Tatar wołowy - jak doprawić kultowe danie?
Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu.
Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu.
Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na tatara wołowego
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
250 g polędwicy wołowej
1 szalotka
2 ogórki konserwowe
sos Worcestershire 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
3 żółtka
sól
pieprz
kapary
Mięso oczyść z wszelkich błon. Posiekaj je bardzo drobno. Dodaj do mięsa olej i siekaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Szalotkę, ogórki i kapary posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Dopraw pieprzem oraz odrobiną soli, wymieszaj i odstaw do lodówki.
Talerz do podania wstaw do zamrażalnika i dobrze go zmroź. Zachowanie niskiej temperatury jest gwarancją, że tatar nie zaszkodzi po spożyciu. Wyjmij mięsną masę z lodówki i uformuj z niej kulki.
Każdą kulkę połóż na talerzu i delikatnie ją przygnieć. W jej środku zrób wgłębienie, wlej żółtko i skrop je sosem Worcestershire. Podawaj z chrupiącą grzanką. Smacznego.
Źródło: canva.com/ShyMan, Getty Images Signature Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchniaagaty.pl