Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Cukier

Cukier

puszyste ciasto
14.04.2022 19:57 Niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Słodkie uzupełnienie świątecznego stołu

Podajemy wam doskonały przepis na niebanalne ciasto majonezowe w sam raz na Wielkanoc. Będzie stanowić słodkie uzupełnienie świątecznego stołu. Jest proste do przygotowania, niesłychanie puszyste i wilgotne. A za całym tym sukcesem stoi zaskakujący składnik. Typowe, wielkanocne ciasta to mazurki, baby i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować inne smakołyki. Ważne by były proste i szybkie do zrobienia i nas nie zawiodły. Takim wypiekiem z pewnością będzie nasze ciasto majonezowe. Wystarczy zmiksować wszystkie składniki i upiec, a efekt jest niezwykle puszysty i smaczny.

siostra Anastazja, babka
10.04.2022 21:36 Pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji. Dodatek uwielbianego owocu zachwyci każdego

Jakie ciasta planujecie upiec na święta? Może wśród nich znajdzie się pyszna wielkanocna babka od siostry Anastazji? Ma dodatek uwielbianego owocu, który z pewnością zachwyci każdego. Są to kawałki brzoskwiń z syropu, które nie tylko ładnie wyglądają w cieście, ale też dodają mu soczystości i ciekawego smaku. Na każdym wielkanocnym stole z pewnością pojawi się baba, a co najmniej babka. Ciasta te są typowymi wypiekami kojarzącymi się z Wielkanocą. Baby są robione z ciasta drożdżowego, babki z ucieranego. I właśnie taką szybką i pyszną babkę proponuje upiec na święta siostra Anastazja.

pleśniak
08.04.2022 18:30 Kultowe ciasto „Pleśniak”. Smak jak za dawnych lat

Czy rozpoznajecie ciasto ze zdjęcia? Tak, to kultowy „Pleśniak”, którym w przeszłości zajadał się każdy. Przypomnijcie więc sobie ten wypiek i jego smak jak za dawnych lat. Połączenie kruchego ciasta z kwaśnym dżemem i słodką bezą jest naprawdę doskonałe. Przekonajcie się o tym sami. Pleśniak to ciasto, które pokochają nawet ci, którzy nie przepadają za słodkościami. A to dlatego, że ma doskonale zbalansowany smak. Nie jest za słodki, choć zawiera bezową piankę. Jej słodycz jest bowiem idealnie przełamana odrobiną soli dodaną do kruchego ciasta, a także gorzkim kakao i kwaskowym dżemem porzeczkowym. By zobaczyć, jak wygląda ciasto pleśniak, wystarczy spojrzeć na zdjęcie zamieszczone w naszym materiale. Jest ono screenem z filmiku na kanale Lekcje w kuchni na Youtube. Prawda, że od razu chce się je zjeść?

cebula
08.04.2022 16:47 Jak usunąć goryczkę z cebuli? Garść niezawodnych sposobów

Lubisz cebulę, ale jest dla Ciebie za ostra? Powiemy Ci, jak usunąć goryczkę z cebuli. Mamy na to garść niezawodnych sposobów. Jeden z nich polega na zalaniu posiekanego warzywa wodą z octem i odstawieniu na godzinę. Po tym czasie cebula zyska wspaniały smak. Poznaj też inne skuteczne metody.Cebula jest zdrowa i potrafi dodać smaku niejednej potrawie. Jednak dla niektórych jest zbyt gorzka i za ostra. Czują po jej zjedzeniu dyskomfort na żołądku, a na języku pieczenie. Na szczęście są sposoby na to, by złagodzić smak cebuli i usunąć z niej niepożądaną goryczkę.

mazurek
04.04.2022 14:08 Wielkanocny mazurek bez pieczenia - ekspresowy przepis. Wystarczy 20 minut

Poznajcie ekspresowy przepis na wielkanocny mazurek bez pieczenia. Do jego przygotowania wystarczy 20 minut i niepotrzebny jest piekarnik. Wystarczy paczka wafli tortowych i trochę słodkich dodatków. Ten mazurek nie może się nie udać i błyskawicznie zniknie z patery.Mazurki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Zwykle wypieka się je na kruchym cieście, ale można też na półkruchym czy piaskowym. Można też zrobić mazurek bez pieczenia, a do jego przygotowania wykorzystać suche wafle tortowe. Po przełożeniu słodkimi masami powstaje podstawa ciasta, którą wystarczy już tylko udekorować. W mazurkach tak naprawdę najważniejszy jest wierzch, czyli dekoracja. Robi się ją zwykle z lukru, czekolady, orzechów i suszonych owoców. Jest słodka, smaczna i bardzo ozdobna.

racuchy
03.04.2022 08:40 Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem

Prezentujemy przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Wychodzą idealnie puszyste za każdym razem, a do ich przygotowania wystarczy 10 minut, miska i łyżka. Sekretem ich lekkości i miękkości jest jogurt naturalny. Ciasto możesz wzbogacić ulubionymi owocami na przykład bananem, malinami. Racuchy to nieskomplikowane danie, na które zawsze skuszą się dzieci i większość dorosłych. Doskonale sprawdzą się na śniadanie, bo lubimy wtedy coś lekkiego, ciepłego i na słodko. Idealnie smakują podane z kubkiem kakao czy mleczną kawą. Może dziś zaserwujesz je swoim bliskim?

Maślane ciasteczka
02.04.2022 09:05 Ekspresowe ciasteczka maślane z 4 składników. O wiele lepsze od sklepowych

Maślane ciasteczka są prostym deserem, który doskonale smakuje przy wielu okazjach. Wystarczą 4 składniki, by osłodzić sobie popołudniową herbatę, czy spotkanie z bliskimi. Koniecznie wypróbuj ten przepis, każdy zachwyci się się smakiem wybornych ciasteczek. Potrzebne jest tylko masło, mąka, jajko i cukier puder. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić efektowne ciasteczka z dżemem. Zdradziliśmy również doskonałą recepturę na kultowe ciastka z maszynki. Tym razem prezentujemy wam wyjątkowo prosty sposób na delikatne i rozpływające się w ustach ciasteczka maślane. Skusicie się?

Ewa Wachowicz, sernik
01.04.2022 22:47 Doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. Prawdziwy rarytas

Prezentujemy doskonały przepis na sernik budyniowy Ewy Wachowicz. To prawdziwy rarytas, który zachwyci podniebienia wszystkich, którzy go spróbują. Wśród składników najważniejszy jest w nim twaróg i proszek budyniowy. Trzeba je połączyć z innymi dodatkami, by po upieczeniu otrzymać niezwykle puszysty i wilgotny deser. Idealny sernik powinien być delikatny i kremowy. Do jego przygotowania najlepiej wykorzystać tłusty lub półtłusty twaróg. Nie może być on kwaśny, za to musi być zwarty i gładki. Wszystkie składniki sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego jajka i twaróg trzeba wyjąć z lodówki ok. 1,5 godziny przed przygotowaniem sernika. Ważna jest też temperatura pieczenia — nie może być zbyt wysoka, bo wtedy sernik wybrzusza się, a potem opada. Dobrze też go studzić stopniowo — najpierw w wyłączonym piekarniku, a dopiero potem na kuchennym blacie.

chałwa
01.04.2022 22:06 Jak zrobić domową chałwę? Słodka chwila dla ciebie

A teraz słodka chwila dla ciebie. Powiemy bowiem, jak zrobić domową chałwę. Ten niezwykły przysmak zrobisz w 15 minut i to z zaledwie dwóch składników. Będzie zupełnie naturalny, pożywny i niezwykle słodki. Właśnie taki, jaki powinien być. Słowo "chałwa" w języku arabskim i greckim oznacza "słodycz, cukierek". I właśnie taka jest chałwa — bardzo słodka, lepka. Ten pochodzący ze wschodu łakoć robi się zwykle z nasion sezamu i miodu. Można też do niej dodać kakao, czekoladę, orzechy czy suszone owoce. Choć chałwa jest bardzo słodka, to jednak niezwykle pożywna i zdrowa. A to dlatego, że zawiera zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E i z grupy B, a także dużo magnezu, potasu, wapnia, fosforu i cynku. Nie da się jej zjeść dużo, ale kawałek tej słodyczy wyjdzie wam na zdrowie.

mleko skondensowane
01.04.2022 15:51 Przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Prawdziwy rarytas

Pamiętasz jeszcze przysmak ze zdjęcia? Mamy przepis na kultowe mleko skondensowane rodem z PRL-u. Ten prawdziwy rarytas zrobisz z dwóch składników. Kilka łyżeczek zjesz ze smakiem na osłodę, resztę wykorzystasz do przygotowania wyśmienitych ciast i deserów.W PRL-u niełatwo było o rarytasy, a tym bardziej o słodkości. Jednak dzięki kreatywności powstało wiele przysmaków, które cieszą podniebienia do dziś. Tak właśnie było z mlekiem skondensowanym. Powstało z mleka, które było długo gotowane z cukrem. Im dłużej było gotowane, tym miało większą gęstość i ciemniejszy kolor. Można je było jeść łyżeczką lub wykorzystać do przygotowania niepowtarzalnych naleśników, gofrów i ciast. Przekonajcie się, jak łatwo zrobić mleko skondensowane.

babka
31.03.2022 20:44 Delikatna babka wielkanocna z majonezem. Hit na świątecznym stole

Delikatna babka wielkanocna z majonezem, z pewnością będzie hitem na świątecznym stole. Jest delikatna i idealnie puszysta, a to wszystko dzięki dodatkowi popularnego sosu. Jego smak nie jest wyczuwalny, a efekt, jaki daje nie do przecenienia. Koniecznie przetestujcie ten przepis.Baby i babki są typowymi ciastami wielkanocnymi. Szczególnie dekoracyjnie wyglądają te, upieczone w specjalnej, babkowej formie. Jednak poza wyglądem ważne, a nawet ważniejsze jest to, jak ciasto smakuje. Najlepsze są babki, które są puszyste, delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Taki właśnie efekt pomoże nam osiągnąć majonez.

racuchy
30.03.2022 08:48 Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia? Wystarczy 1 trik

Jak zrobić puszyste racuchy bez drożdży, sody i proszku do pieczenia? Tak naprawdę wystarczy zastosować jeden prosty trik, a mianowicie dodać do ciasta pianę z białek. Dzięki niej racuchy bez zbędnych dodatków wyjdą puszyste jak chmurka. Przekonajcie się o tym sami. Pyszne racuchy, to puszyste racuchy. By takie były zwykle do ciasta dodaje się jeden z popularnych spulchniaczy. Może to być proszek do pieczenia, drożdże lub soda. Dziś jednak nie użyjemy żadnego z nich, a mimo to, placuszki będą lekkie, miękkie i puszyste. Naszym doskonałym rozwiązaniem będzie piana z białek.

muffinki
30.03.2022 07:55 30 marca - Światowy Dzień Muffinka. Zdradzamy ekspresowy przepis na babeczki

Dziś, 30 marca obchodzony jest Światowy Dzień Muffinka. Jak najlepiej uczcić to święto? Oczywiście, piekąc muffinki. Zdradzamy więc ekspresowy przepis na babeczki, dzięki któremu zachwycicie się ich smakiem i docenicie je jak nigdy. Zapraszamy miłośników czekolady i ogólnie babeczek. Muffinki pochodzą z Anglii, gdzie pojawiły się na przełomie X i XI wieku. Najpierw były deserem uboższej części społeczeństwa. Potem jednak, w wyniku rosnącej popularności, trafiły też pod bogatsze dachy, zyskując uznanie arystokracji.Dziś ciastka znane są na całym świecie, jednak najpopularniejsze są w USA, Kanadzie, Wielkiej Brytanii i Irlandii. A 30 marca został ogłoszony ich świętem. Świętujmy więc i my i upieczmy wyjątkowe, czekoladowe muffinki.

Najgorsze napoje po które sięgają Polacy
28.03.2022 13:34 Najgorsze napoje po które sięgają Polacy. Mogą nam zaszkodzić, warto wiedzieć

Napoje są ważnym elementem naszego jadłospisu. Ich głównym zadaniem jest nawodnienie organizmu. Bardzo często jednak są też źródłem niekoniecznie zdrowych substancji, które mogą mieć niekorzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdźcie, czego lepiej się wystrzegać. Po napoje najczęściej sięgamy ze względu na ich smak. Tymczasem on nie zawsze idzie w parze z jakością. Jeśli mniej zdrowe płyny pijemy sporadycznie, możemy spać spokojnie. Warto być świadomym, których produktów lepiej nie nadużywać. Nasza lista pomoże wam w dokonaniu wyboru.

owsianka
27.03.2022 22:42 Energetyzująca owsianka z dodatkiem kawy. Nie ma lepszego śniadania

Nie ma lepszego śniadania niż energetyzująca owsianka z dodatkiem kawy. Jak ją przygotować? Wlej do owsianki małą czarną, a otrzymasz potrawę, która błyskawicznie cię pobudzi i doda energii. Owsianką naprawdę dobrze rozpoczniesz dzień.Owsianka jest jedną z najpopularniejszych potraw śniadaniowych. Niektórzy co prawda za nią nie przepadają, ale trudno odmówić jej pożywności i walorów zdrowotnych. Gdy wzbogacicie ją kawą, powstanie danie, które was pobudzi i jednocześnie doda wam wiele energii. Nabierze też niepowtarzalnego smaku i aromatu.

keks
27.03.2022 21:20 Jak zrobić keks? Proste ciasto zrobi prawdziwą furorę

Wiecie, jak zrobić keks? Poznajcie przepis na proste ciasto, które zrobi prawdziwą furorę w czasie świąt. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego wyjdzie jeszcze bardziej puszyste niż zwykle. A dodatek bakalii i czekolady uczyni z keksa specjał pełen smaku. Keks jest ciastem typowo bożonarodzeniowym, które jednak doskonale smakuje o każdej porze roku, także w Wielkanoc. Najważniejszym dodatkiem do tego ucieranego ciasta są bakalie. To właśnie one przesądzają o smaku keksa.

Robert Makłowicz, mazurek
27.03.2022 19:28 Banalnie prosty i niesamowicie smaczny kakaowy mazurek Makłowicza. Tanio i z pomysłem

Poznajcie przepis na banalnie prosty i niesamowicie smaczny kakaowy mazurek Makłowicza. Jest tanio i z pomysłem, ale przede wszystkim przepysznie. To łatwe do zrobienia ciasto z pewnością zawojuje podniebienia waszych gości i błyskawicznie zniknie z patery.Mazurki to bardzo wdzięczne ciasta. Nie są zbyt trudne do zrobienia, a zwykle doskonale smakują i świetnie prezentują się na stole. Są takimi świątecznymi obrazkami, które wprowadzają wielkanocny nastrój. Dziś niezwykle smaczny i prosty do zrobienia mazurek zaprezentuje wam Robert Makłowicz. Podstawą jest w nim kruche ciasto, wierzch zaś wieńczy pyszna masa kakaowa. Będziecie zachwyceni tym wypiekiem.

mazurek
26.03.2022 21:54 Niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Najprostszy przepis

Zdradzimy wam najprostszy przepis na niecodzienny mazurek na Wielkanoc z dżemem. Jak go zrobić? Wystarczy kruche ciasto posmarować tym składnikiem i całość upiec. Potem możecie dekorować mazurek waszymi ulubionymi polewami i bakaliami. Mazurek jest typowym ciastem wielkanocnym. Zwykle piecze się go na kruchym cieście, smaruje polewą, słodką masą lub czekoladą i dekoruje na przykład bakaliami. Dla przełamania słodkiego smaku, ciasto warto posmarować kwaśnym dżemem. Te dwa smaki doskonale się zbalansują, przekonajcie się o tym sami.

Ewa Wachowicz, sernik
22.03.2022 01:00 Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem

Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem. Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.

Racuchy
21.03.2022 01:00 Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Każdy będzie błagał o przepis

Zobaczcie, jak zrobić obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajek. Kogo nimi nie poczęstujecie, każdy będzie błagał o przepis. By placuszki były pięknie wyrośnięte, wystarczy tak naprawdę zastosować jeden trik. Koniecznie go przetestujcie, a nigdy nie zrobicie racuchów inaczej. By przygotować racuchy, wystarczy trochę mąki, mleka, drożdży i jajek. Po rozmieszaniu tych składników powstaje ciasto, które trzeba odstawić do wyrośnięcia. Jak się jednak okazuje i bez jajek da się zrobić puszyste racuchy. Wtedy jednak trzeba zwrócić większą uwagę na odpowiednie wyrośnięcie ciasta. Pomoże w tym kilkukrotne przemieszanie go i odstawienie.Obłędnie puszyste racuchy drożdżowe bez jajekSkładniki:1,5 szklanki ciepłego mleka5 dag świeżych drożdży3 szklanki mąki3 łyżki cukrucukier waniliowy2 łyżki stopionego masła lub olejułyżeczka spirytusu lub wódki2 jabłkaolej do smażeniacukier puder do posypania

Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem?
21.03.2022 01:00 Jak poradzić sobie ze zbrylonym cukrem? Koniec uporczywego problemu

Cukier jest jedną z przypraw, którą znaleźć możemy w każdej kuchni. Nieodpowiednio przechowywany potrafi tworzyć nieestetyczne bryłki. Dodatek kawałka chleba pozwoli nam uporać się z tym problemem. Domowy patent nie jest jedynym, który się sprawdzi. Cukru używamy w wielu sytuacjach. Potrzebny jest zarówno podczas przygotowywania ciast — np. szarlotki — jak i do przyprawiania pomidorów. Zbrylone fragmenty produktu utrudniają jego zastosowanie. Na szczęście są sposoby na uniknięcie powstania grudek i cukrowi jego sypkiej konsystencji.

Ćwikła
19.03.2022 01:00 Prosty przepis na ćwikłę z chrzanem. Niezastąpiony wielkanocny dodatek

Ćwikła na wielkanocnym stole jest niezastąpionym dodatkiem, który można łączyć z wieloma pysznymi potrawami. Jeśli chcesz, aby ćwikła nabrała niesamowitego smaku, dosyp do niej 1 łyżeczkę cukru pudru. W taki sposób podbija się naturalną słodycz buraków, która może zostać zdominowana ostrością chrzanu. Ćwikła gotowa ze słoika kupiona w sklepie nie może równać się z domową. Własnoręcznie zrobiona charakteryzuje się głębokim smakiem i aromatem, a także całkowitą naturalnością. Dodatek cukru pudru jest konieczny w przypadku buraków, które nie są wystarczająco słodkie. Cukier zmniejsza również intensywność chrzanu, która w innym wypadku może być za duża.

ciasto cappuccino
18.03.2022 01:00 Ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino idealne na weekend. Proste i absolutnie przepyszne

Jeśli myślicie o słodkości do kawy i nie tylko, mamy świetną propozycję. Przygotujcie ciasto bez pieczenia o smaku cappuccino. Jest proste i absolutnie przepyszne, wprost idealne na weekend. Zrobicie je ze śmietanki kremówki, czekolady, herbatników i oczywiście kawy cappuccino.Ciasta bez pieczenia są doskonałym pomysłem na niezawodną i szybką do przygotowania słodycz. Nie ma możliwości, że się nie udadzą, czy wyjdzie w nich zakalec. A robiąc je, oszczędzamy energię, bo nie wymagają pieczenia.

babeczki
18.03.2022 01:00 Czekoladowo-marchewkowe babeczki wielkanocne. Goście będą zachwyceni

Zastanawiacie się, jakie słodkości zrobić na nadchodzące święta? Zachęcamy do przygotowania czekoladowo-marchewkowych babeczek wielkanocnych. Wystarczy dorzucić do ciasta trochę startej marchewki, a ciastka będą lżejsze i zdrowsze. Z pewnością też zachwycą waszych gości.Do klasycznych wypieków wielkanocnych należą baby, babki, mazurki i serniki. Jednak oprócz nich można też przygotować małe babeczki. Zawsze cieszą się dużym zainteresowaniem, bo są wygodne do jedzenia i bardzo smaczne. Można też im nadać apetyczny wygląd. Wystarczy trochę kremu na wierzchu i stosowna dekoracja. Dziś proponujemy przygotować babeczki czekoladowo-marchewkowe. To połączenie gwarantuje doskonały smak, niepowtarzalną konsystencję i sporo zdrowia. Bo oczywiście babeczki są słodkie, ale zawierają też dużo wartościowego kakao i zdrowej marchewki.

Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą
18.03.2022 01:00 Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą. Prawdziwie wiosenne ciasto

Mazurek wielkanocny z budyniem i białą czekoladą to pomysł na tradycyjne ciasto w nowej odsłonie. Kruchy spód migdałowy, słodki, aksamitny krem i wiosenne dekoracje z owoców i bakalii to połączenie, które cieszy i oczy i podniebienia. Poznaj przepis na wyjątkowy mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą.Mazurek i babka to ciasta, które piekę co roku na Wielkanoc. Tradycyjne wypieki smakują wyśmienicie i wyglądają świeżo i wiosennie, cieszą więc nie tylko wspaniałym smakiem, ale i wyjątkowym wyglądem. Ciasta zawsze błyskawicznie znikają ze stołu.Mazurek z kremem budyniowym możesz udekorować tradycyjnie przy pomocy owoców kandyzowanych, płatków migdałowych, orzechów i stworzyć wyjątkowe wzory na cieście, przypominające np. bazie, które są symbolem i wiosny i Wielkanocy.Mazurek równie pięknie wygląda z plastrami świeżych owoców, np. z kiwi, grejpfrutem, pomarańczą, granatem. Każdy rodzaj dekoracji wygląda wspaniale na kruchym cieście z wysokimi rantami i słodkim, gęstym kremem.Jeśli szukasz pomysłu na pyszną babkę wielkanocną- tu poznasz przepis siostry Anastazji na wyjątkową babkę brzoskwiniową, wychodzi za każdym razem.

racuchy
18.03.2022 01:00 Pulchne niczym poduszeczka - lekkie racuchy na jogurcie greckim. Idealne na śniadanie i kolację

Szukacie pomysłu na szybki i prosty posiłek? Możecie przygotować pulchne niczym poduszeczka — lekkie racuchy na jogurcie greckim. Są bardzo smaczne i sycące. Idealne zwłaszcza na śniadanie i kolację, ale sprawdzą się też na podwieczorek lub przekąskę. Racuchy niewątpliwie są bardzo smaczne. Kuszą też swoją puszystością i białą warstwą cukru pudru. Dziś dodamy do ciasta na racuchy jogurt naturalny, dzięki któremu nabiorą ciekawszego smaku i staną się jeszcze bardziej pożywne. Zresztą przekonajcie się o tym sami.

Mazurek wielkanocny jajko
18.03.2022 01:00 Mazurek wielkanocny jajko. Najpiękniejsze ciasto na święta

Mazurek wielkanocny jajko to pomysł na wyjątkowe ciasto w kształcie świątecznej pisanki. Kruche ciasto, słodka masa kajmakowa i dekoracje z bakalii i owoców to świetne połącznie, które skradnie serca wszystkim łasuchom, a przy tym wygląda przepięknie. Poznaj przepis na mazurek wielkanocny jajko.Mazurek wielkanocny z masą kajmakową to pomysł na wyśmienite, tradycyjne ciasto. Kruchy spód uformuj tak, aby powstał owalny kształt, przypominający jajko. Mazurek udekorowany bakaliami, orzechami i owocami wygląda jak piękna, wielkanocna pisanka.Kruche ciasto może się wybrzuszyć, dlatego przed pieczeniem wstaw je do lodówki, a następnie nakłuj widelcem już po formowaniu odpowiedniego kształtu. Tak przygotowane ciasto nie wybrzuszy się i nie popęka podczas pieczenia.Jeśli szukasz pomysłu na wielkanocne ciasto- tu poznasz przepis na mazurek z kremem budyniowym i białą czekoladą.

racuchy
17.03.2022 01:00 Dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość

Wiele osób uwielbia racuchy. A wiecie, dlaczego warto dodać sodę do racuchów? Nie każdy ma świadomość, co można zyskać dzięki jej dodatkowi. Z całą pewnością miękkość i puszystość, ale nie tylko. Zobaczcie, dla kogo soda jest dobrym wyborem.Racuchy to puszyste placuszki, które swą miękkość i wyrastanie zawdzięczają spulchniaczowi. Często dodaje się do nich drożdże, ale można też sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia. Soda i proszek do pieczenia mają tę przewagę nad drożdżami, że nie trzeba czekać, aż zadziałają. Ciasto można smażyć w zasadzie od razu po wymieszaniu. Jednak to nie jedyna zaleta.