Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Latem nie zjesz lepszego deseru. Domowe lody lawendowe z białą czekoladą są totalnym hitem
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 04.08.2024 07:00

Latem nie zjesz lepszego deseru. Domowe lody lawendowe z białą czekoladą są totalnym hitem

lody lawendowe
Fot. Canva/Almaje

Gdy żar leje się z nieba, chętnie sięgamy po lody. Na rynku mamy ogromny wybór smaków. Jednak warto w domu wykorzystać kwiaty pachnącej lawendy i zrobić z nich lody lawendowe. Z dodatkiem białej czekolady przyniosą orzeźwienie i oczarują smakiem. 

Lody lawendowe hitem lata

Lody latem to konieczność i przyjemność. Wysokie temperatury sprawiają, że chętnie wybieramy te zimne smakołyki. Zwykle lody kupujemy, a  wybór smaków może nas przyprawić o zawrót głowy. Jednak w domu warto przyrządzić wyjątkowe lody. Przydadzą się tu kwiaty pachnącej lawendy. 

Do tego śmietanka i biała czekolada, a niebawem będziemy się cieszyć wyjątkowym smakiem lodów lawendowych. Przeważa w nich słodka i nieco cytrusowo-kwiatowa nuta. Taki zimny rarytas podbije podniebienie każdego łasucha. Poniżej znajdziesz przepis na lody lawendowe. 

lody lawendowe
Fot. Canva/Tiffany Wong
Ten przepis na chałwę dostałem od kolegi. Robię ją z 2 składników

Jak przygotować lody lawendowe?

Składniki:

  • 3 łyżki kwiatów lawendy
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 1 tabliczka białej czekolady

Przygotowanie deseru zacznij od zagotowania śmietanki i kwiatów lawendy. Następnie rondelek odstawiamy z ognia i odcedzamy śmietankę od kwiatów. Studzimy ją, a potem chłodzimy w lodówce. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem 3 łyżek śmietanki.

 Białka oddzielamy od żółtek. W osobnej misce ucieramy je z drobnym cukrem. Powinna powstać jednolita masa. Do schłodzonej śmietanki dodajemy żółtka i powoli wlewamy rozpuszczoną białą czekoladę. Wszystkie składniki mieszamy. 

Lody lawendowe, czyli pyszna ochłoda

Masę wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. Mieszamy co 15-30 minut, aż lody całkiem się zamrożą. Po 6 godzinach lody lawendowe możemy podawać. Warto czekać na taki rarytas, bo ma niepowtarzalny smak. 

Orzeźwiająca słodycz z delikatną cytrusową nutką i białą czekoladą jest totalnym hitem. Latem lodów lawendowych na pewno sobie nie odmówimy. Są warte spróbowania, a na jednej porcji na pewno się nie skończy. Pisaliśmy o najlepszym patencie na fasolkę szparagową. Podawaliśmy przepis na przygotowanie pieczywa czosnkowego. 

lody lawendowe
Fot. Canva/A_Lein

Źródło: mojewypieki.com