Tarta kawowa Mocha - coś dla wielbicieli kawy i nie tylko

Tarta kawowa Mocha - składniki
Spód:
140 g ciasteczek, np. owsianych z ciemną czekoladą,
70 g roztopionego masła,
2 łyżki cukru pudru.
Masa:
2 łyżki gorącej wody,
2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej espresso,
200 g białej czekolady,
300 ml schłodzonej śmietany kremówki wysokoprocentowej (najlepiej śmietanka 36%).
Do dekoracji:
ziarenka kawy,
bita śmietana,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej.
undefined
Tarta kawowa Mocha - sposób przygotowania
Przygotowanie spodu tarty:
Kruche ciasteczka kruszymy, np. przy użyciu tłuczka lub w malakserze i mieszamy z masłem i cukrem pudrem. Przygotowujemy formę o średnicy 20 cm i wykładamy spód oraz część boków formy przygotowaną wcześniej masą. Masę dociskamy do formy i wstawiamy do lodówki.
Przygotowanie masy:
W filiżance rozpuszczamy kawę w gorącej wodzie i czekamy do wystudzenia. Czekoladę białą roztapiamy w kąpieli wodnej: łamiemy na kostki, wkładamy do miseczki, miskę ustawiamy na garnku z delikatnie gotującą się wodą, mieszamy aż czekolada się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. Na małych obrotach miksera ubijamy śmietankę 36% na sztywną pianę, następnie dodajemy rozpuszczoną i ostudzoną kawę - miksujemy razem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy łyżką.
Przygotowaną masę przekładamy do formy, wyrównujemy dokładnie powierzchnię i wstawiamy do lodówki do stężenia (na minimum 3 godziny lub na całą noc). Przed pokrojeniem wyjmujemy z lodówki na 10 minut aby spód nieco zmiękł.
Przed samym podaniem wierzch możesz udekorować bitą śmietaną, ziarnami kawy oraz kawą.



































