Sernik szachownica na ciemnym biszkopcie to pyszne i efektowne ciasto, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sernik kakaowo- waniliowy jest jest puszysty i delikatny jak chmurka, dlatego cała blacha znika w jeden dzień. Poznaj przepis na wyśmienity sernik szachownica.Sernik szachownica swoją nazwę zawdzięcza ładnemu ułożeniu ciasta, które po upieczeniu przypomina właśnie matę gry w szachy. Słodki, ciemny biszkopt przekładany lekką masą sernikową wprost rozpływa się w ustach. Sernik szachownica jest pięknie wyrośnięty i bardzo puszysty.Na początku zrób biszkopt i dobrze go ostudź, dopiero później przygotuj masę serową, którą będziesz wypełniać pokrojone w paski ciasto. Po upieczeniu sernika zostaw go w piekarniku na około 30 minut, niech stygnie przy lekko uchylonych drzwiach.Jeśli wyjmiesz ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, sernik może opaść lub popękać. Po ostudzeniu oprósz sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Często dzielę ciasto na pół i część dekoruję cukrem, część polewą. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na puszysty sernik krakowski z rodzynkami.
Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że pierogi bez większych przeszkód można upiec w piekarniku. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkowo proste pierogi bez gotowania z piekarnika. Ich serowy farsz z kostki fety, połączonej ze świeżą miętą i koperkiem, dają pyszny efekt, z którego każdy smakosz będzie zadowolony. Pierogi bez gotowania nie są niczym niecodziennym dla mieszkańców innych krajów. Dzisiejsza wersja z piekarnika wywodzi się z Grecji, gdzie w taki sposób jada się pierogi już od wielu wieków. Pieczone pierogi z fetą z wyróżniają się wspaniałą chrupkością ciasta, a także zaskakująco intensywnym smakiem farszu. Duży wpływ na to mają świeże zioła, których już dwie łyżki dodane do nadzienia, dają zaskakująco mocne rezultaty.
Sezon na kalafiory przypada latem, jednak tak naprawdę można je kupić przez cały rok. Jeśli smakuje ci to warzywo w wersji gotowanej, tym razem przygotuj je nieco inaczej. Wykorzystaj prosty przepis na panierowany kalafior z piekarnika. Różyczki kalafiora najpierw podgotuj, potem zapanieruj, a na koniec zapiecz. Jego smak cię zachwyci. Kto nie lubi gotowanego kalafiora, polanego zrumienioną na maśle bułką? Prawda, że smakuje wybornie? Połączenie półmiękkiego warzywa z chrupiącą bułeczką jest naprawdę doskonałe. Jednak podobny efekt można osiągnąć, panierując podgotowane różyczki kalafiora i rumieniąc je w piekarniku.
Kawałek ciasta nie musi wiązać się ze spożyciem cukru. Pyszny przepis Ewy Wachowicz pokazuje, że pyszny sernik można przygotować bez tego dodatku. Delikatna kokosowa masa serowa zachwyci każdego. Koniecznie spróbujcie. Wypieki Ewy Wachowicz potrafią zaskoczyć wyjątkowym smakiem. Z pewnością wypróbowaliście już przepis na wyśmienite leśne runo oraz prostą recepturę na zawijanego makowca. Tym razem mamy gratkę dla osób unikających w diecie cukru — kokosowy sernik słodzony erytrytolem. Skusicie się?
Pierogi ruskie mają jeden mankament, który skutecznie odrzuca wielu smakoszy przed ich przygotowaniem - mowa oczywiście o lepieniu. Na szczęście istnieje przepis na pierogi ruskie bez lepienia. Dzięki niemu możesz cieszyć się smakiem swojego ulubionego dania, bez potrzeby zbytniego wysiłku. Pierogi ruskie są prawdopodobnie najczęściej wybieranym rodzajem pierogów przez Polaków. Kremowy, a zarazem intensywny w smaku farsz sprawia, że ciężko się oderwać od jedzenia. Niestety, zanim będzie można zabrać się za konsumpcje, trzeba spędzić trochę czasu w kuchni na lepieniu. Z tego powodu niżej prezentujemy przepis na pierogi bez zawijania. Aby utrzymać ich strukturę, najlepiej panierować się je w bułce tartej i usmażyć. Można je także upiec w piekarniku, co daje efekt chrupiącej panierki.
Osiągnięcie piekarniczego sukcesu i zrobienie kremowego, delikatnego sernika jest wbrew pozorom prostym zadaniem. Należy jednak stosować się do porad ekspertów, którzy na jego wypieku zjedli zęby. Jedną z najważniejszych jest zamiana klasycznego twarogu na serek kremowy wymieszany z mascarpone i ricottą - w taki sposób uzyskuje się oczekiwaną konsystencję. Sernik jest bez dwóch zdań jednym z najczęściej wypiekanych przez Polaków ciast w naszych kuchniach. Charakterystyczny smak, możliwość wrzucenia do niego najróżniejszych dodatków, a także liczne przepisy sprawiają, że ciężko się od niego oderwać i znudzić. Tradycyjnie sernik ma ciężką, delikatnie mączną fakturę, która jest efektem w głównej mierze wykorzystania białego twarogu. Sernik kremowy wymaga jednak użycia specjalnej mieszanki serów i całkowitego zrezygnowania z twarogu.
Nie masz wiele czasu na przygotowanie obiadu? Skorzystaj z naszego przepisu na najszybszą zapiekankę z ryżu, kiełbasy i sera. Będzie doskonałym daniem obiadowym, sprawdzi się też jako pożywna kolacja. Wystarczy, że wymieszasz przygotowane składniki, posypiesz startym serem i zapieczesz.Zapiekanki są szybkim sposobem na pożywne danie. Ich podstawą są zwykle ziemniaki, makaron lub ryż. Dodatkami nadającymi smak i pożywność są wędliny, np. szynka, boczek, kiełbasa, a także warzywa świeże lub z puszki. Całość wystarczy posypać startym serem lub plasterkami sera pleśniowego albo mozzarelli i zapiec. Mało pracy, a efekt pyszny.
Choć w tłusty czwartek z pewnością bez problemu kupisz faworki i pączki, to jednak nie ma jak domowe. Można je jeść, jak tylko przestygną i zawierają wyłącznie, te składniki, które akceptujesz. Dziś podamy wam niezwykły przepis na faworki z dodatkiem waniliowego serka. Będą kruche i delikatne, idealne na tłusty czwartek. Idealne faworki, to kruche faworki. Powinny rozpadać się przy braniu w dłoń, a jedzone rozpływać się w ustach. Na ich kruchość wpływa dodatek żółtek, a także śmietany. Dziś zastąpimy jednak śmietanę serkiem homogenizowanym, który tym się różni od śmietany, że jest słodszy. Słodsze wyjdą też więc faworki, także nie musisz ich już mocno oprószać cukrem pudrem.
Czasem jedynym czego potrzeba do poczucia całkowitego spełnienia, jest porządny i sycący obiad - taki, jak poniższe zapiekane ziemniaki. Faszerowane są boczkiem oraz żółtym serem, a ich przygotowanie jest szybkie i proste. Mały nakład pracy, a przy okazji oszałamiający efekt to cechy, które wyróżniają prezentowane przez nas ziemniaki. Ziemniaki stanowią podstawę naszej diety już od wielu lat i nic nie wskazuje na to, aby miało się to zmienić. Niska cena, łatwa dostępność, duża uniwersalność oraz pyszny smak sprawiają, że są idealnym składnikiem do gotowania. Aby ziemniaki smakowały obłędnie, należy wzbogacić je o aromatyczne dodatki. Boczek oraz ser, które stanowią główną część farszu, dodają kartoflom smaku oraz treściwości, przez co ciężko się od nich oderwać.
Knedle kojarzymy głównie z charakterystycznego nadzienia, jakim są soczyste i słodkie śliwki. Dzisiaj pokazujemy jednak przepis na knedle z białym serem, które cudownie rozpływają się w ustach. Przygotowanie ich jest wyjątkowo łatwe, a gotowe knedliczki są tak smaczne, że na zawsze zagoszczą w twoim jadłospisie. Knedle wywodzą się z cesarstwa austro-węgierskiego, skąd przybyły do wielu krajów leżących przy jego granicy. W oryginale oczywiście knedle nadziewane były śliwkami, bądź okazjonalnie morelami - te nadawały im delikatniejszego smaku. Knedle z białym serem są aksamitne i kremowe, a za aromat odpowiada głównie wanilia. Radzimy użyć esencji waniliowej lub domowego cukru waniliowego, aby knedle posiadały głęboki zapach.
Jakość jedzenia wpływa na nasze zdrowie i rozwój. Dlatego tak istotne jest, co spożywamy, a zwłaszcza co podajemy dzieciom. One intensywnie się rozwijają i nieodpowiednie produkty mogą im zaszkodzić lub wyrobić niezdrowe nawyki. Często rodzice i dziadkowie nawet nie zdają sobie sprawy, że produkty adresowane do dzieci, wcale nie są dla nich najlepsze. Zobacz, czego nie powinny jeść dzieci. Kolorowe opakowanie i napis, że produkt przeznaczony jest dla dzieci, wcale nie świadczą o tym, że kryje się w nich zdrowa żywność. Niestety często takie produkty spożywcze zmniejszają naszą czujność, bo ufamy producentom. Musimy jednak pamiętać o tym, że firmom zależy na zbywalności produktu, a nam na zdrowiu naszych dzieci. Przed podaniem jedzenia dziecku, warto najpierw spojrzeć na skład produktu.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczną kolację, mamy dobry pomysł. Przygotuj przepyszne pieczone ziemniaki z serem. Przygotowanie ich i upieczenie zajmie nie więcej niż godzinę. Doskonale będą smakować podane z maślanką czy kefirem. Oto nasz prosty przepis.Bardzo lubimy ziemniaki. I to w każdej postaci. Zwykle podajemy je gotowane, jako dodatek do obiadu. Dziś jednak proponujemy, by zagrały główną rolę. Podgotuj je, nadziej prostym farszem i zapiecz. Niecodzienna, szybka kolacja gotowa.
Pączki nieodzownie kojarzone są głównie z drożdżami, które odpowiadają za ich smak, fakturę oraz puszystość. Dzisiaj pokażemy jak zrobić pączki na bazie sera według przepisu Tomasza Strzelczyka. Taka wersja jest nie tylko znacznie szybsza w przygotowaniu, lecz mniej kaloryczna i zdrowsza. Pączki z przepisu Tomasza Strzelczyka, w przeciwieństwie do tradycyjnych, nie wymagają żadnego odkładania ciasta. Nie zawiera ono bowiem drożdży, które potrzebują kilkudziesięciu minut na rozpoczęcie pracy. Tak naprawdę po połączeniu wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy o odpowiedniej konsystencji, możesz od razu przejść do smażenia. Choć pączki serowe Strzelczyka nie są tak ciężkie, jak klasyczne, lepiej uważać z ich ilością i nie przesadzić.
Śniadanie powinno być pożywne i szybkie do zrobienia. Dlatego, tak chętnie sięgamy rano po jajka. Dziś powiemy wam, jak zrobić z nich obłędnie kremową jajecznicę. Sekret tkwi w serku śmietankowym, którego wystarczy dodać kilka łyżeczek w trakcie smażenia. Jajecznica z tym składnikiem będzie delikatna, pyszna, wprost idealna na śniadanie. Warto sięgać po jajka na śniadanie, bo są pożywne, choć niezbyt kaloryczne. Dostarczają mnóstwa składników odżywczych, potrafią być lekkostrawne i bardzo smaczne. Oczywiście dużo zależy od tego, jak je przyrządzimy. Bo oczywiście możemy je ugotować na miękko lub twardo, usmażyć jajka sadzone lub zrobić popularną jajecznicę.Jeśli zaś chodzi o jajecznicę, można ją przygotować na wiele sposobów, dzięki czemu za każdym razem może smakować zupełnie inaczej. Wszystko zależy od użytych dodatków i stopnia wysmażenia jajek. Dzisiejsza jajecznica zaskoczy was smakiem i kremową konsystencją.
Nie zawsze ma się możliwość na wielogodzinne gotowanie obiadu - w takich chwilach z pomocą przychodzą najróżniejsze zupy. Dzisiaj zajmiemy się zupą pieczarkową z przepisu Tomasza Strzelczyka, który dodaje do niej sekretny składnik. Jest nim ser, który nadaje potrawie obłędnej konsystencji, wyrazistości i smaku. Zupa pieczarkowa to popularny sposób przygotowania tych powszechnych grzybów. Można bez żadnych problemów kupić je w praktycznie każdym sklepie spożywczym, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabrać się za jej gotowanie. Zupa Tomasza Strzelczyka łączy w sobie intensywny smak grzybów z równie mocnym smakiem żółtego sera. Strzelczyk wykorzystuje serek topiony, co ułatwia uzyskać idealną konsystencję bez żadnych grudek.
Chcesz zaskoczyć bliskich słodkim co nieco? Takim, które zrobisz w 15 minut? Przygotuj szybki deser w pucharku. Jeśli znajdziesz w swych zapasach składniki podane w naszym przepisie, sukces będzie gwarantowany. Jeśli czegoś jednak ci zabraknie, potraktuj nasz przepis jako inspirację. Pyszny deser będzie również idealnym pomysłem na zbliżające się Walentynki.Deser w pucharku wygląda bardzo elegancko niczym z kawiarni. Ma tę zaletę, że jest łatwy do przygotowania, a przy tym niezwykle efektowny. By uzyskać pyszny efekt, przekładaj warstwy o różnych smakach, kolorach i strukturze. Możesz wykorzystać pokruszone herbatniki, biszkopty, musli, zmiksowane owoce, sosy owocowe, owoce z konfitury, masę krówkową, krem czekoladowy, orzechy i tak naprawdę wszystko, co na samą myśl wywołuje ochotę na zjedzenie.
Sernik gotowany z czekoladą i orzechami to doskonały pomysł na sernik w nieco innym wydaniu. Kruche ciasto z gotowaną masą serową śmietankową i polewą z kakao i ajerkoniaku z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Poznaj przepis na pyszny sernik gotowany, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.Sernik gotowany to jeden z lepszych serników, chociaż wyglądem go nie przypomina. Kruche ciasta przełożone masą serową i polewą wyglądają raczej jak ciasto z kremem, jednak sernik zdecydowanie wygrywa smakiem. Przysłowiową wisienką na torcie jest tu również rewelacyjna polewa czekoladowa z nutą likieru jajecznego i orzechami.Na początku przygotuj kruche blaty do przekładania ciasta, blaty upiecz w piekarniku i dobrze ostudź. Masę serową gotuj w większym garnku na małym ogniu, aby się nie przypaliła, przekładaj nią ciasto po ostygnięciu, kiedy zacznie gęstnieć. Całe ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny, aby zarówno masa serowa, jak i polewa czekoladowa idealnie stężały.Z sernikiem konkurować może jedynie szarlotka, przygotuj ją w nieco inny sposób, a będziesz zachwycony z efektu- tu poznasz przepis na boską szarlotkę z bezą według Karola Okrasy.
Sernik jest dla Polaków bardzo ważnym ciastem, bez którego żaden uroczysty obiad nie może się udać. Magda Gessler ma własny przepis na ten pyszny wypiek, w którym nieco zmieniła proces przygotowania. Prezenterka nie dodaje do masy całych jajek, lecz rozdziela je na białka i żółtka - po ubiciu białek, masa sernikowa staje się wyjątkowo puszysta. Sernik nie jest skomplikowanym wypiekiem, z kolei w smaku jest bardzo intensywny - takie połączenie sprawiło, że sernik podbił podniebienia milionów łakomczuchów na całym świecie. Magda Gessler zdradziła swój przepis na kultowe ciasto. Magda Gessler nie używa do sporządzenia masy całych jajek, lecz oddziela białka, ubija je na sztywną pianę i dopiero wtedy dodaje. Dzięki temu ciasto jest dobrze napowietrzone, a po upieczeniu zachowuje swoją puszystość.
Sernik z truskawkami siostry Anastazji to warstwowe ciasto na ciemnym biszkopcie, który przełożony jest budyniem, masą serową i truskawkami z galaretką. Cały sernik polany polewą czekoladową i udekorowany truskawkami wygląda przepysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Poznaj przepis na sernik z truskawkami siostry Anastazji.Serniki z truskawkami siostry Anastazji to ciasto, które wygląda i smakuje przepysznie. Ciasto jest kolorowe i przekładane masą budyniową, truskawkami i masą serową. Cały sernik ma złożony smak, ponieważ ma ciemny, kakaowy biszkopt i wykończone jest aksamitną polewą czekoladową.Wszystkie składniki do przygotowania biszkoptu i mas muszą być w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby biszkopt studzić w piekarniku po upieczeniu przez 30 minut, dopiero później przełóż go na blat kuchenny i ostudź. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że biszkopt opadnie i popęka.Jeśli masz ochotę na ciasto z truskawkami- tu poznasz przepis na obłędną tartę z serkiem mascarpone, idealną do kawy.
Idealny sernik musi charakteryzować się puszystą i wilgotną konsystencją oraz pysznym smakiem. Przepis Ewy Wachowicz na sernik z budyniem nie ma sobie równych - wszystko dzięki dodaniu proszku budyniowego do ciasta. Ten niecodzienny składnik sprawia, że całość obłędnie smakuje, a także minimalizuje szansę na opadnięcie sernika po upieczeniu i daje wyjątkowo aksamitny efekt. Sernik Ewy Wachowicz z budyniem robi się z wielką łatwością, dlatego dosłownie każdy może się za niego zabrać. Podając takie ciasto do stołu, wszyscy goście zakrzykną z zachwytem i będą błagać cię o recepturę. W budyniu znajduje się bardzo dużo skrobi ziemniaczanej, która działa jako swojego rodzaju rusztowanie dla reszty składników. Łącząc go z jajkami oraz tłustym twarogiem uzyskuje się wypiek o niesamowicie kremowej konsystencji, która na zawsze zostanie w twoich wspomnieniach.
Ciasta z sera są jednymi z najbardziej popularnych wypieków. Nikt nie oprze się delikatnej masie z dodatkiem przyjemnie słodkiej bezy. Do wypieku dodajcie brzoskwinie, a sernik stanie się orzeźwiający. Wypróbujcie koniecznie ten wspaniały przepis. Wyjątkowe ciasta z bezową pianką są wysoko na liście faworytów u wielu smakoszy. Wystarczy wspomnieć wyborny sernik z rosą czy szarlotkę z tym delikatnym wykończeniem. Tym razem podpowiadamy jak z sernika uczynić naprawdę wyśmienity pokaz sztuki kulinarnej. Dodatek słodkich brzoskwiń doskonale uzupełni smak sera i jajecznego puchu.
Sernik z kokosem siostry Anastazji to wyśmienity deser dla całej rodziny. Sernik na kruchym spodzie z puszystą masą serową i bezą kokosową to ciasto, które pokochają wszyscy. Poznaj przepis na pyszny sernik z kokosem od siostry Anastazji.Masz ochotę na puszysty sernik w nowej odsłonie? Ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Sernik upieczony na kruchym spodzie z delikatną, kokosową bezą to doskonały pomysł na słodką niespodziankę dla całej rodziny. Sernik jest puszysty, śmietankowy i przepyszny.Na początku przygotuj kruche ciasto, będziesz je zapiekać razem z masą serową. Delikatną bezę dodaj do ciasta 15 minut przed końcem pieczenia, aby ładnie wyrosła i stworzyła kokosową chmurkę na całym serniku. Pamiętaj, aby sernik zostawić w piekarniku po upieczeniu na minimum 30 minut. Zarówno ser, jak i beza mogą opaść pod wpływem gwałtownej zmiany temperatury. Pozwól więc sernikowi chłodzić się stopniowo w wyłączonym, gorącym piekarniku. Jeśli szukasz pomysłu na sernik inaczej- tu poznasz przepis na sernik z pyszną niespodzianką, czyli kulkami orzechowymi. Ciasto posmakuje każdemu miłośnikowi słodkości.
Sernik krakowski jest smacznym tradycyjnym wypiekiem z bakaliami, który potrafi skraść niejedno serce. Charakterystyczny kształt i kratka zdobiąca jego wierzch, a nierzadko także lukier to inne wyróżniki tego deseru. Z przepisem Magdy Gessler na pewno się uda i uświetni nie jedno rodzinne spotkanie. Dzięki dodatkowi w postaci ubitych białek masa serowa będzie delikatna i bardziej puszysta. Receptury Magdy Gessler cieszą się sporą popularnością. Z pewnością próbowaliście już makowca czy naleśników przygotowywanych jej sposobem. Tym razem zdradzamy, jak kulinarna celebrytka przyrządza tradycyjny sernik krakowski. Zróbcie go, a zachwytom nie będzie końca.
Sernik jest jednym z ciast, które doczekało się wielu różnych wersji. Dodajemy do niego rozmaite składniki, dzięki którym delikatny ser nabiera charakteru. Przyrządźcie je z ugotowanym budyniem i jagodami, a wasi goście z pewnością poproszą o dokładkę. Budyń może być samodzielnym deserem lub dodatkiem, który uzupełni inne słodkości np. rogaliki czy szarlotkę. Tym razem wykorzystamy go do przygotowania wybornego sernika. W przeciwieństwie do wielu innych, w naszym przepisie użyjemy ugotowanego mlecznego rarytasu. Spróbujcie koniecznie, jak smakuje tak przyrządzone ciasto serowe.
Szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną przekąskę? Proponujemy ci faszerowane pieczarki. Są proste, tanie i smaczne. Będą cudowną przekąską dla całej rodziny. Możesz je też podać jako dodatek do obiadu czy jako imprezowe małe co nieco. Zobacz jak przygotować tę potrawę. Pieczarki są wyjątkowymi grzybami. Są dostępne przez cały rok i po dobrej cenie. Nie są tak ciężkostrawne, jak grzyby leśne. Co więcej, można je jeść nawet surowe. Grzyby te doskonale smakują duszone, gotowane, marynowane czy zapiekane. Można je dodawać do zup, robić z nich sosy, farsze. Są aromatyczne i pełne smaku.
Jeśli nie wyobrażacie sobie obiadu bez ziemniaków, od czasu do czasu możecie z nich zrobić purée. Jak? Skorzystajcie z przepisu Magdy Gessler na bosko kremowe ziemniaczane purée z nutą czosnku. Z pewnością będziecie nim zachwyceni, podobnie jak my. Jest szansa, że zniknie z talerzy szybciej, niż reszta posiłku. Na polskich stołach królują ziemniaki. Dla większości osób są nieodzownym dodatkiem do obiadu. Zwykle podajemy je gotowane, wprost z wody. Jednak czasami można pokusić się o przygotowanie purée. Jest bardzo proste do zrobienia, zwłaszcza jeśli skorzystacie z przepisu znanej restauratorki.
Jesteście wielbicielami włoskiej kuchni? Już od czwartku włoskie specjały będzie można kupić w Biedronce. Dzięki tym produktom przyrządzone przez was dania będą smakować, jak oryginalne. Z całą pewnością za nie nie przepłacicie, bo dyskont oferuje je w dobrych cenach. Jeśli chcielibyście przygotować w domu potrawy rodem z Włoch lub z włoskiej restauracji, będziecie potrzebować odpowiednich produktów. Tylko one umożliwią wam odtworzenie oryginalnego smaku dania. Gdzie ich szukać? Zwykle możecie je znaleźć w supermarketach lub delikatesach, jednak nie są tanie. Tym razem możecie jednak kupić je w Biedronce, po naprawdę przystępnych cenach.
Zdarza się, że pomimo największych starań ciężko wymyśleć ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny, dlatego w zapasie warto mieć kilka awaryjnych rozwiązań. Idealnie na takie okazje sprawdza się prosta zapiekana papryka z mięsem o obłędnym smaku. Mnóstwo aromatu nadaje daniu kurkuma sprawiająca, że podczas pieczenia cały dom wypełnia się magicznym zapachem. Faszerowana papryka z mięsem i serem ratuje z opresji każdego, kto jeszcze nie wie co zrobić na obiad, a ma dużo zajęć w ciągu dnia. Potrawa jest bowiem szybka i łatwa w przygotowaniu, nie trzeba więc tracić niepotrzebnego czasu na gotowanie. Sekretem idealnej kompozycji smaków jest kurkuma, wspaniale podkreślająca mięso oraz paprykę. Aby żaden składnik nie spalił się podczas pieczenia, większość czasu w piekarniku naczynie żaroodporne powinno być przykryte. Dopiero na ostatnie minuty zdejmij pokrywkę, by ser przyjemnie się roztopił.