Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

Projekt bez tytułu - 2022-02-14T204647.748
14.02.2022 01:00 Obłędna surówka z buraczków według siostry Anastazji

Do obiadu zawsze warto podać surówkę. Właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej składników odżywczych. Jeśli nie masz na nią pomysłu, podajemy prosty przepis na obłędną surówkę z buraczków według siostry Anastazji. Będzie pasować do dań z wieprzowiny i drobiu. Buraczki najczęściej podajemy w postaci jarzynki. Jednak można połączyć je z kilkoma prostymi dodatkami, by odmienić ich smak i nadać im zupełnie innego charakteru. Dziś proponujemy zestawić je z czerwoną fasolką i majonezem. Efekt będzie przepyszny.

pączki
12.02.2022 01:00 Zaskakujące doniesienia o cenach pączków

24 lutego wypada tłusty czwartek, a więc dzień, w którym wedle tradycji powinniśmy zjeść przynajmniej jednego pączka. Dla niektórych może się rzeczywiście skończyć na jednej sztuce, bo pojawiają się zaskakujące doniesienia o cenach pączków. Niestety nie spadną, ale tak jak wszystko w ostatnim czasie, pójdą w górę. Podwyżki cen energii, gazu i paliw podyktowały pod koniec ubiegłego roku, podwyżki cen także wielu innych produktów. Wśród nich sporo w górę poszły ceny żywności. Niestety wzrósł więc znacznie koszt utrzymania. Podwyżek cen pączków też można było się spodziewać. Czy jednak, aż tak wysokich?

śmietanowiec
12.02.2022 01:00 Wyborny śmietanowiec z galaretką bez pieczenia

Zastanawiasz się jaki lekki deser przygotować na weekend? Może śmietanowiec z galaretką? Jest wyborny, a nie wymaga pieczenia. Zawiera niewiele tłuszczu, a więc nie jest zbyt kaloryczny. Kochają go dzieci, bo jest kolorowy, wilgotny i delikatny. Jednak dorośli też nie potrafią go sobie odmówić. Śmietanowiec to deser, który znamy z dawnych lat. Jednak czasem warto wrócić to tego, co było po prostu smaczne. Przy tym łakociu nie ma dużo pracy, trzeba jednak trochę poczekać, by dobrze stężał. Zrób więc go teraz, a za kilka godzin będzie gotowy do jedzenia.

surówka Coleslaw
11.02.2022 01:00 Cudnie chrupka surówka coleslaw bez grama kapusty

Surówka jest ważnym dodatkiem do obiadu. Dopełnia go pod względem odżywczym, dodaje mu też smaku, soczystości i orzeźwiających nut. Jedną z najbardziej uniwersalnych surówek jest znany i lubiany coleslaw. Zwykle robi się go z białej kapusty. My jednak postanowiliśmy zrobić surówkę coleslaw z kalafiora. Jest cudnie chrupka i pyszna, co jest zasługą boskiego sosu. Surówka coleslaw została rozsławiona przez lokale sprzedające fast foody. Jednak ta właśnie surówka jest tym, co rzeczywiście w tych miejscach warto zjeść. Choć robi się ją z dość tanich i popularnych warzyw, kryje w sobie wiele smaku i wartościowych składników. Klasycznie surówkę coleslaw robi się z białej kapusty, marchewki i cebuli. Jej dopełnieniem jest sos robiony na bazie majonezu. Podobną w smaku, chrupkości i wyglądzie surówkę, możecie jednak zrobić także z kalafiora. Niektórych z pewnością zachwyci bardziej niż oryginał.

Smakowite faworki siostry Anastazji
11.02.2022 01:00 Smakowite faworki według przepisu siostry Anastazji

Sezon na pączki i faworki już niedługo. Z niezawodnym przepisem siostry Anastazji z pewnością przyrządzicie najlepszy chrust, jaki kiedykolwiek jedliście. Wypróbujcie go koniecznie, a zniknie w mgnieniu oka. Spróbujecie? Niedawno podpowiadaliśmy jak usmażyć pączki bez tłuszczu i zdradzaliśmy przepis na faworki Anny Lewandowskiej. Teraz czas na bardziej klasyczną recepturę na wyśmienity chrust opracowana przez niezawodną siostrę, z którą gotuje już wielu smakoszy. Będzie niezwykle kruchy i satysfakcjonujący.

Doskonałe pączki według Magdy Gessler
10.02.2022 01:00 Kultowy w całym kraju przepis na pączki według Magdy Gessler

Niebawem Tłusty Czwartek i większość z nas raczyć będzie się pysznym pączkami. Warto przyrządzić je w domu — takie wyroby będą najsmaczniejsze. Skorzystajcie ze sprawdzonego przepisu Magdy Gessler, a na pewno wyjdą wyśmienite. Jeśli faworki nie są waszym ulubionym deserem, powinniście spróbować domowych pączków przyrządzonych według receptury Magdy Gessler. Delikatne ciasto wypełnione pyszną konfiturą skradnie wasz serca. Skusicie się?

budyń
10.02.2022 01:00 Jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki?

Masz ochotę na budyń? Ale nie taki z torebki, a prawdziwy, domowy? Zobacz, jak zrobić domowy budyń bez dodatku mąki. Będzie smaczny, pożywny i doskonały również dla bezglutenowców. Ten domowy specjał przygotujesz w mniej niż 15 minut. Jest w sam raz na deser. Budyń z torebki jest prosty do przygotowania. Wystarczy rozmieszać gotowy proszek z mlekiem, wlać do wrzącego mleka i całość zagotować. Jest smaczny, jednak przygotowany z mało naturalnych składników. Jeśli więc chcesz poczęstować rodzinę czymś prostym, ale też zdrowym, przygotuj budyń domowym sposobem. Nie jest to wcale trudne ani pracochłonne. A do budyniu nie musisz dodawać mąki pszennej.

ciasto na pizzę
09.02.2022 01:00 Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jak zrobić idealne ciasto na pizzę?

Wiecie, że dziś przypada wyjątkowe święto? Każdy wielbiciel kulinariów powinien o nim wiedzieć. Jest nim Międzynarodowy Dzień Pizzy. Potrawa ta ma licznych wielbicieli na całym świecie, również i u nas. Pizzę możecie zamówić w pizzerii lub przygotować własnoręcznie. Zobaczcie, jak zrobić idealne ciasto na pizzę. Bo jest ono podstawą tego specjału.Najpyszniejsza pizza to włoska pizza. Charakteryzuje się cienkim, chrupiącym ciastem drożdżowym i niewielką ilością dodatków. Przygotowuje się ją z prostych składników, a potrafi urzec smakiem i doskonale nasycić.Jeśli chcecie ten wyjątkowy dzień uczcić pyszną, własnoręcznie przygotowaną pizzą, skorzystajcie z naszego przepisu na ciasto. Gdy już będzie gotowe, rozciągnijcie je na cienki placek, posmarujcie sosem pomidorowym, obłóżcie ulubionymi składnikami, posypcie startym serem i ziołami i upieczcie. Włoska kolacja gotowa.

Jak zrobić róże karnawałowe?
08.02.2022 01:00 Jak zrobić róże karnawałowe?

Chcecie podać gościom wyjątkowo smaczny i efektowny deser? Postawcie na róże karnawałowe. Dodatek konfitury z dzikiej róży sprawi, że te wyjątkowe ciastka będą wyglądały naprawdę elegancko. Sprawdźcie koniecznie ten przepis. Zdradzaliśmy wam już receptury na pyszne oponki serowe i delikatne, a przy tym chrupiące faworki. Tym razem przedstawiamy wam sposób na inny karnawałowy specjał — róże. Te pyszne ciastka przygotujecie dość szybko, a ich wygląd i smak zachwycą każdego.

Pleśniak siostry Anastazji
07.02.2022 01:00 Pleśniak siostry Anastazji. Przepis krok po kroku

Pleśniak siostry Anastazji z kruszonką, powidłami i puszystą pianką to pomysł na pyszny deser do kawy i herbaty. Ciasto pleśniak, czyli kruche ciasto z kruszonką w towarzystwie owoców i pianki z białek smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pleśniak siostry Anastazji i spraw najbliższym słodką niespodziankę.Ciasto pleśniak jest kruchym ciastem z kruszonką, jednak w nieco innej odsłonie. Pianka białkowa tworzy na placku puszystą, słodko- kwaśną chmurkę, która dodatkowo scala ciasto z pyszną kruszonką. Pleśniak po ostudzeniu najlepiej smakuje oprószony cukrem pudrem.Kruche ciasto wyrób godzinę przed pieczeniem, aby zdążyło się odpowiednio schłodzić w lodówce. Ciasto podziel na dwie części, większa będzie spodem pleśniaka, z mniejszej zrobisz słodką kruszonkę. Powidła śliwkowe możesz zrobić samodzielnie, będą jeszcze smaczniejsze i zdrowsze od gotowego produktu. W tym artykule dowiesz się, jak zrobić idealne powidła śliwkowe.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne, kruche ciasto- tu poznasz przepis na ciasto orzechowe z powidłami od siostry Anastazji.

Surówka z selera konserwowego do obiadu
04.02.2022 01:00 Surówka z selera konserwowego do obiadu. Prosty przepis

Surówka z selera konserwowego do obiadu z jabłkiem i rodzynkami jest lekkim i bardzo smacznym dodatkiem do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Surówkę wymieszaj z majonezem i jogurtem, będzie idealna. Poznaj przepis na surówkę z selera konserwowego do obiadu.Seler konserwowy jest smacznym i zdrowym składnikiem wielu surówek obiadowych i sałatek warzywnych, nadając im lekkiej ostrości i wyraźnego smaku. Surówka z selera konserwowego z jabłkiem i rodzynkami jest pysznym dodatkiem do obiadu, pasuje zarówno do mięsa czerwonego, drobiu, ryb i kotletów wegetariańskich.Pomysł na pyszny, rodzinny obiad? Pieczony kurczak z chrupiącą skórką, podany z ziemniakami opiekanymi i surówką z selera. Całe danie smakuje fenomenalnie i każdy prosi o dokładkę. Surówkę wstaw do lodówki na 15-20 minut przed samym podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza i dobrze schłodzona.Seler konserwowy kupisz w każdym sklepie, możesz również przygotować go samodzielnie- tu poznasz przepis na seler konserwowy do słoików, zachowa swój smak i świeżość przez wiele miesięcy. Domowy seler konserwowy nie zawiera sztucznych ulepszaczy smaku i związków wydłużających termin spożycia.

Makowiec
04.02.2022 01:00 Po czym rozpoznać dobry mak na makowiec i jak go przechowywać?

Z maku sporządza się na święta wiele słodkich potraw. Należy do nich oczywiście kultowy makowiec. Rozpoznanie nasion maku jest proste i nie potrzeba do tego żadnych sprzętów. Kupując mak na wagę, zwróć uwagę na jego zapach - świeże nasiona mają świeży i intensywny aromat. Po zakupie koniecznie przechowuj ziarenka w odpowiednich warunkach. W przeciwnym wypadku szybko stracą swoje walory smakowe. W najgorszym przypadku mak na makowiec po prostu spleśnieje.Mak jest podstawą najróżniejszych dań, takich jak kutia czy makowiec - bez niego ich smak i konsystencja nie byłaby taka sama. Dlatego to właśnie od jego jakości najczęściej zależy, czy dany przepis zostanie wykonany w należyty sposób. Pakowane nasiona dostępne są w małych sklepach spożywczych, jak i w ogromnych supermarketach. Najlepszej jakości mak dostępny jest jednak na targowiskach, bazarach oraz straganach. Zrobiony z nich makowiec będzie najlepszy.

Szybki sos do kotletów mielonych
02.02.2022 01:00 Szybki sos do kotletów mielonych - najlepszy dodatek do kultowego dania

Kotlety mielone z sosem to pomysł na tradycyjne kotlety w nowej, aromatycznej odsłonie. Szybki sos do kotletów mielonych zrobisz z pomidorów lub śmietany, a dzięki nim całe danie będzie niezwykle urozmaicone i jeszcze smaczniejsze. Poznaj przepis na szybki sos do kotletów mielonych.Jeśli masz ochotę na kotlety mielone, ale znudziło Ci się tradycyjne podanie z ziemniakami i ogórkiem, ten artykuł jest właśnie dla Ciebie. Kotlety otulone aromatycznymi sosami są jeszcze delikatniejsze i mają jeszcze więcej smaku.Kotlety mielone przygotuj według tradycyjnego przepisu- tu dowiesz się, jak zrobić i ile smażyć kotlety. Nie wylewaj oleju po smażeniu- będzie dobrą bazą do sosu śmietanowego. Sosy do kotletów przygotuj na wywarze warzywnym, żeby miały wyraźny smak i aromat.Kotlety w aromatycznym sosie podaj z puree z dodatkiem czosnku, danie zachwyci całą Twoją rodzinę.

Migdałowiec
01.02.2022 01:00 Wyborny migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji

W leniwy weekend z pewnością będziecie mieli ochotę na coś słodkiego. Jeśli chcecie mieć pewność, że nie zawiedzie was smak, ani nie zaskoczy was zakalec, postawcie na pewniaka. Przygotujcie wyborny Migdałowiec na krakersach według Siostry Anastazji. Ciasto w mig zniknie z talerzyków.Ciasta bez pieczenia składają się zwykle z kilku warstw. Wśród nich są ciastka, np. herbatniki, biszkopty, krakersy. Jest też miejsce na słodką masę np. krówkową, konfiturę czy dżem. Jednak najważniejszą częścią tych ciast jest masa zawierająca mascarpone, bitą śmietanę lub budyń. Dopełnieniem całości mogą być owoce czy bakalie.

Projekt bez tytułu - 2022-02-01T115351.564
01.02.2022 01:00 Dlaczego warto dodać ocet do faworków?

Kruche i chrupiące faworki są ważnym elementem Tłustego Czwartku dla wielu smakoszy. Żeby osiągnąć spodziewane efekty, do ciasta warto dodać octu. Już jedna łyżka sprawi, że faworki będą delikatne i nie wciągną zbyt dużo tłuszczu. Sprawdźcie ten patent koniecznie. Nasze babcie wiedziały, że faworki będą kruche, jeśli użyje się alkoholu. Zazwyczaj dodaje się spirytus, choć niektórzy wlewają też piwo. Procentowy trunek ma za zadanie nadać chrustowi charakterystycznej dla niego kruchości i delikatności. Ocet jednak spełni tę funkcję równie dobrze, a jest tańszy i bezpieczniejszy.

Gofry bez gofrownicy
31.01.2022 01:00 Jak zrobić gofry bez gofrownicy?

Gofry kojarzą się większości z wakacjami, spacerami nad morzem i ciepłem promieni słonecznych na twarzy. Wcale nie trzeba posiadać gofrownicy, aby móc je przygotować. Poniżej zdradzamy sposób na pyszne domowe gofry, które smakują jak tradycyjne. Nie będziesz mógł powstrzymać się przed dokładką, a twoi domownicy będą błagać cię o przepis.W sklepach dostępne są gofrownice, które ułatwiają sporządzenie gofrów w domu, lecz wcale nie są koniecznością. Jeśli nie masz jej na wyposażeniu swojej kuchni, z powodzeniem zrobisz gofry jedynie przy pomocy patelni. Oczywiście taki deser pozbawiony jest charakterystycznej kratki, jednak w smaku nie da się wyczuć różnicy. Dodatkowo skorzystanie z samej patelni zmniejsza ilość brudnych przedmiotów, dzięki czemu sprzątanie po gotowaniu jest łatwiejsze i przyjemniejsze.

Syrop z cebuli
30.01.2022 01:00 Nowa, zachwycająca wersja syropu z cebuli

Syrop z cebuli dla niektórych jest prawdziwym zbawieniem w czasie choroby, a dla innych czymś, czego nie są w stanie przełknąć. Niezależnie czy jesteś fanem syropu, czy wręcz przeciwnie, warto stosować go w czasie przeziębienia. Aby nadać mu nowego smaku i właściwości, zrób go na bazie miodu z dodatkiem korzennych przypraw. Syrop z cebuli to nieocenione remedium na ból gardła i męczący kaszel. Mimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku i zapachu, z reguły przygotowuje się go w czasie choroby. Dzisiaj prezentujemy wersję ulepszoną o kilka ciekawych dodatków. Zamiast cukru cebulę zalewa się miodem, a także dodaje do całości goździki, cynamon oraz kurkumę. Takie połączenie spowoduje, że regularne picie syropu powinno szybko przynieść ulgę w chorobie.

Przepyszne pączki z ziemniaków
30.01.2022 01:00 Prosty przepis na przepyszne pączki z ziemniaków

Pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku i karnawału. Tradycyjny wyrób proponujemy zamienić na regionalny specjał — pączki z ziemniaków. Słodkie i sycący deser posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Jeśli z ziemniaków, które pozostały po obiedzie zawsze robiliście kopytka, czas zmienić ich zastosowanie. Postawcie na wywodzący się z kuchni góralskiej słodki rarytas. Ciekawy zamiennik tradycyjnych pączków uświetni niejedno spotkanie.

ciasto black forrest
28.01.2022 01:00 Najlepszy przepis na kultowe, uwielbiane ciasto "Czarny las"

Jeśli zwykle pieczecie szybkie i nieskomplikowane ciasta, czasami warto przygotować coś niezwykłego i wspaniałego. Takiego jak uwielbiane ciasto „Czarny las". Dziś podamy wam najlepszy przepis na ten kultowy łakoć. Przekonacie się, że jego przygotowanie w sumie nie jest zbyt pracochłonne, a efekt wynagradza czas poświęcony na jego wykonanie. Podstawą do ciasta „Czarny las" jest ciemny biszkopt. Przekłada się go kremem czekoladowym i z bitej śmietany i dodaje wiśnie. Te cierpkie, wyraziste w smaku owoce przełamują słodycz tortu i sprawiają, że nabiera on charakteru. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Anna Lewandowska, racuchy
28.01.2022 01:00 Obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej

Macie ochotę na coś szybkiego i smacznego? A co powiecie na racuchy? Chrupiące z wierzchu, miękkie i wilgotne w środku, posypane cukrem pudrem. Jeśli czujecie się zachęceni, zapraszamy na obłędnie pyszne racuchy z brzoskwiniami z przepisu Anny Lewandowskiej. Uwagę przykuwa m.in. dodatek imbiru.Racuchy kuszą puszystością, smakiem i łatwością przygotowania. Są doskonałą propozycją na podwieczorek, ale wiele osób chętnie jadłoby je o każdej porze dnia, np. na śniadanie. Najsmaczniejsze są od razu po przygotowaniu, ale równie dobrze smakują na zimno czy odgrzane.Racuchy Anny Lewandowskiej mają kilka niecodziennych dodatków. Wśród nich są brzoskwinie, które doskonale zastępują klasyczne jabłka. Jest też imbir, który lekko rozgrzewa i dodaje wyrazistości potrawie, a także cynamon, który wprowadza moc aromatu. Koniecznie musicie ich spróbować.

Pączki w 5 minut bez użycia drożdży
27.01.2022 01:00 Genialne, rewolucyjne i najlepsze pączki w 5 minut bez drożdży

Przygotowanie tradycyjnych pączków zajmuje sporo czasu. Dla niecierpliwych smakoszy mamy przepis, dzięki któremu specjał ten można przygotować dosłownie w chwilę. Wykorzystuje on proszek do pieczenia i serek homogenizowany, a pączki wychodzą tak smaczne, jak gdybyśmy użyli drożdży. Skusicie się?Dla wielu smakoszy pączki są obowiązkowym punktem Tłustego Czwartku. Podpowiadaliśmy wam już jak wykonać je w domu nie używając tłuszczu i jakiego oleju użyć, jeśli zdecydujemy się na smażenie. Tym razem zdradzamy recepturę, która pozwoli wam błyskawicznie przyrządzić tradycyjny specjał. Pączki na bazie serka pięknie urosną dzięki dodatkowi proszku do pieczenia. Wykorzystując różne warianty serka, możecie wpłynąć na ostateczny smak deseru.

bułeczki
27.01.2022 01:00 Najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie

Marzą ci się świeże bułeczki na śniadanie? Nie musisz biec do piekarni, możesz je przygotować własnoręcznie. Przedstawiamy najprostszy przepis na puszyste bułki wrocławskie. Nie ma przy nich dużo pracy, a z masłem smakują wyśmienicie. W każdej piekarni jest duży wybór pieczywa. Jednak nie każdy ma ją w pobliżu i nie każdemu chce się do niej biec, zwłaszcza rano. Pyszne bułeczki można przygotować w domu. I nie trzeba ich robić rano, można wieczorem. Przed śniadaniem wystarczy je krótko podpiec w gorącym piekarniku, wtedy będą smakować jak dopiero co wyjęte z pieca. Nasze wrocławskie bułeczki niektórzy nazywają też poznańskimi. Charakteryzują się dużą puszystością i przedziałkiem pośrodku. Łatwo można je przedzielić na pół, bez używania noża. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Sos z cukinii do słoików
27.01.2022 01:00 Prosty i smaczny sos z cukinii do słoików

Sos z cukinii do słoików to świetny sposób na pyszny i lekki sos, który zachowa swoją świeżość i smak przez wiele miesięcy. Sos z cukinii wykorzystasz między innymi do polania makaronu, ryżu. Sos świetnie łączy się również z kurczakiem i indykiem. Poznaj przepis na wyśmienity sos z cukinii do słoików. Sos z cukinii to jeden z lepszych sosów do makaronu, ryżu i dań z drobiem. Cukinia duszona z papryką, czosnkiem, cebulą i passatą pomidorową tworzy rewelacyjny, gęsty i mocno warzywny sos, który posmakuje nawet największym mięsożercom.Sos z cukinii do słoików to duże ułatwienie w kuchni. Dzięki pasteryzacji i zalewie octowo-cukrowej, sos zachowuje swój smak i przede wszystkim świeżość przez wiele miesięcy. Sos jest wprost idealny na błyskawiczny obiad, kiedy nie masz czasu na długie gotowanie, wystarczy, że ugotujesz makaron lub ryż i sięgniesz do spiżarni po słoiczek. Przygotuj równie pyszny sos do słoików z czerwonej papryki, ma uniwersalne zastosowanie w kuchni, podasz go z makaronem, ryżem, mięsem.Jeśli lubisz grzyby leśne- w tym artykule poznasz przepis na bajecznie pyszną pastę z grzybów leśnych, idealna na zimę.

Sos truskawkowy do pyz
27.01.2022 01:00 Słodki i przepyszny sos truskawkowy do pyz

Sos truskawkowy do pyz to pyszny, owocowy sos z dodatkiem wanilii i jogurtu naturalnego. Sos jest słodki, orzeźwiający i kremowy jednocześnie, jest przepyszny. Polej nim pyzy, a obiad ekspresowo zniknie z talerzy. Poznaj przepis na sos truskawkowy do pyz, dzieci i dorośli go uwielbiają.Druga połowa czerwca to najlepszy czas w roku, wtedy też możemy cieszyć się najlepszymi, polnymi owocami, czyli truskawkami. Sezon na truskawki jest niestety krótki, dlatego też wykorzystaj go jak najlepiej i przygotuj z owocami pyszne dania i desery dla całej rodziny.Sos do pyz ziemniaczanych jest przepysznym uzupełnieniem dania. Delikatne kluseczki oblane owocowo- jogurtowym sosem z wyczuwalną nutą wanilii to jedno z moich ulubionych, letnich obiadów. Kochają je wszyscy, niezależnie od wieku. Sos truskawkowy wykorzystasz również do pierogów na słodko, pampuchów, czyli klusek na parze, knedli, polejesz nim ryż i makaron. Sos ma tak świetny smak, że będziesz musiał pilnować, aby nikt nie podjadał przed obiadem.Z truskawek przygotujesz również wyśmienite ciasta- tu poznasz przepis na ciasto biszkoptowe z truskawkami i śmietaną. Ciasto to absolutny hit wakacyjny, który gości na moim stole w każdy weekend, kiedy tylko jest sezon na najlepsze owoce świata.

czekolada
26.01.2022 01:00 Czy można jeść czekoladę z białym nalotem?

Czy zdarzyło wam się, że otwieracie opakowanie z czekoladą, a ona jest jakby pokryta szronem? Z pewnością zastanawialiście się, czy można jeść czekoladę z białym nalotem. Za chwilę rozwiejemy wasze wątpliwości, bo odpowiedź jest dość zaskakująca. Większość produktów najsmaczniejsza jest, gdy jest świeża (wyjątkiem, jest oczywiście wino). Gdy zjadacie owoce zerwane prosto z krzaczka, czy dopiero, co wyprodukowane słodycze, nie ma żadnej wątpliwości — z pewnością wam nie zaszkodzą. Znak zapytania pojawia się, jednak gdy produkt jest długo przechowywany i zmienia nieco swój wygląd. Tak często jest właśnie z czekoladą, na której pojawia się biały nalot. Czy można ją jeść, czy lepiej nie?

kalafior
26.01.2022 01:00 Jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny?

Kalafior potrafi być pyszny. Zwłaszcza gdy jest ugotowany i polany bułką zrumienioną na maśle. Dziś powiemy wam, jak ugotować kalafior, żeby był śnieżnobiały i delikatny. Dzięki temu będzie wyglądał apetycznie i doskonale smakował. Tak naprawdę, by uzyskać ten efekt, wystarczy dodać do wody dwa składniki. Kalafior w polskiej kuchni nie gości zbyt często. Dodajemy go zwykle do zupy lub podajemy gotowany do obiadu. Gotując go, trzeba jednak wiedzieć, jak to zrobić, by warzywo nie nabrało ostrego smaku i żółtawego koloru. Jak się okazuje, wystarczy tylko dodać do wody odpowiednie składniki.

Faworki bez smażenia
26.01.2022 01:00 Prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia

Faworki są typową słodkością karnawałową. Kochamy je za niepowtarzalny smak i kruchość. Jednak nie jemy ich zbyt często i zbyt dużo, bo są kaloryczne. Niestety taki efekt przynosi smażenie na głębokim tłuszczu. Mamy jednak dla was prosty przepis na chrupiące faworki bez smażenia. Przygotujcie je w ten sposób, a będą zdrowsze. Jak karnawał, to pączki i faworki. Jedne i drugie smażone, jedne i drugie kaloryczne. Powiecie, jak szaleć, to szaleć. Jednak niektórzy ze względów zdrowotnych nie mogą sobie pozwolić na takie szaleństwo. Co wtedy? Nie, nie musicie rezygnować z przyjemności. Możecie po prostu przygotować faworki pieczone.

Projekt bez tytułu - 2022-01-24T165148.416
24.01.2022 01:00 Jak zrobić pączki bez smażenia?

Pączki są bardzo smaczne, ale wiele osób ich sobie odmawia, bo są kaloryczne. Dlaczego? Niestety w czasie smażenia chłoną sporo tłuszczu. A wiecie, jak zrobić pączki bez smażenia? Możecie je po prostu upiec. Dzięki temu będą nie bardziej tuczące, niż zwykłe, drożdżowe ciasto. Pączki robi się z ciasta drożdżowego. Po nadzianiu ich konfiturą lub dżemem formuje się z nich kulki. Gdy pączki wyrosną, kładzie się je na rozgrzany tłuszcz i smaży, aż będą rumiane. Tak wygląda tradycyjny sposób przygotowania pączków. Jeśli jednak chcecie zaoszczędzić kalorii, zamiast smażyć, możecie je upiec.