Smakosze.pl Przepisy Tarte buraczki z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Co roku robię więcej niż jedną porcję
Fot. YouTube/Obżarciuch

Tarte buraczki z tym dodatkiem smakują jeszcze lepiej. Co roku robię więcej niż jedną porcję

4 sierpnia 2024

Tarte buraczki to jeden z popularniejszych przetworów, które przygotowujemy z myślą o zimie. Ci, którym przejadła się ich tradycyjna postać, mogą spróbować rozszerzonego przepisu. Warto dodawać do naszych słoików czasem nowe dodatki.

Tarte buraczki w słoiku

Nietrudno zgadnąć. skąd popularność buraczanych przetworów. Te słodkie bulwy o ziemnym aromacie są dla wielu jedną z najlepszych postaci warzywnej sałatki . Do tego niezwykle łatwo zapakować je w słoiki na zimę, a takie konserwowanie daje niezwykle pyszne skutki.

Jednak smak tartych buraków można dodatkowo podbić . Bardzo często dodajemy do nich jabłko, które wprowadza słodko-kwaśny, soczysty i orzeźwiający komponent. W tym przepisie jednak znajdujemy nowe źródło warzywnej słodyczy: czerwoną paprykę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.

tarte buraczki
fot. Canva
Zamówili catering od Lewandowskiej. Powiedzieli wprost, co myślą

Pieczone buraki w słoiku

Tarte buraki zazwyczaj przygotowujemy z ugotowanych warzyw. Warto jednak zamienić gotowanie na pieczenie. Buraki z piekarnika zachowują więcej wartości odżywczych , bo po prostu nie wylewamy tych ostatnich razem z wodą.

Składniki

  • 2 kg buraków
  • ½ kg papryki
  • 3 cebule cukrowe
  • ½ szklanki octu winnego lub jabłkowego
  • ½ szklanki oleju spożywczego
  • ⅓ szklanki cukru
  • Sól, pieprz

Tarte buraczki z papryką

Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy pojedynczo w folię aluminiową. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy do miękkości – sprawdzając widelcem – przez 60 do 90 minut. Po upieczeniu zalewamy w garnku zimną wodą i obieramy.

Buraki ścieramy na tarce o grubych okach . Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę z usuniętymi gniazdami nasiennymi również bardzo drobno kroimy.

Olej, ocet i pół szklanki wody wlewamy do garnka. Podgrzewamy, dodając cukier, dwie łyżeczki soli i dwie solidne szczypty pieprzu. Kiedy składniki się połączą, do garnka dodajemy warzywa : cebulę i paprykę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut .

Do garnka dodajemy starte buraczki. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i powoli gotujemy przez kolejne 10 minut . Następnie tarte buraczki przenosimy do wyparzonych słoików.

Te przeznaczone do zjedzenia w ciągu najbliższych tygodni wystarczy odstawić do ostudzenia do góry dnem. Jeśli zaś mają przetrwać całą zimę, należy je najpierw pasteryzować przez 20 minut . Po pełnym ostudzeniu w pozycji odwróconej słoiki przenosimy do spiżarni.

Wypróbuj też przepisy na bezmięsne schabowe według Strzelczyka i lody lawendowe z białą czekoladą .

starte buraki
fot. Canva
Strzelczyk zrobił schabowego bez grama mięsa. Wziął składnik, który pomijamy
Dodaję do rosołu. Łyżka produktu wystarczy, by wzmocnić jego smak i aromat
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy