Najpiękniejsza tarta czekoladowa bez pieczenia
Tarta czekoladowa bez pieczenia jest całkowicie wykonalnym i wyjątkowo pysznym deserem. Intensywny smak czekolady, ciasteczkowego spodu oraz świeżych borówek amerykańskich, doskonale ze sobą współgrają. Takie ciasto pięknie wygląda, więc u każdego wywołasz niemały zachwyt.
Tarta jest bardzo charakterystycznym deserem, który zawsze przykuwa uwagę - elegancki wygląd sprawia bowiem wrażenie, że ciasto jest bardzo skomplikowane w przygotowaniu. Prawda jest jednak zupełnie inna.
Poniższa wersja nie wymaga pieczenia, składa się jedynie z kilku składników i można zajadać się nią już po kilku godzinach od zrobienia. Ogromny efekt daje kontrast kolorów, pomiędzy czekoladą a świeżymi i soczystymi borówkami.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tarte czekoladową bez pieczenia
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł, w którym wyjawiamy recepturę na najbardziej delikatne i aksamitne ciasto do pierogów. W tym tekście z kolei pokazujemy, jak upiec lekkie i proste ciasto piaskowe. Składniki:
250 ml śmietany 36%
300 g mlecznej czekolady
125 g gorzkiej czekolady 70%
400 g borówek amerykańskich
Spód:
300 g markizów czekoladowych
50 g gorzkiej czekolady
50 g masła w temperaturze pokojowej
Markizy, 50 g czekolady gorzkiej oraz masło włóż do blendera i zmiksuj, aż ze składników powstanie masa o konsystencji mokrego piasku. Rozsyp ją na formie do tarty wyłożonej pergaminem i mocno ugnieć.
Do rondla wlej śmietanę i postaw go na palniku o średniej mocy. Podgrzewaj śmietanę, aż tak prawie zacznie się gotować. Na desce do krojenia posiekaj drobno oba rodzaje czekolady.
Wrzuć czekoladę do gorącej śmietany i dokładnie ją rozpuść. Przelej masę na spód z ciasteczek, a na jej powierzchni ułóż umyte i przebrane owoce. Wstaw tarte do lodówki, aż całkowicie zgęstnieje. Smacznego.
Źródło: canva/sorendls, Getty Images Signature
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mojewypieki.com