Smakosze.pl
Tatar

instagram.com/born_in_the_prl

Tatar wołowy - jak doprawić kultowe danie?

29 Lipca 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Tatar jest potrawą, która sprawia sporo kłopotów nawet najbardziej doświadczonym kucharzom. Ci nie wiedzą bowiem jaki sposób jest najlepszy, aby go dobrze doprawić. Podstawą jest sos Worcestershire, szalotka, odrobiną oliwy, kaparami oraz duża ilość pieprzu.

Tatar jest klasyką kuchni - uwielbia go praktycznie każdy. Jego wyjątkowy smak i faktura powodują, że mało kto jest w stanie mu się oprzeć. Jeśli jednak jadasz go jedynie w restauracji, sprawdź jak łatwo przygotować go w domu.

Tatar wołowy jest wspaniałym daniem, który pasuje szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy. Siekane mięsko, jajko i inne dodatki sprawiają, że każda uroczystość jest szczególna. Niżej zdradzamy najlepszy i najprostszy przepis.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na tatara wołowego

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 250 g polędwicy wołowej

  • 1 szalotka

  • 2 ogórki konserwowe

  • sos Worcestershire 1 łyżka

  • oliwa 1 łyżka

  • 3 żółtka

  • sól

  • pieprz

  • kapary

Mięso oczyść z wszelkich błon. Posiekaj je bardzo drobno. Dodaj do mięsa olej i siekaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Szalotkę, ogórki i kapary posiekaj w drobną kostkę, dodaj je do mięsa. Dopraw pieprzem oraz odrobiną soli, wymieszaj i odstaw do lodówki. 

Brukselka w trakcie gotowania

Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka?

CZYTAJ DALEJ

Talerz do podania wstaw do zamrażalnika i dobrze go zmroź. Zachowanie niskiej temperatury jest gwarancją, że tatar nie zaszkodzi po spożyciu. Wyjmij mięsną masę z lodówki i uformuj z niej kulki.

Każdą kulkę połóż na talerzu i delikatnie ją przygnieć. W jej środku zrób wgłębienie, wlej żółtko i skrop je sosem Worcestershire. Podawaj z chrupiącą grzanką. Smacznego.

Tatar

Źródło: canva.com/ShyMan, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchniaagaty.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Delikatnie słodkie placki ziemniaczane z dodatkiem batatów

Czytaj więcej >