Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Marynowany i pieczony filet z indyka tak soczysty, że palce lizać
Adrianna Szałkowska
Adrianna Szałkowska 25.03.2022 22:52

Marynowany i pieczony filet z indyka tak soczysty, że palce lizać

filet z indyka w miodzie
fot. pixabay.com

Zanim zabierzesz się za przygotowywanie pieczonego filetu z indyka, upewnij się, że możesz marynować go przynajmniej przez noc. Dzięki temu wyjdzie niezwykle aromatyczny i po prostu wyśmienity.

Pieczony filet z indyka – nie tylko smaczny, ale i zdrowy

Indyk to jedno z najczęściej polecanych przez dietetyków mięs. Chudy, a jednocześnie bardzo bogaty w witaminy i związki mineralne. Ten drób jest sycący, a przy tym stosunkowo niskokaloryczny i łatwo dostępny. Jeśli zastanawiamy się, czy na obiad podać kurczaka, czy indyka – wybierzmy tego drugiego!

Mnogość przepisów na marynaty do indyka sprawia, że z tego mięsa można wydobyć naprawdę wiele różnorodnych smaków. Mistrzowie kuchni chwalą się, że z jednego gatunku ptaka potrafią zrobić danie o aromacie dziczyzny czy delikatności cielęciny. Do indyka bardzo dobrze pasuje gęsty, kwaskowaty jogurt, a także słodkie dodatki – dżemy czy konfitury z owoców leśnych i nie tylko.

Składniki na pieczony filet z indyka

Przepyszny pieczony filet z indyka jest prosty w wykonaniu, chociaż dość czasochłonny ze względu na marynowanie. Warto wcześniej zaplanować jego wykonanie tak, by pierś miała czas nasiąknąć aromatem. 

Składniki:

duża pierś z indyka2 łyżki sosu sojowego ciemnego3 łyżki miodułyżka octu winnegosólworeczki do mrożenia żywnościopcjonalnie łyżka powideł śliwkowych albo dżemu morelowegoPrzepis na pyszny pieczony filet z indyka

Zaczynamy od przygotowania mięsa. Pierś płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka. Dodajemy dwie płaskie łyżeczki soli, zalewamy wodą i odstawiamy na 15-20 minut. W międzyczasie przechodzimy do marynaty: do rondelka wlewamy sos sojowy, miód, ocet i dżem albo powidła. Doprowadzamy mieszaninę do wrzenia, ciągle mieszając. Gotujemy marynatę przez minutę, po czym odkładamy do przestudzenia.

Wymoczone mięso rozkładamy na papierowych ręcznikach w celu osuszenia. Wkładamy je do woreczka na żywność i do środka wlewamy również przygotowaną marynatę. Zamykamy pojemnik i całość wygniatamy tak, by indyk otoczył się sosem. Odstawiamy pierś do lodówki na całą noc lub dłużej.

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, a mięso wyjmujemy z woreczka. Nie pozbywamy się marynaty – przelewamy ją do osobnego naczynia. Pierś z indyka wykładamy na blaszkę do pieczenia, a na nią wlewamy wrzącą wodę na wysokość do centymetra. Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy od 60 do 80 minut. W trakcie pieczenia zalewamy mięso porcjami pozostałej marynaty, robiąc to co około 15 minut.

Potrawę wyjmujemy z piekarnika i przykrywamy folią aluminiową. Odstawiamy na 15-20 minut na bok. Wykładamy pierś na deskę albo talerz, a blaszkę z sosem stawiamy na kuchence i mieszamy, podgrzewając. Sos powinien się zredukować i przybrać gęstą konsystencję. Zlewamy go do miseczki w celu późniejszego wykorzystania.

Taki przepyszny pieczony filet z indyka jest bardzo soczysty nawet po nocy spędzonej w lodówce. Warto go tam włożyć, by nabrał kruchości i smaku. Można podawać go z ziemniakami, kaszami czy ryżem oraz ulubioną surówką. Marynata na bazie soku z pieczeni, sosu sojowego i miodu jest idealna do polewania filetów na talerzach. Gwarantujemy, że taki pyszny indyk natychmiast zniknie ze stołu!

Tagi: indyk filet