Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Sernik bez sera
30.12.2021 01:00 Delikatny sernik bez sera

Sernik należy do jednych z bardziej lubianych ciast. Można go przygotować na wiele sposobów, jednak zawsze jest wilgotny i pożywny. Jak się okazuje, można go też zrobić bez dodatku sera. Prezentujemy przepis na delikatny sernik bez sera. Będziecie zaskoczeni jego smakiem i konsystencją.Jedni wolą sernik na kruchym spodzie, inni wybiorą wiedeński, czyli bez dodatku ciasta. Jeden i drugi sernik jest bardzo smaczny, bo jego podstawą jest wilgotny i sycący ser. My zrobimy jednak sernik, bez użycia sera. Sięgniemy jednak po śmietanę, która podobnie jak ser również otrzymywana jest z mleka. Finalnie produkt będzie wyglądał podobnie, jednak będzie miał bardziej kremową strukturę.

Sernik z olejem
29.12.2021 01:00 Sernik z olejem

Kruche ciasto, puszysta, lekka masa serowa, brzoskwinie, polewa czekoladowa. Brzmi pysznie, prawda? Upiecz niezwykle delikatny i wilgotny sernik z olejem, brzoskwiniami i polej go domową polewą, a zniknie w mgnieniu oka. Poznaj przepis na obłędny sernik z olejem.Nie ma lepszego ciasta od puszystego sernika, a słodkie brzoskwinie i polewa sprawiają, że mogłabym go jeść codziennie. Sernik na oleju jest bardziej wilgotny, puszysty, miękki. Jest jak chmurka rozpływająca się w ustach. Sernik upiecz na kruchym spodzie, który przygotujesz w bardzo prosty sposób z kilku podstawowych składników. Zarówno blat, jak i masa serowa ma delikatny posmak wanilii. Całe ciasto oblej polewą czekoladową. Pamiętaj, aby nie wyjmować sernika z piekarnika od razu po upieczeniu, ponieważ może opaść. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsącz z syropu przed dodaniem do ciasta, mokre owoce mogą spowodować powstanie zakalca.Sernik Izaura również jest ciastem doskonałym. Kruchy, czekoladowy spód, puszysta masa serowa i polewa czekoladowa sprawią, że rozpłyniesz się już przy pierwszym kęsie. Tu poznasz przepis na czekoladowy sernik Izaura.

sernik
22.12.2021 01:00 Świąteczny sernik z rodzynkami. Puszysty i delikatny deser

Jeśli lubicie sernik, zdradzimy wam przepis na najszybszy z możliwych. Dzięki temu nawet jeśli dysponujecie małą ilością czasu, własnoręcznie przygotujecie na święta sernik z rodzynkami. Ten puszysty i delikatny deser z pewnością spotka się z uznaniem waszych najbliższych. Naprawdę warto go upiec. Przepisów na sernik jest naprawdę dużo. Niektóre przewidują jego pieczenie na kruchym cieście. Inne są czystą masą serową. No może tak jak nasz, masą serową z dodatkiem rodzynek. Gdy polejecie ten delikatny deser polewą czekoladową, zamieni się w niezwykle apetyczny łakoć.

sernik
21.12.2021 01:00 Wyborny sernik z serków homogenizowanych

Mamy doskonałą propozycję dla wielbicieli serników. Przygotujcie wyborny sernik z serków homogenizowanych. Nie będzie to sernik na zimno, lecz pieczony na kruchym spodzie. Będzie się wyróżniał delikatnością i lekkością. Jego wierzch polejemy czekoladą, dzięki czemu całe ciasto zamieni się w kuszący łakoć.Przepisów na serniki jest naprawdę wiele. Coraz częściej masę serową przygotowujemy z mielonego sera z wiaderka. Jest to o wiele wygodniejsze niż własnoręczne mielenie twarogu. Podobnie dobrym rozwiązaniem jest sięgnięcie po serek homogenizowany. Ma on delikatną konsystencję, więc upieczony z niego sernik jest kremowy i rozpływający się w ustach.

Ciasto serowo jabłkowe
20.12.2021 01:00 Ciasto serowo jabłkowe idealne na podwieczorek

Najlepsze ciasto do kawy? Ciasto serowo jabłkowe. Upiecz kruche blaty i przełóż je prażonymi jabłkami i masą serową. Warstwowe ciasto serowo jabłkowe jest wysokie, puszyste i niezwykle proste, wychodzi za każdym razem. Poznaj przepis na ciasto serowo jabłkowe.Ciasto serowo jabłkowe to idealne ciasto zarówno na weekend, jak i na wizytę gości, święta i większe uroczystości rodzinne. Wygląda pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Masa z prażonych jabłek i galaretki świetnie łączy się z delikatnym i puszystym serem, tego połączenia koniecznie musisz spróbować.Do wyrobienia ciasta na kruche spody wykorzystaj zimne, ale lekko miękkie masło, dzięki czemu po wyrobieniu masa będzie zwarta i łatwo rozprowadzisz ją na blaszce, każdy blat upiecz osobno i ostudź, dopiero później przygotuj masę jabłkową i serową. Masy wykładaj na ciasto, kiedy jeszcze są ciepłe, gotowe ciasto dokładnie ostudź przed podaniem.Szukasz równie smacznego połączenia dwóch ciast? Upiecz seromakowiec z orzechami, idealny na święta i do kawy w zimowy poranek.

Sernik Izaura
19.12.2021 01:00 Bosko czekoladowy i delikatny sernik Izaura

Chcecie przygotować naprawdę wyjątkowy sernik? Zróbcie go z ciastem czekoladowym. Izaura to pyszny deser łączący w sobie smak kakao z delikatnością twarogu. Zróbcie go koniecznie, a wasi goście pokochają ten duet. Zwłaszcza, gdy usłyszą jak powstał. Ciasto to ma wyjątkowo ciekawą historię. Powstało bowiem w latach 80. na cześć jednej z bohaterek popularnej wtedy brazylijskiej telenoweli. Niech was jednak to nie zraża — jest obłędnie pyszne i zdecydowanie bardziej kuszące niż klasyczny sernik wiedeński czy sernik z rosą.

Przepis na najlepszy seromakowiec
17.12.2021 01:00 Przepis na najlepszy seromakowiec

Seromakowiec to pomysł na pyszne ciasto do kawy, na większe uroczystości i święta. Kruchy spód, wilgotna masa makowa z bakaliami i delikatna masa serowa tworzą fenomenalne, puszyste ciasto dla całej rodziny. Poznaj przepis na najlepszy seromakowiec, wychodzi za każdym razem.Seromakowiec to ciasto dwa w jednym, taki kompromis, kiedy masz ochotę zarówno na sernik, jak i makowiec. Seromakowiec udekoruj posiekanymi drobno orzechami włoskimi i laskowymi lub domową polewą czekoladową, a wszyscy będą zachwyceni jego smakiem i pięknym, apetycznym wyglądem. Do masy makowej wykorzystaj ulubione bakalie, jak migdały, rodzynki, orzechy. Nie zapomnij również o olejku migdałowym i skórce pomarańczowej, są absolutnie niezbędne do maku, aby miał lekko korzenny smak i aromat. Po upieczeniu seromakowca nie wyjmuj go od razu z piekarnika, pozwól ostygnąć mu w środku. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje powstanie zakalca, a ciasto opadnie. Seromakowiec jest mocno wyrośniętym i puszystym ciastem.Jeśli szukasz pomysłu na ciasto z makiem- tu poznasz przepis na genialny tort makowy z pomarańczami, idealny na święta, wizytę gości i kawę w chłodny, zimowy poranek.

Sernik w piekarniku
16.12.2021 01:00 Co zrobić żeby sernik nie opadł i był puszysty?

Idealnie puszysty i delikatny sernik, który rozpływa się w ustach, jest ideałem, do którego dąży każdy cukiernik. Aby mieć pewność, że ciasto nie opadnie, należy zastosować się do kilku zasad, które opisujemy poniżej. Bardzo ważna jest kąpiel wodna, dzięki której podczas pieczenia ciasto jest równomiernie nagrzewane i zmniejsza się ryzyko opadania. Nic nie równa się sernikowi przygotowanemu w domu własnymi rękoma. Oczywiście można kupić gotowe ciasto w cukierni czy sklepie, jednak jego smak i jakość nie będzie tak dobra - w końcu własne ciasto zawiera tylko te składniki, które miały się w nim znaleźć. Dużym mankamentem sernika jest jego stosunkowo duża trudność w przygotowaniu. Aby osiągnąć pełen sukces, trzeba pamiętać o kilku aspektach, bez których ciasto opada, jest suche, pęka bądź nie jest puszyste. Na szczęście zebraliśmy podpowiedzi, które pozwolą cieszyć się idealnym wypiekiem za każdym razem.

Sałatka caprese oryginalny przepis
15.12.2021 01:00 Sałatka caprese - oryginalny przepis

Oryginalna sałatka caprese to pomysł na doskonałą przystawkę jak z włoskiej restauracji. Słodkie pomidory, delikatna mozzarella, świeża bazylia, oliwa i aromatyczny ocet balsamiczny to połączenie, które zachwyci Cię od pierwszego kęsa. Poznaj oryginalny przepis na sałatkę caprese.Sałatka caprese jest prostą, ale genialną w smaku sałatką, we Włoszech podawaną jako jedna z głównych przystawek. Smaczne, dojrzałe w pełnym słońcu pomidory w połączeniu z mozzarellą i innymi składnikami tworzą genialną potrawę, którą uwielbiają wszyscy. Caprese przygotujesz również jako zimną płytę lub szybki lunch lub kolację.Sałatka swój smak zawdzięcza bazylii, oliwie z oliwek, nie może zabraknąć również octu balsamicznego, który jest niezwykle wyraźny i aromatyczny. Ocet balsamiczny nie jest cierpki, powstaje z moszczu winogronowego, który przechowywany jest w dębowych beczkach, jest doskonałym dodatkiem do wielu dań.Caprese to nie tylko przystawka, to również oryginalna, włoska pizza na cienkim cieście- tu poznasz przepis na oryginalną caprese, jak ze słonecznej Italii.

Ciasto Śnieżny Puch
14.12.2021 01:00 Idealne na święta ciasto bez pieczenia - Śnieżny Puch

Delikatny ser o przyjemnym cytronowy posmaku, który wprost rozpływa się w ustach? Tak właśnie smakuje Śnieżny Puch. Dla kontrastu ciasto zawiera warstwę chrupiących herbatników i pyszną kokosową posypkę, które świetnie pasują do przyjemnie owocowej masy. Zróbcie je już dziś i zaskoczcie swoich gości przy kolejnym spotkaniu. Ciasta bez pieczenia są efektownymi deserami, które nierzadko przyrządzimy w chwilę. Tak jest np. w przypadku tego ciasta krówkowego czy owocowego bloku do złudzenia przypominającego ser żółty. Tym razem prezentujemy wam serowe ciasto Śnieżny Puch, które zachwyci was delikatnością i lekką cytrusową nutą. Spróbujcie koniecznie.

Pierogi ruskie bez sera i mleka
14.12.2021 01:00 Wyjątkowe pierogi ruskie bez grama sera i mleka

Ruskie bez sera? Tak, to możliwe. Zamiast nabiału użyjemy tofu, które ma bardzo podobną konsystencję i neutralny smak. Farsz z jego dodatkiem wyjdzie aksamitny i tak delikatny, jak nigdy wcześniej. Przekonajcie się sami jak smakują w pełni roślinne pierogi. W sklepach kupić można coraz więcej zamienników produktów odzwierzęcych. Tofu jest doskonałym przykładem takiego wyrobu. Z powodzeniem zastąpi wam mięso oraz ser. Spróbujcie przygotować z niego tradycyjne ruskie, a zobaczycie jak pysznie smakować może kuchnia roślinna. Wybierzcie tylko tofu miękkie — wtedy farsz wyjdzie bardzo delikatny.

tłuczenie ziemniaków
09.12.2021 01:00 Babciny klasyk inaczej - smażone, chrupiące kopytka z serem

Jeśli zostały ci ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia, możesz je odsmażyć i podać do obiadu. Jednak łatwo zamienisz je też w nową, pyszną potrawę. Przygotuj z nich smażone, chrupiące kopytka z serem. To babciny klasyk, który postanowiliśmy odmienić i zrobić nieco inaczej niż zwykle. Jesteśmy pewni, że zachwycisz się ich smakiem.Kopytka to wersja ziemniaczanych klusek. Zwykle ugotowane ziemniaki po wytłuczeniu zagniata się z mąką i jajkiem, a uformowane kopytka gotuje w osolonym wrzątku. Dziś jednak ulepszymy nieco tę dobrze już znaną wersję. Do środka włożymy trochę żółtego sera — a niech się przyjemnie ciągnie. A całość, zamiast gotować, obtoczymy w tartej bułce i usmażymy na oleju. Takie kopytka są nie tyle dodatkiem do obiadu, ile samodzielnym daniem. Możesz je podać np. z sosem czosnkowym i surówką.

Placki ziemniaczane ze śmietaną
07.12.2021 01:00 Babcine placki ziemniaczane z serowym nadzieniem

Placki ziemniaczane są przysmakiem, któremu nie potrafi się oprzeć wielu smakoszy. Chrupiące, delikatne — po prostu pyszne. Dodajmy do nich delikatnego serka, a będą jeszcze lepsze, choć nieco zmienią swój charakter. Przepis jest prosty, a efekty mile was zaskoczą. Sekret tych placuszków tkwi w układaniu masy serowej na patelni. Dzięki temu dokładnie wypełnia ona ich wnętrze. Jeżeli dotychczas sięgaliście jedynie po tradycyjne placki i podawaliście je z gulaszem, koniecznie spróbujcie. To zupełnie inny, ale bardzo satysfakcjonujący sposób przyrządzania tego klasyka.

Pasta kanapkowa z tuńczykiem
06.12.2021 01:00 Przepyszna pasta kanapkowa z tuńczyka, białego sera i majonezu

Wiele Polaków nie ma czasu na wystawne śniadanie, dlatego wykorzystujemy takie pomysły, jak pasta twarogowa z tuńczyka, białego sera i majonezu. Jej niewielka cena, doskonały smak oraz łatwość w przygotowaniu sprawiają, że ciężko o lepszy błyskawiczny posiłek, gdy spieszymy się do pracy. Niżej tłumaczymy, jak ją wykonać. Pasta kanapkowa może smakować w najróżniejsze sposoby, wszystko bowiem zależy od produktów, jakich użyło się do jej przygotowania. Tuńczyk ser twarogowy oraz majonez dają kremowy i sycący efekt, który dostarcza mnóstwa energii z białka, jak i tłuszczu, a w dodatku obłędnie smakują. Dużą zaletą pasty jest jej niewielka cena, ponieważ wszystkie potrzebne składniki można zmieścić na dość niewielkim rachunku. Część z nich zapewne i tak znajdziesz w kuchennej szafce, więc istnieje szansa, że wycieczka do sklepu wcale nie będzie potrzebna.

Idealny sernik
06.12.2021 01:00 Co zrobić, żeby sernik nie opadał i nie pękał?

Idealnie puszysty i dobrze wyrośnięty sernik, który nie pęka? Przestrzegając kilku reguł, uda wam się taki upiec. Sekret tkwi w odpowiednio przygotowanych składnikach i starannym wykonaniu. Zdradzamy triki, dzięki którym wasz wypiek zachwyci wszystkich gości. Sernik jest wysoko na liście ulubionych deserów wielu smakoszy. Niezależnie od tego, czy decydujemy się na jego tradycyjną wersję, czy też dodajemy owoców — istotne jest, by ciasto nie opadło i nie popękało na wierzchu. Wiemy jak to osiągnąć.

pierogi ruskie
04.12.2021 01:00 Dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki?

Pierogi ruskie należą już do klasyki polskiej kuchni. Ich farsz jest smaczny, tani i prosty do przygotowania. Jednak czasami też potrafi się nie udać. Wiesz, dlaczego farsz na pierogi ruskie jest za rzadki? Zaraz prześledzimy jego przygotowanie i wskażemy, gdzie i na co trzeba zwrócić uwagę. Pierogi ruskie wywodzą się z kuchni ukraińskiej, ale są popularne także u nas. Z pewnością przesądził o tym farsz, robiony z prostych i powszechnie dostępnych składników. W sumie składają się na niego 3 składniki: ziemniaki, biały ser i cebula. Sprawdź, na co zwrócić uwagę, by ten farsz był smaczny i nie stwarzał problemu przy lepieniu pierogów.

Jak zrobić sernik bez spodu?
03.12.2021 01:00 Jak zrobić sernik bez spodu?

Sernik bez spodu jest prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Sernik jest delikatny, puszysty o delikatnym, budyniowym smaku i orzeźwiającej nucie skórki cytryny. Sernik jest chyba najlepszym ciastem, a jego uniwersalny smak pozwala na przygotowanie dowolnej, ulubionej polewy. Jak zrobić sernik bez spodu?Sernik jest delikatnym, puszystym, wyrośniętym ciastem o doskonałym smaku. Moim zdaniem razem z szarlotką na ciepło jest najsmaczniejszym wypiekiem, idealnym do kawy, przyjęcia i święta. Sernik bez spodu jest równie genialny, a przygotowanie go zajmuje zdecydowanie mniej czasu.Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl jedynie drzwi i zostaw w piecu na minimum 40 minut, aby sernik stygł powoli i nie opadł. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje również popękanie wierzchu, a tego przecież chcemy uniknąć. Sernik bez spodu smakuje rewelacyjnie sam, z polewą czekoladową, karmelową, orzechową, ulubioną konfiturą. Tu poznasz przepis na prostą polewę z masła orzechowego, idealną do sernika i wielu innych ciast.

Sernik
02.12.2021 01:00 Dlaczego sernik pęka podczas pieczenia?

Konflikt pomiędzy fanami sernika z rodzynkami i bez będzie trwał prawdopodobnie wiecznie, jednak nie to jest największym problemem podczas pieczenia tego ciasta. Chodzi oczywiście o jego pękanie, przez co deser nie prezentuje się okazale. Aby temu przeciwdziałać, należy piec sernik w średniej temperaturze, lecz dłużej. Dzięki temu ciasto wyrasta powoli i zmniejsza się ryzyko pękania. Dla wielu fanów ciast i wypieków sernik jest najważniejszym z nich. Jego kremowa konsystencja, ogromna puszystość oraz słodki i delikatny smak sprawiają, że ciężko powstrzymać się i zjeść jedynie jeden kawałek. Najlepiej smakuje oczywiście sernik przygotowany w domu. Sernik jest również elementarną częścią najróżniejszych uroczystości i imprez, gdzie zazwyczaj stoi na środku stołu z łakociami i przekąskami. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem w domu, z pewnością zauważyłeś, że sernik niekiedy pęka na powierzchni podczas pieczenia. Poniżej pokazujemy, co należy zrobić, aby taka wpadka nie miała miejsca.

pickled-cucumbers-1520638 960 720-2
30.11.2021 01:00 Obłędna pasta twarogowa z dodatkiem kiszonych ogórków

Na śniadanie oraz kolację pasta twarogowa z kiszonym ogórkiem wpasowuje się wręcz idealnie - lekko słodki ser pysznie komponuje się z kwaśnymi ogórkami. Poniższa receptura jest banalnie prosta, dlatego każdy może zabrać się za jej przygotowanie. Jeśli chcesz ulepszyć smak dodając swoje ulubione przyprawy, czy składniki, nic nie stoi na przeszkodzie. Pasta twarogowa to idealny sposób na szybki posiłek, gdy z rana spieszymy się zdążyć do pracy czy szkoły. Wtedy brakuje nam czasu na długie gotowanie, więc wystarczy posmarować przygotowaną wcześniej pastą pieczywo i gotowe. Warto zajadać się nią, popijając herbatę z cytryną, aby rozgrzać się przed wyjściem z domu. Pasta twarogowa z kiszonym ogórkiem może być także ciekawą przekąską na imprezach, kiedy wiele osób szuka czegoś do przegryzienia. W takim wypadku polecamy postawić obok talerz z krakersami, które można posmarować pastą.

Zupa serowa z serków topionych
29.11.2021 01:00 Zupa serowa z serków topionych

Zupa serowa z serków topionych to błyskawiczne i pyszne danie dla całej rodziny. Gęsta, serowo-śmietanowa zupa z dodatkiem szczypiorku, cebuli i czosnku smakuje wyśmienicie. Zupa jest świetnym pomysłem na obiad, lunch lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na ekspresową zupę serową z serków topionych.Zupa z serków topionych jest zupą, którą przygotujesz w zaledwie kilka minut ze składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne serki topione, śmietanka, szczypiorek i bulion tworzą aksamitną i pyszną zupę krem dla całej rodziny. Zupę z serków topionych możesz ugotować na wywarze warzywnym, rosole z poprzedniego dnia lub kostce rosołowej, jeśli chcesz szybko przygotować pyszne danie. Do zupy serowej możesz również dodać suszone pomidory lub plasterki szynki prowansalskiej. W poniższym przepisie zupa podana jest ze szczypiorkiem i kolorowym pieprzem.Zupę serową możesz ugotować również z klopsikami wieprzowymi. Tu poznasz przepis na zupę serową z klopsikami.

ciasto Jocker
25.11.2021 01:00 Łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker

Jeśli lubisz szybkie i smaczne ciasta, mamy dla ciebie pyszną propozycję. Oto przepis na łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia Joker. Nie ma ryzyka, że się uda, a z pewnością swym smakiem zachwyci twoich najbliższych. Do jego przygotowania wystarczy kwadrans.Ciasta bez pieczenia należą do naszych ulubionych. Łatwo i szybko się je robi, w prosty sposób można też modyfikować ich smak. Ważne jest też to, że te ciasta nigdy nie mają zakalca i zawsze się udają. Dziś podajemy wam przepis pochodzący z kanału „Prosty przepis na" na YouTube.

Zupa serowa z klopsikami
25.11.2021 01:00 Zupa serowa z klopsikami

Zupa serowa z klopsikami to pomysł na pyszny, rodzinny obiad. Klopsiki z mięsa mielonego przygotujesz w bardzo łatwy sposób, gęstą i aromatyczną zupę krem również. Do ugotowania zupy potrzebne Ci będą składniki, które z pewnością masz w domu. Pomysł na prosty, szybki i smaczny obiad? Zupa serowa z klopsikami. Sprawdź, jak ją przygotować.Zupa serowa z serków topionych na bulionie oprószona posiekaną natką pietruszki i ziołami prowansalskimi smakuje doskonale. Zupa jest gęsta, śmietanowa, świeża. Do zupy koniecznie przygotuj klopsiki z mięsa mielonego, które świetnie łączą się z aromatycznymi kremami. Klopsiki zawsze robię z kawałka zmielonej łopatki, ponieważ jest najlepszym mięsem zarówno do klopsików, jak i pulpetów i kotletów mielonych. Klopsiki dopraw startą cebulką i ziołami prowansalskimi. Całą zupę ugotuj z serków topionych o smaku śmietankowym.Klopsiki możesz dodać również do innych zup kremów. W tym artykule dowiesz się, jak przygotować pyszny krem pomidorowy z klopsikami, jak z włoskiej restauracji.

Kotlety mielone z serem i pieczarkami
21.11.2021 01:00 Obłędne kotlety mielone z serem i pieczarkami. Nowa wersja kulinarnej klasyki

Mielone są klasycznym daniem obiadowym kuchni polskiej. Warto je urozmaicić poprzez dodanie aromatycznych pieczarek i odrobiny sera. Ciągnący się ser i delikatne, smażone grzyby nadadzą daniu przyjemnej konsystencji. Ten sycący posiłek skradnie serca wielu smakoszy. Spróbujcie koniecznie. Wiele jest receptur na pyszne i soczyste kotlety. Proponowaliśmy wam już przepis, w którym delikatności nadawaliśmy przy pomocy majonezu i namaczanej bułki. Tym razem przedstawiamy recepturę, która wniesie to danie na jeszcze wyższy poziom.

Sernik z kulkami orzechowymi
20.11.2021 01:00 Sernik z kulkami orzechowymi - cudowny przepis na pyszne ciasto

Sernik z kulkami orzechowymi to pomysł na wyjątkowe ciasto, które skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Kakaowe biszkopty, masa serowa z kuleczkami orzechowymi i masa orzechowo-kawowa tworzą ciasto, które rozpływa się w ustach. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Poznaj przepis na pyszny sernik z kulkami orzechowymi.Sernik z kulkami orzechowymi to ciasto idealne na wizytę gości, rodzinną imprezę, święta lub jako doskonały wypiek do kawy. Mocno orzechowy smak rewelacyjnie współgra z kakaowymi biszkoptami i puszystym serem. Ciasto jest wysokie, wyrośnięte, wygląda i smakuje doskonale.W przepisie podane są składniki na jeden biszkopt, do przygotowania sernika są potrzebne dwa. Po upieczeniu biszkoptów i masy serowej z orzechami nie wyciągaj ich od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwi i pozwól im ostygnąć w piecu. Jeśli za wcześnie wyciągniesz delikatne biszkopty i masę serową, opadną i zrobi się zakalec. Do przygotowania ciasta wykorzystałam orzechy włoskie, możesz jednak wykorzystać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i ziemnych. Ciasto udekoruj startą na grubych oczkach czekoladą lub zrób domową polewę do sernika. Szukasz ciekawego pomysłu na sernik? Upiecz czekoladowy sernik Izaura, doskonały do kawy i na święta.

Sałatka grecka przepis
18.11.2021 01:00 Sałatka grecka przepis podstawowy

Sałatka grecka jest pyszną i zdrową sałatką, którą przygotujesz zarówno na lunch do pracy, kolację lub spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jest również świetną sałatką imprezową. Sałatka grecka to bogactwo świeżych warzyw połączonych z greckim serem feta i aromatycznym sosem ziołowym. Sprawdź, jak ją przygotować.Sałatka grecka jest pełnowartościowym, lekki i przede wszystkim smacznym daniem. Doskonale pasuje również jako dodatek do mięsa i potraw z grilla. Sałatka jest świeża, kolorowa, a przygotowany do niej sos nadaje sałatce genialnego, ziołowego wykończenia. Sos powstaje na bazie oliwy i pietruszki, która jest bardzo aromatyczna. Ser feta jest genialnym dodatkiem do sałatek, zup, tarty warzywnej, zapiekanek, makaronów. To biały ser podpuszczkowy, dojrzewający w solance, stąd jego wyraźny, słony smak. Oryginalny ser wytwarzany jest z mleka koziego, w sklepach zwracaj więc uwagę na jego nazwę. Ser sałatkowy lub ser typu greckiego to sery podobne w smaku, jednak wytwarzane głównie z krowiego mleka.

Pierogi ruskie
15.11.2021 01:00 Ekspresowe pierogi ruskie bez lepienia

Któż nie lubi delikatnych, okraszonych cebulką pierogów ruskich z pysznym twarogiem i tłuczonymi ziemniakami? Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest lepienie. Możemy je jednak pominąć. Z nowym przepisem, który wam proponujemy, wasz ukochany specjał przyrządzicie w zaledwie kilkanaście minut. Spróbujcie koniecznie. Robiąc ruskie z tego przepisu, najwięcej czasu poświęcicie na ugotowanie ziemniaków. Ciasto bowiem przygotujecie naprawdę szybko, a formowanie pierogów polegać będzie na zanurzaniu kulek farszu w masie z mąki, jaja i mleka. Sprawdźcie sami, jakie to będzie proste.

Sernik wiedeński
12.11.2021 01:00 Sernik wiedeński od siostry Anastazji - wychodzi idealnie za każdym razem

Szukacie prostego przepisu na sernik bez zbędnych dodatków? Sernik wiedeński będzie dla was idealny. Pieczony jest bez spodu, a charakteryzuje go wyjątkowo delikatna konsystencja — ser wprost rozpływa się w ustach. Zrobiony według przepisu siostry Anastazji zawsze się udaje i nie opada. Musicie go wypróbować. Proponowaliśmy wam już sprawdzone przepisy na wypieki siostry Anastazji. Wielu z was z pewnością do gustu przypadł jej pyszny jabłecznik czy korzenny makowiec. Tym razem proponujemy powrót do tradycji i zdradzamy, jak siostra Anastazja przyrządza sernik wiedeński. Koniecznie spróbujcie tego lekkiego jak chmurka i wyśmienitego deseru.

tarcie ziemniaków
11.11.2021 01:00 Mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami

Mamy dobrą wiadomość dla tych, którzy planują zrobić dziś placki ziemniaczane. Macie okazję zrobić je w niezwykłe smacznej i chrupiącej wersji. Skorzystajcie tylko z przepisu na mistrzowskie, obłędnie pyszne placki ziemniaczane z serem i pieczarkami. Poznacie zupełnie nowe oblicze tej popularnej potrawy.Pomysł na zrobienie placków ziemniaczanych przychodzi zwykle wtedy, gdy nie ma nic na obiad lub gdy po prostu uwielbiamy te placki. Zazwyczaj zawsze jesteśmy w stanie je przygotować, bo zawsze mamy w domu zapas ziemniaków. To proste i tanie danie potrafi doskonale smakować. Oczywiście pod warunkiem, że placki wyjdą chrupiące. Wpływa na to rodzaj ziemniaków — powinny być mączyste, dodatki — nie przesadzajmy z mąką i sposób smażenia — najlepiej na średnim ogniu.