Te faszerowane pomidory właśnie teraz są najlepsze. Wszyscy jedzą, aż im się uszy trzęsą
Pomidory faszerowane mielonym mięsem to doskonały pomysł na lekki, pełen warzyw, a jednocześnie mięsny posiłek. Warto sięgnąć po ten przepis w sezonie, kiedy pomidory są tanie, ale przede wszystkim – pełne smaku.
Faszerowane pomidory
Choć pierwszym warzywem na liście do faszerowania jest papryka – jej miseczkowaty kształt aż się prosi, by tak ją zastosować – długa lista warzyw czeka w kolejce. Wysoko na tej liście warto umieścić pomidory. Wymagają, owszem, wydrążenia, ale zapieczone w nich mięso jest wilgotne i miękkie.
Pomidory i mięso bardzo się lubią . Jeden i drugi produkt pełny jest tzw. piątego smaku, czyli umami. W każdym jednak występuje on w nieco innym wydaniu. Wiadomo, że świetnie mięso mielone radzi sobie w gęstym sosie pomidorowym np. do makaronu. Ale jako taki, ciekawszy pod względem formy obiad , to połączenie sprawdza się równie świetnie.
Połącz pomidory i mięso mielone
Czasem zapominamy, że pomidory to warzywa sezonowe . Owszem, można je kupić w naszych sklepach praktycznie przez cały rok. Te zimowe przyjeżdżają do nas jednak z ciepłych krajów. Są to odmiany, dla których ważniejsza jest odporność na transport i złe warunki, a nie smak i aromat. Dlatego korzystajmy z polskich pomidorów tak długo, jak trwa na nie sezon.
Składniki
- 700 g dowolnego, np. mięsa wieprzowego lub wieprzowo-drobiowego
- Ok. 10 dużych pomidorów
- 2 cebule
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- Przyprawy: sól, pieprz, słodka i wędzona papryka, kmin rzymski
Mięso mielone i pomidory
Z pomidorów odcinamy część z szypułką i wydrążamy je delikatnie łyżką na sitko. Wydrążone gniazda nasienne odciskamy z wody i, siekając, rozdrabniamy na gęstą pulpę.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Kiedy zacznie robić się szklista, dodajemy dwie-trzy łyżki pomidorowej pulpy. W ten sposób lepiej wykorzystujemy całego pomidora , a cebulka nabiera dodatkowego smaku. Dusimy całość przez chwilę, aż nadmiar wody z pomidorów się wygotuje.
Bierzemy mięso. Może być dowolne, takie, jakie akurat mamy pod ręką. Warto jedynie pamiętać o tym, żeby nie było zbyt suche, bo nie zintegruje się nam z pomidorem. Do każdego mięsa można dodać nieco tłuściejszej wieprzowiny. Mielone mięso wykładamy do miski. Dodajemy podduszoną cebulę, bułkę tartą i jajka. Przyprawiamy i wyrabiamy na jednolitą masę.
Mięsną masą faszerujemy pomidory. Kiedy są wypełnione mięsem, nakrywamy je odciętymi wierzchołkami. Układamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 45 minut w temperaturze 175 stopni . Oczywiście, w ostatniej chwili można posypać pomidory startym serem, a po wyjęciu - siekanym szczypiorkiem lub koperkiem.
Wypróbuj też przepisy na ogórki w musztardowej zalewie i pysznego duszonego kurczaka .