochanych warzywach

Pytanie 1 z 10

Szczypior to liście młodego/młodej:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojewypieki.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zupa ogórkowa z dodatkiem kaszy jaglanej

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty przepis na ptysie

Czytaj więcej >
Ciasteczka maślane od Ani Starmach

Przepisy

Kruche ciasteczka maślane od Ani Starmach

Czytaj więcej >
Kogel-mogel

Przepisy

Przepis na kogel-mogel jak za dawnych lat

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Przepis na ekspresową surówkę z selera, marchewki i jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na wegetariańską zupę ogórkową

Czytaj więcej >