Smakosze.pl Przepisy Te faszerowane pomidory właśnie teraz są najlepsze. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą
fot. Canva

Te faszerowane pomidory właśnie teraz są najlepsze. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą

24 czerwca 2024

Pomidory faszerowane mielonym mięsem to doskonały pomysł na lekki, pełen warzyw, a jednocześnie mięsny posiłek. Warto sięgnąć po ten przepis w sezonie, kiedy pomidory są tanie, ale przede wszystkim – pełne smaku.

Faszerowane pomidory

Choć pierwszym warzywem na liście do faszerowania jest papryka – jej miseczkowaty kształt aż się prosi, by tak ją zastosować – długa lista warzyw czeka w kolejce. Wysoko na tej liście warto umieścić pomidory. Wymagają, owszem, wydrążenia, ale zapieczone w nich mięso jest wilgotne i miękkie.

Pomidory i mięso bardzo się lubią . Jeden i drugi produkt pełny jest tzw. piątego smaku, czyli umami. W każdym jednak występuje on w nieco innym wydaniu. Wiadomo, że świetnie mięso mielone radzi sobie w gęstym sosie pomidorowym np. do makaronu. Ale jako taki, ciekawszy pod względem formy obiad , to połączenie sprawdza się równie świetnie.

faszerowany pomidor
fot. Canva
Zawijam je w mięso i wkładam do piekarnika. Rodzina ciągle prosi o dokładki

Połącz pomidory i mięso mielone

Czasem zapominamy, że pomidory to warzywa sezonowe . Owszem, można je kupić w naszych sklepach praktycznie przez cały rok. Te zimowe przyjeżdżają do nas jednak z ciepłych krajów. Są to odmiany, dla których ważniejsza jest odporność na transport i złe warunki, a nie smak i aromat. Dlatego korzystajmy z polskich pomidorów tak długo, jak trwa na nie sezon.

Składniki

  • 700 g dowolnego, np. mięsa wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego
  • Ok. 10 dużych pomidorów
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, kmin rzymski

Mięso mielone i pomidory

Z pomidorów odcinamy część z szypułką i wydrążamy je delikatnie łyżką na sitko. Wydrążone gniazda nasienne odciskamy z wody i, siekając, rozdrabniamy na gęstą pulpę.

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy dwie-trzy łyżki pomidorowej pulpy. W ten sposób lepiej wykorzystujemy całego pomidora , a cebulka nabiera dodatkowego smaku. Dusimy całość przez chwilę, aż nadmiar wody z pomidorów się wygotuje.

Bierzemy mięso. Może być dowolne, takie, jakie akurat mamy pod ręką. Warto jedynie pamiętać o tym, żeby nie było zbyt suche, bo nie zintegruje się nam z pomidorem. Do każdego mięsa można dodać nieco tłuściejszej wieprzowiny. Mielone mięso wykładamy do miski. Dodajemy podduszoną cebulę, bułkę tartą i jajka. Przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę.

Mięsną masą faszerujemy pomidory. Kiedy są wypełnione mięsem, nakrywamy je odciętymi wierzchołkami. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni . Oczywiście, w ostatniej chwili można posypać pomidory startym serem, a po wyjęciu - siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.

Wypróbuj też przepisy na ogórki w musztardowej zalewie i pysznego duszonego kurczaka .

zapiekane pomidory
fot. Canva
Mieszam botwinę z bobem i kilkoma składnikami. Sałatka smakuje lepiej, niż z niejednej restauracji
Ten biały chłodnik robię w 10 minut. Ostatnio w moim domu to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy