Dziś tłusty czwartek. Jak nakazuje tradycja, trzeba zjeść choć jednego pączka, żeby zapewnić sobie szczęście. Niektórzy z pewnością jednak nie poprzestaną na jednej sztuce. Wiadomo, szczęściu trzeba pomóc. A wiesz, ile maksymalnie pączków można zjeść w ciągu jednego dnia?W tłusty czwartek trudno uciec przed pączkami. Jest ich mnóstwo w każdym sklepie i cukierni. Częstują nimi szefowie w pracy i nauczyciele w szkole. Wiadomo, to bardzo smaczna tradycja. Jednak oprócz tego, że pączki są pyszne, są też bardzo kaloryczne. I niestety oprócz smaku i kalorii nie dostarczają naszemu organizmowi nic pożytecznego. Czy jednak jednorazowe objedzenie się pączkami może nam zaszkodzić?
Hiszpańskie churros z dodatkiem sosu czekoladowego to szybki i wyśmienity deser, który pokocha każdy łasuch. Słodkie, puszyste paluchy o waniliowo- cynamonowym smaku maczane w aksamitnym sosie czekoladowym to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Poznaj przepis na tradycyjny deser hiszpański, czyli churros z dodatkiem sosu czekoladowego.Uwielbiam szukać kulinarnych inspiracji z każdego regionu świata. Jako, że jestem strasznym łasuchem i fanką czekolady, hiszpańskie churros nie mogły umknąć mojej uwadze. Tradycyjnie paluchy je się na śniadanie lub jako słodki dodatek do kawy, są genialne i naprawdę proste w przygotowaniu.Churros to paluchy robione z gotowanego, słodkiego ciasta. Po usmażeniu obtaczane są w mieszance cukru brązowego, wanilinowego i cynamonu. Do churros podaje się aksamitny krem z czekolady deserowej, mleka i słodkiej śmietanki, rozpływają się w ustach.Jeśli szukasz pomysłu na coś słodkiego i oryginalnego- tu poznasz przepis na donaty, czyli amerykańskie pączki z polewą czekoladową, kolorową posypką i orzechami.
Pyszne faworki przyrządzane bez masła, śmietany i jajek? To możliwe. W pełni roślinny przepis na ten specjał z pewnością ucieszy osoby, które nie chcą lub nie mogą sięgać po nabiał. Sprawdźcie sami, jak prosta jest ta receptura. Zdrowsza wersja słodyczy pozwoli cieszyć się Tłustym Czwartkiem bez wyrzutów sumienia. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić pieczone pączki czy faworki bez smażenia. Tym razem na tapet bierzemy chrust przygotowywany bez nabiału. Tak lekkich faworków jeszcze nie jedliście.
Lukier, słodka dekoracja pączków z delikatną, orzeźwiającą nutą cytrynową. Najlepszy lukier jest gęsty i szybko zastyga, tworząc pyszne wykończenie. Sprawdź, jak zrobić idealny lukier do pączków w bardzo prosty sposób.Lukier jest niezbędnym dodatkiem do pączków, jest taką przysłowiową wisienką na torcie, jest idealny do dekoracji i znacznie wzmacnia smak i słodycz ciasta drożdżowego z pysznym nadzieniem. Do zrobienia lukru potrzebne Ci będą wyłącznie dwa składniki: sok z cytryny i cukier puder.Są różne szkoły robienia lukru, z doświadczenia jednak wiem, że najsmaczniejszą masę otrzymasz przez ucieranie składników, nie musisz ich gotować, nie musisz dodawać octu. Ucierany lukier jest bardzo błyszczący i smakuje wyśmienicie.Masz ochotę na domowe pączki przepisu Roberta Makłowicza? Tu poznasz przepis na idealne pączki z marmoladą owocową. Oblej je domowym lukrem, będą najlepsze pod słońcem.
Sos śmietanowy do sałatki to lekka i prosta propozycja. Sos pasuje do każdej sałatki z mixem sałat, idealnie łączy się każdym rodzajem sałaty i świeżym warzywami. Poznaj przepis na uniwersalny sos śmietanowy do sałatki. Sos śmietanowy do sałatki to kremowy, delikatny sos, który podkreśla smak zarówno warzyw, jak i samej sałaty. Sos na bazie śmietany z dodatkiem octu i cukru, to jeden z najszybszych sosów do dań.Sos przygotujesz w dosłownie kilka minut, a będzie pysznym dodatkiem do sałatek lunchowych, obiadowych oraz sałat. Doprawiaj go solą i pieprzem bardzo ostrożnie, żeby nie zepsuć jego smaku. Sałatkę z sosem możesz wstawić do lodówki i zjeść następnego dnia, sos nie zepsuje się przez noc.Szukasz pomysłu na pyszne sosy do sałatek? Tu poznasz przepis na sos francuski na bazie oliwy z oliwek, jest lekki i pyszny. Sos ranczerski również pasuje do wielu sałatek, ma ciekawy smak i jest bardzo aromatyczny.
Już za chwilę udamy się do cukierni, by kupić tradycyjne pączki na Tłusty Czwartek. Zbliżające się święto było dla Katarzyny Bosackiej okazją do podzielenia się wskazówkami dotyczącymi wyboru jakościowych wypieków. Sprawdźcie, na co jej zdaniem należy zwrócić uwagę przy zakupie. Słynąca z porad na temat zdrowego stylu życia i porad pomagających wybrać produkty wysokiej jakości dziennikarka podzieliła się ze swoimi fanami opinią na temat pączków. Zdradziła, co jej zdaniem dyskwalifikuje niektóre wyroby i jakie kryteria powinny spełniać te, po które warto sięgnąć.
Przygotowanie pączków zajmuje trochę czasu, ale nie jest wyjątkowo trudne. Najwięcej problemu stwarza jednak konfitura czy marmolada, która potrafi wypływać w czasie smażenia. Dlatego dziś powiemy wam, czy pączki należy nadziewać, gdy są surowe, czy po usmażeniu. Domowe pączki mają wielu zwolenników. Są superświeże, bez zbędnych dodatków i o wiele tańsze niż kupne. Dlatego wiele osób decyduje się na ich własnoręczne przygotowania, zwłaszcza w tłusty czwartek. Samo przygotowanie ciasta drożdżowego nie jest zbyt trudne, więcej problemów sprawia formowanie pączków. Sztuką jest, tak je nadziać i dokładnie zlepić, by w czasie smażenia nie wypływało z nich słodkie wypełnienie. Z tego powodu niektórzy są zwolennikami nadziewania już usmażonych pączków.
Pączki do najzdrowszych i najlżejszych smakołyków nie należą. Jeśli jednak wybierzemy wyrób najwyższej jakości, przy Tłustym Czwartku możemy bezpiecznie sięgnąć po ten rarytas. Wiemy, na co zwrócić uwagę, decydując się na zakup pączka w cukierni. Sprawdź, jakie kryteria powinien spełnić wyrób, by był smaczny. Najlepsze są pączki przyrządzone w domu. Nie każdy jednak chce i może sobie pozwolić na smażenie wyrobu we własnej kuchni. Dla tych z was, którzy chcą oszczędzić sobie trudu mamy wskazówki pomocne w wyborze gotowych wyrobów.
Czekoladowe specjały skuszą niejednego smakosza. Trudno bowiem odmówić sobie wilgotnego i delikatnego wypieku, który wprost rozpływa się w ustach. Przygotowane z dodatkiem ziemniaków ciasto właśnie takie będzie. Wypróbujcie je koniecznie — zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdzone przepisy na ciasta z czekoladą zawsze są w cenie. Nieważne czy będzie to sernik Izaura, czy deser przyrządzony bez pieczenia — każde z nich z pewnością ucieszy waszych gości. Jeżeli macie pod ręką ziemniaki możecie pokusić się o przygotowanie wypieku z ich dodatkiem. Wyjdzie wyjątkowo wilgotny i pyszny.
Jeśli macie ochotę na coś słodkiego na szybko, zdradzimy wam przepis Tomasza Strzelczyka. Proponuje on ekspresowe ciasto z 3 składników. Przy cieście nie ma dużo pracy i jest bardzo łatwe do przygotowania. A efekt zaskakuje wyglądem i niepowtarzalnym smakiem. Tomasz Strzelczyk był uczestnikiem IV edycji programu Masterchef Polska. Dotarł w niej do ścisłej piątki. Obecnie prowadzi bloga Oddaszfartucha i kanał na YouTube pod tą samą nazwą. Warto przetestować jego przepisy, bo są dość proste, a potrawy zawsze urzekają smakiem.Tym razem Strzelczyk pokazał nam, jak przygotować prosty i szybki deser. Zrobił go z zaledwie 3 składników, przy czym jednym z nich jest gotowe ciasto francuskie. Przy cieście jest mało pracy, a po dobrym schłodzeniu zamienia się w przepyszny rarytas.
Babka wielkanocna drożdżowa z bakaliami to pomysł na pyszne, świąteczne ciasto z dodatkiem rodzynek i owoców kandyzowanych. Babka drożdżowa jest dobrze wyrośnięta, puszysta z lekko waniliową nutą, jest przepyszna. Sprawdź jak zrobić babkę wielkanocną drożdżową z bakaliami, wychodzi za każdym razem.Babka wielkanocna drożdżowa to genialne ciasto do świątecznej kawy. Ciasto drożdżowe w połączeniu z bakaliami i lukrem smakuje wyśmienicie. Babka drożdżowa nie jest sucha w środku, jest puszta i pyszna. Babka smakuje wszystkim i wygląda bardzo zjawiskowo.W babce drożdżowej najważniejsze są drożdże i ich odpowiednie przygotowanie, w przeciwnym razie ciasto nie urośnie lub pojawi się zakalec. Zaczyn drożdżowy zawsze przygotuj z letnim mlekiem, za zimne lub za gorące mleko nie ruszy drożdży. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe muszą mieć temperaturę pokojową.Ciasto drożdżowe wymaga czasu, żeby urosło i podwoiło swoją objętość, dlatego ciasto po wyrobieniu odstaw najpierw na godzinę, a po włożeniu do formy na kolejne 30 minut. Babka przygotowana w ten sposób przed pieczeniem wyjdzie pysznie za każdym razem.Szukasz pomysłu na ciasto na Wielkanoc? Tu poznasz przepis na wyśmienitą babkę czekoladową. Równie smacznym ciastem jest tradycyjny mazurek- w tym artykule dowiesz się, jak zrobić mazurek z kajmakiem, orzechami i bakaliami.
Jeśli zastanawiasz się, jaki napój podać do dzisiejszego obiadu, zapomnij o gotowych, słodzonych napojach. Mamy zdrowszą i tańszą propozycję. Przygotuj kompot z jabłek i cynamonu. Będzie idealny do obiadu, a zrobisz go szybko z kilku prostych składników. Sklepowe półki uginają się od wyboru różnych napojów i soków. Wiele osób wybiera więc wygodne rozwiązanie i do obiadu podaje jeden z gotowych napojów. Jednak zawierają one duże ilości cukru i innych, zbędnych dodatków. Może czas więc wrócić do starych i dobrych kompotów? Są proste i szybkie do zrobienia. Do ich przygotowania wystarczy sezonowy owoc, woda i trochę cukru. O tej porze roku najtańsze są jabłka, z których można przygotować wyborny napitek. Jego delikatny smak warto przełamać dodatkiem korzennych przypraw, np. cynamonu.
Jeśli marzy wam się świeże i chrupiące pieczywo bez wychodzenia z domu, nie macie wyjścia - musicie przygotować je własnoręcznie. Jednak z naszym przepisem na domowe kajzerki, bez problemu wam się to uda. Bułeczki wyjdą jak z piekarni - puszyste, miękkie, z chrupiącą skórką.Wiele osób już znalazło swoją ulubioną piekarnię i właśnie w niej stara się kupować pieczywo. Jednak nie wszyscy mają takie szczęście, że już znaleźli albo w pobliżu po prostu nie mają piekarni. Gdy więc najdzie ich ochota na pyszne bułeczki, mogą się skusić na domowy wypiek. Zajmie on oczywiście więcej czasu niż kupienie pieczywa, ale satysfakcja i radość z pieczenia będzie gwarantowana.
Macie ochotę na szybki i łatwy do zrobienia torcik? Proponujemy niecodzienny piszinger z dodatkiem powideł śliwkowych. Ten kultowy deser składający się z wafli przekładanych masą czekoladową może być jeszcze smaczniejszy. Wystarczy sięgnąć do spiżarni.Piszinger to słynny deser, którego pomysłodawcą był wiedeński cukiernik Oskar Pischinger. Torcik ten przygotowuje się z suchych wafli tortowych przekładnych słodką masą. Zwykle stosuje się masę czekoladowo-orzechową, a całość polewa się czekoladowym lukrem.Dziś pokażemy wam szybki sposób na domowy torcik. Do jego przełożenia użyjemy dwóch mas. Jedną z nich są śliwkowe powidła, które dodają deserowi wyrazistego smaku. Zdjęcie prezentowanego piszingera pochodzi z kanału Słodki Blog na YouTube.
Jakość jedzenia wpływa na nasze zdrowie i rozwój. Dlatego tak istotne jest, co spożywamy, a zwłaszcza co podajemy dzieciom. One intensywnie się rozwijają i nieodpowiednie produkty mogą im zaszkodzić lub wyrobić niezdrowe nawyki. Często rodzice i dziadkowie nawet nie zdają sobie sprawy, że produkty adresowane do dzieci, wcale nie są dla nich najlepsze. Zobacz, czego nie powinny jeść dzieci. Kolorowe opakowanie i napis, że produkt przeznaczony jest dla dzieci, wcale nie świadczą o tym, że kryje się w nich zdrowa żywność. Niestety często takie produkty spożywcze zmniejszają naszą czujność, bo ufamy producentom. Musimy jednak pamiętać o tym, że firmom zależy na zbywalności produktu, a nam na zdrowiu naszych dzieci. Przed podaniem jedzenia dziecku, warto najpierw spojrzeć na skład produktu.
Czas na śniadanie. Szybkie, zdrowe i pożywne, które doda nam energii na dobry początek dnia. A wiesz, czego lepiej nie jadać na śniadanie? Co nie przyniesie korzyści dla twojego organizmu, a wręcz może ci zaszkodzić? Oto produkty, których lepiej unikać. Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przełamuje glukozowy głód i dostarcza nam energii na początek dnia. Ten pierwszy, poranny posiłek powinien być też bogaty w składniki odżywcze. Dzięki nim nasz organizm od samego rana będzie mógł poprawnie funkcjonować. Dlatego nigdy nie rezygnuj ze śniadania i wybieraj produkty, które przynoszą ci same korzyści.
Lukier jest jedną z popularniejszych opcji przyozdabiania wypieków. W wersji podstawowej składa się z wody i cukru. Ten królewski wykorzystuje białko jaja, więc nie będzie odpowiedni dla osób, które unikają spożywania nabiału. Problem ten można rozwiązać, sięgając po wodę z ciecierzycy. Roślinna wersja tego lukru wykorzystuje aquafabę, czyli wodę z puszki ciecierzycy lub tę, która pozostała po jej gotowaniu. Spróbujcie jej, jeśli będziecie podejmować na świątecznych spotkaniach wegan lub osoby uczulone na jaja. Jest równie pyszna, co klasyczna.
Banany są jednymi z najpopularniejszych owoców na świecie. Są dostępne przez cały rok, doskonałe na przekąskę, a także jako dodatek do ciast i deserów. Cenimy je za smak, delikatność i pożywność. W sklepach można kupić owoce o różnym stopniu dojrzałości. Czy zielone banany są zdrowsze od żółtych? Już wyjaśniamy tę kwestię.Banany, choć należą do owoców, potrafią doskonale nasycić. Zawierają bowiem sporo skrobi i cukru. Poza tym stanowią doskonałe źródło potasu obniżającego ciśnienie krwi, a także witamin A, C, E i K. Banany pobudzają też wydzielanie śluzu działającego ochronnie na ścianki żołądka, dlatego warto je jeść przy problemach z układem pokarmowym.
Czy jest coś smaczniejszego niż kruche ciasteczka podane do kawy? Tylko Walentynkowe serduszka z dżemem wiśniowym mogą być lepsze. Ten pyszny wypiek umili wyjątkowe spotkanie we dwoje. Jest prosty w przygotowaniu, więc do wieczora zdążycie. Koniecznie spróbujcie. Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić kultowe ciastka baletki i pyszne, przywołujące wspomnienia, ciastka z maszynki. Na Walentynki proponujemy wam przygotowanie efektownych kruchych wypieków w kształcie serca z dodatkiem intensywnie czerwonego dżemu wiśniowego. Zachwycą was delikatnością i doskonałym smakiem.
Nowy tydzień w Lidlu będzie obfitował w kolejne obniżki cen. Tym razem taniej kupimy m.in. warzywa, nabiał, produkty wegańskie i słodycze na Walentynki. Zajrzyjcie razem z nami do nowej gazetki marketu. Gdy ceny z dnia na dzień rosną, tanie zakupy są tym, czego najbardziej wszystkim potrzeba. Wiedzą o tym doskonale dyskonty, które co tydzień obniżają ceny wybranych towarów. Śledząc ich oferty, możemy sporo zaoszczędzić. Zobaczmy, co opłaca się kupić tym razem.
Twoje pączki pękają podczas smażenia? Przyczyną może być nadziewanie surowego ciasta. Smakołyk należy wypełniać konfiturą już po przygotowaniu. Tylko tak unikniemy niepotrzebnych komplikacji. Sprawdźcie, na co jeszcze zwrócić uwagę. Przygotowywanie pączków potrafi przysporzyć problemów. Zdradzaliśmy wam już jak ustrzec się przed uzyskaniem bardzo tłustych pączków. Prezentowaliśmy też smaczny przepis na pyszną wegańską wersję rarytasu. Tym razem podpowiadamy, co zrobić, by ładnie się prezentowały.
Do obiadu zawsze warto podać surówkę. Właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej składników odżywczych. Jeśli nie masz na nią pomysłu, podajemy prosty przepis na obłędną surówkę z buraczków według siostry Anastazji. Będzie pasować do dań z wieprzowiny i drobiu. Buraczki najczęściej podajemy w postaci jarzynki. Jednak można połączyć je z kilkoma prostymi dodatkami, by odmienić ich smak i nadać im zupełnie innego charakteru. Dziś proponujemy zestawić je z czerwoną fasolką i majonezem. Efekt będzie przepyszny.
Zastanawiasz się jaki lekki deser przygotować na weekend? Może śmietanowiec z galaretką? Jest wyborny, a nie wymaga pieczenia. Zawiera niewiele tłuszczu, a więc nie jest zbyt kaloryczny. Kochają go dzieci, bo jest kolorowy, wilgotny i delikatny. Jednak dorośli też nie potrafią go sobie odmówić. Śmietanowiec to deser, który znamy z dawnych lat. Jednak czasem warto wrócić to tego, co było po prostu smaczne. Przy tym łakociu nie ma dużo pracy, trzeba jednak trochę poczekać, by dobrze stężał. Zrób więc go teraz, a za kilka godzin będzie gotowy do jedzenia.
24 lutego wypada tłusty czwartek, a więc dzień, w którym wedle tradycji powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka. Dla niektórych może się rzeczywiście skończyć na jednej sztuce, bo pojawiają się zaskakujące doniesienia o cenach pączków. Niestety nie spadną, ale tak jak wszystko w ostatnim czasie, pójdą w górę. Podwyżki cen energii, gazu i paliw podyktowały pod koniec ubiegłego roku, podwyżki cen także wielu innych produktów. Wśród nich sporo w górę poszły ceny żywności. Niestety wzrósł więc znacznie koszt utrzymania. Podwyżek cen pączków też można było się spodziewać. Czy jednak, aż tak wysokich?
Surówka jest ważnym dodatkiem do obiadu. Dopełnia go pod względem odżywczym, dodaje mu też smaku, soczystości i orzeźwiających nut. Jedną z najbardziej uniwersalnych surówek jest znany i lubiany coleslaw. Zwykle robi się go z białej kapusty. My jednak postanowiliśmy zrobić surówkę coleslaw z kalafiora. Jest cudnie chrupka i pyszna, co jest zasługą boskiego sosu. Surówka coleslaw została rozsławiona przez lokale sprzedające fast foody. Jednak ta właśnie surówka jest tym, co rzeczywiście w tych miejscach warto zjeść. Choć robi się ją z dość tanich i popularnych warzyw, kryje w sobie wiele smaku i wartościowych składników. Klasycznie surówkę coleslaw robi się z białej kapusty, marchewki i cebuli. Jej dopełnieniem jest sos robiony na bazie majonezu. Podobną w smaku, chrupkości i wyglądzie surówkę, możecie jednak zrobić także z kalafiora. Niektórych z pewnością zachwyci bardziej niż oryginał.
Sezon na pączki i faworki już niedługo. Z niezawodnym przepisem siostry Anastazji z pewnością przyrządzicie najlepszy chrust, jaki kiedykolwiek jedliście. Wypróbujcie go koniecznie, a zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie? Niedawno podpowiadaliśmy jak usmażyć pączki bez tłuszczu i zdradzaliśmy przepis na faworki Anny Lewandowskiej. Teraz czas na bardziej klasyczną recepturę na wyśmienity chrust opracowana przez niezawodną siostrę, z którą gotuje już wielu smakoszy. Będzie niezwykle kruchy i satysfakcjonujący.
Niebawem Tłusty Czwartek i większość z nas raczyć będzie się pysznym pączkami. Warto przyrządzić je w domu — takie wyroby będą najsmaczniejsze. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, a na pewno wyjdą wyśmienite. Jeśli faworki nie są waszym ulubionym deserem, powinniście spróbować domowych pączków przyrządzonych według receptury Magdy Gessler. Delikatne ciasto wypełnione pyszną konfiturą skradnie wasz serca. Skusicie się?
Masz ochotę na budyń? Ale nie taki z torebki, a prawdziwy, domowy? Zobacz, jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki. Będzie smaczny, pożywny i doskonały również dla bezglutenowców. Ten domowy specjał przygotujesz w mniej niż 15 minut. Jest w sam raz na deser. Budyń z torebki jest prosty do przygotowania. Wystarczy rozmieszać gotowy proszek z mlekiem, wlać do wrzącego mleka i całość zagotować. Jest smaczny, jednak przygotowany z mało naturalnych składników. Jeśli więc chcesz poczęstować rodzinę czymś prostym, ale też zdrowym, przygotuj budyń domowym sposobem. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. A do budyniu nie musisz dodawać mąki pszennej.