Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Ser

Ser

Pyszny sernik straciatella na zimno
25.03.2022 22:50 Pyszny i szybki sernik straciatella na zimno

Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik straciatella na zimno?

pierogi
25.03.2022 01:00 Małopolskie pierogi z żółtym serem. Mamy najlepszy przepis

Polska pierogami stoi. Jednak pewne regiony przodują w ilości sposobów, na jakie przyrządza się tam pierogi. Jednym z takich obszarów jest Małopolska. I dziś właśnie przedstawimy wam przepis na małopolskie pierogi z żółtym serem. Ten patent na prosty i smaczny farsz nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami. Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Jednak to czym je nadziejemy, decyduje o smaku całej potrawy. Do najpopularniejszych farszów niewątpliwie należy mięsny, z kapusty i grzybów, ruski i twarogowy. W Małopolsce można jednak spróbować pierogów z zaskakującym nadzieniem np. z kaszy, suszonych śliwek czy żółtego sera.

siekanie jajek
24.03.2022 01:00 Wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Szybki dodatek do kanapek

Interesuje cię szybki i smaczny dodatek do kanapek? Może nim być wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Jak ją przygotować? Wystarczy jajka i ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną zieleniną. Specjał przygotujesz nawet w 15 minut. Gwarantujemy, że kanapki z tą pastą również momentalnie znikną z talerzy.Jest wiosna, więc koniec z nudnymi kanapkami. Czas by na pieczywie zagościła zielenina, która jest nie tylko pełna smaku i orzeźwiającego zapachu, ale też witamin. Można nią posypać kanapki albo zrobić z jej dodatkiem doskonałą pastę.Może to być pasta twarogowa, rybna lub jajeczna. Ta ostatnia doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.

pascha
24.03.2022 01:00 Prosty przepis na wielkanocną paschę. Świąteczny specjał zachwyci każdego

Poznajesz deser ze zdjęcia? Oczywiście, jest nim pascha. Dziś prezentujemy prosty przepis na wielkanocną paschę. Ten świąteczny specjał z pewnością zachwyci każdego. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie — paschę należy przygotować dzień wcześniej i zawiniętą w gazę pozostawić ją na sitku w lodówce na całą noc. Dzięki temu będzie odpowiednio zwarta.Pascha jest deserem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Smakiem nawiązuje nieco do naszego sernika na zimno, jednak jest od niego dużo bardziej słodka i tłusta. Ten niezwykle sycący i kaloryczny deser obfituje też w bakalie. Zobacz, jak można go szybko przygotować.

Ewa Wachowicz, sernik
22.03.2022 01:00 Baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem

Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem. Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.

Sernik
20.03.2022 01:00 Ekspresowy sernik z wiaderka w 15 minut. Przepis na szybki i pyszny deser

Sernik jest popularnym na całym świecie ciastem, dlatego jego odmian i sposobów przyrządzenia jest mnóstwo. Dzisiaj prezentujemy przepis na sernik z wiaderka, którego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut plus czas pieczenia. Dzięki niemu w ekspresowym tempie będziesz mógł cieszyć się pysznym i delikatnym ciastem. W wielu domach sernik z wiaderka jest swojego rodzaju planem awaryjnym, który wcielany jest w życie w niespodziewanych sytuacjach. Idealnie sprawdza się jako szybkie ciasto na wypadek niezapowiedzianych gości.

Pasta z tuńczyka
19.03.2022 01:00 Ekspresowa pasta kanapkowa z twarogiem i tuńczykiem. Wystarczy 10 minut i gotowe

Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach. Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury. Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.

kopytka
18.03.2022 01:00 Kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego

Ziemniaki z poprzedniego dnia często przerabia się na kopytka, które są doskonałym dodatkiem do duszonych mięs. My jednak proponujemy kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego. Te same w sobie są daniem — prostym, tanim i bardzo smacznym. Ziemniaki są wszechstronnym warzywem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, ale można z nich też robić samodzielne dania, np. placki i zapiekanki. Z ugotowanych ziemniaków można też przygotować przeróżne kluski. Te mogą pełnić funkcję obiadowego dodatku lub być samodzielnym, pożywnym daniem. Wystarczy tylko polać je sosem.

Pierogi z kaszą i twarogiem
17.03.2022 01:00 Obłędne pierogi z kaszą, twarogiem i miętą. Zdradzamy staropolski przepis na obiad

Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?

Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał?
17.03.2022 01:00 Co zrobić żeby sernik nie opadał i nie pękał? Zdradzamy najlepsze patenty

Sernik jest jednym z wypieków, które zapewne pojawią się na wielkanocnych stołach. Sekretem dobrze wyrośniętego ciasta, które nie opada po upieczeniu, jest studzenie go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sprawdźcie, co jeszcze pomoże wam osiągnąć pożądane efekty. Sernik można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Proponowaliśmy wam już pyszny specjał z dodatkiem gotowanego budyniu. Zdradzaliśmy też recepturę na delikatnie czekoladowy sernik marmurkowy. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym zbieramy patenty na uzyskanie wyjątkowo puszystego wypieku.

kanapka z pastą twarożkową
16.03.2022 01:00 Jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Najlepszy do kanapek

Wiesz, jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Jest najlepszy do kanapek i bardzo prosty do zrobienia. Koniecznie wsyp do niego łyżeczkę popularnej przyprawy, a kanapkowy serek zachwyci cię aromatem. I co istotne, będzie o wiele smaczniejszy niż kupne smarowidło.W sklepach bez problemu można kupić przeróżne serki do smarowania pieczywa. Jedne mają dodatek ziół, inne przypraw, a jeszcze inne aromatycznych dodatków typu czosnek czy chrzan. Taki serek bez problemu zrobisz własnoręcznie w domu. Będzie smakował tak, jak lubisz i nie będzie zawierał żadnych zbędnych dodatków. Sekretnym składnikiem, nadającym mu obłędnego aromatu, jest suszone oregano. Przed wsypaniem możesz rozetrzeć zioło w dłoniach, co wzmocni jego zapach.

majonez
16.03.2022 01:00 Doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Idealny do sałatki jarzynowej oraz soczystych wędlin

Smakuje wam majonez, ale obawiacie się kalorii? Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Zamiast oleju dodaliśmy do niego zdrowszy i lżejszy produkt, który nadał sosowi doskonałej konsystencji. Nasz majonez jest idealny do sałatki jarzynowej, a także do warzyw, jaj i wędlin. Majonez jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Potrafi dodać smaku wielu potrawom. Ma jednak wadę, którą jest jego wysoka kaloryczność. Wynika ona z dużej zawartości oleju.Z tego powodu postanowiliśmy przygotować lżejszą wersję majonezu, w której olej zastąpiliśmy wiejskim serkiem. O dziwo, smak sosu jest bardzo zbliżony do oryginału, a i konsystencji nie można nic zarzucić.Taki dietetyczny majonez warto dodać do sałatki jarzynowej, bo nie podbije zbyt mocno kaloryczności warzyw. Potrawa ta pozostanie lekka dla żołądka i łaskawa dla naszej sylwetki. Jednak nasz majonez sprawdzi się też na kanapkach, czy gotowanych na twardo jajkach.

siekanie kurczaka
10.03.2022 01:00 Soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Mielone i schabowe im nie dosięgają do pięt

Co dziś na obiad? Zapraszamy na soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że mielone i schabowe nie dosięgają im do pięt. Nasze kotlety są bowiem bardzo delikatne, lekkostawne i wprost rozpływają się w ustach. Filet z kurczaka ma wiele zalet. Jest mięsem chudym i niezwykle delikatnym. Jest delikatny w smaku, ale też dla naszego żołądka. Można go przygotować na wiele sposobów — upiec, ugotować lub usmażyć. Pod każdą postacią jest naprawdę pyszny. Dziś proponujemy zrobić z fileta z piersi kurczaka kotlety. Jednak nie takie zwykłe, a siekane. Dzięki temu po wymieszaniu z kilkoma składnikami nabiorą wyraźniejszego smaku i staną się bardziej pożywne.

pierogi leniwe
10.03.2022 01:00 Pierogi leniwe lepsze niż włoskie gnocchi. Sekretem jest dodatek pysznego sera

Jeśli jesteście wielbicielami klusek, koniecznie przetestujcie recepturę na pierogi leniwe, lepsze niż włoskie gnocchi. Ich sekretem jest dodatek pysznego sera. Za jego sprawą te pierogi świetnie smakują podane z wytrawnymi sosami. A są bardzo proste do przygotowania. Pierogi leniwe to tak naprawdę kluski, które robi się dokładnie z tych samych składników, co pierogi z serem. Nie trzeba jednak wałkować ciasta ani lepić pierogów. Ciasto wystarczy pokroić na kluski i ugotować. Ot, taka potrawa stworzona z myślą o oszczędzaniu czasu. Leniwe pierogi serwujemy na słodko np. polane masłem i posypane cukrem albo ze śmietaną i cukrem. Jednak wystarczy do ciasta na leniwe dodać trochę startego parmezanu, by zmieniła się konsystencja i smak klusek. Ta wersja leniwych nawiązuje do włoskiego gnocchi, bo tak samo dobrze komponuje się z wytrawnymi sosami, np. pomidorowym.

pierogi z mięsem
09.03.2022 01:00 Wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych

Lubicie pierogi z mięsem? Jeśli chcecie skrócić czas ich przygotowania, zróbcie wyśmienite pierogi dominikańskie. Farsz z białej kiełbasy nie ma sobie równych i jest w zasadzie od razu gotowy. Tak naprawdę musicie zrobić tylko ciasto, nadziać je mięsem i ugotować. Proste, prawda?Pierogi są naszym narodowym rarytasem. Każdy odwiedzający nas cudzoziemiec chce ich koniecznie spróbować i większość jest zachwycona ciastem z przeróżnymi nadzieniami.Jednak na co dzień pierogi robimy rzadko. To dlatego, że są dość pracochłonne. Najpierw trzeba przygotować farsz, potem ciasto, a potem jeszcze ulepić pierogi. Dlatego postanowiliśmy ograniczyć wam nieco pracę i zrobić pierogi z farszem z białej kiełbasy.

schab
07.03.2022 01:00 Bajecznie prosty pieczony schab w plastrach. Pierzynka z cebuli i majonezu to prawdziwy hit

Co dziś na obiad? A może bajecznie prosty schab w plastrach? Pierzynka z cebuli i majonezu nadaje mu cudownej delikatności i niepowtarzalnego smaku. Tak przygotowane mięso najlepiej podaj z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, a także dużą porcją surówki.Schab najczęściej zamieniamy na kotlety lub pieczemy w całości. Dziś proponujemy wam połączenie obu przepisów. Sięgniemy bowiem po plastry schabu, ale zamiast je smażyć, zapieczemy je pod pyszną pierzynką. Dzięki warstwie cebuli, żółtego sera i majonezu nie wyschną, lecz nabiorą niezwykłego smaku.

sernik
07.03.2022 01:00 Idealnie wyrośnięty sernik z 3 składników. Wychodzi bosko za każdym razem

Masz ochotę na słodkie co nieco? Możesz upiec prosty sernik z 3 składników. Jest idealnie wyrośnięty i wychodzi bosko za każdym razem. Przygotujesz go szybko i bez wysiłku, a efekt zachwyci każde podniebienie. Ten sernik jest wilgotny, kremowy i bardzo smaczny.Jaki powinien być idealny sernik? Z pewnością kremowy i wyrośnięty. Wiadomo, że zawsze trochę opadnie, ale to jest już wpisane w naturę tego ciasta. Choć sernik jest pożywny, zwykle nie ma przy nim dużo pracy. A przy naszym szczególnie. Robimy go bowiem tylko z trzech składników. Koniecznie przetestujcie ten japoński hit.

Makaron z serem
06.03.2022 01:00 Najszybszy, niedzielny obiad - kultowy makaron z białym serem

Makaron z białym serem jest wspominany przez starszych Polaków z prawdziwym rozrzewnieniem - dawniej potrawa była jedzona bardzo często. Dużą zaletą jest czas przygotowania, który trwa jedynie 10 minut. Podając makaron, pamiętaj o posypaniu go podprażoną bułką tartą, która wspaniale komponuje się z resztą składników. Makaron z serem zachwyca nie tylko krótkim czasem gotowania, lecz także możliwością podania go na wiele sposobów. Poza słodką wersją równie dużą popularnością cieszą się te ze skwarkami czy cebulową okrasą. Ważną zasadą, której warto trzymać się podczas korzystania z poniższego przepisu, jest kupienie sera o dużej zawartości tłuszczu. Dzięki temu ser lekko roztopi się na gorących kluskach i będzie jeszcze smaczniejszy.

Stary ser
05.03.2022 01:00 Jak uratować zeschnięty ser żółty? 1 czynność i będzie jak nowy

Bywa niekiedy tak, że ułożone w lodówce produkty zakrywają ser żółty, który pod wpływem czasu starzeje się. Sucha kostka żółtego sera wcale nie nadaje się jedynie do wyrzucenia - można w łatwy sposób ją odświeżyć. Wystarczy zanurzyć ją na 30 minut w ciepłym mleku, a będzie jak nowa. Ser żółty to nieodłączny element diety większości Polaków. Najczęściej jedzony jest pod postacią plasterków - tak najwygodniej pasuje do kanapek, które towarzyszą nam w szkole czy pracy. Jeśli swój ser trzymasz głównie w kostkach i często zauważasz, że po kilku dniach stają się one twarde jak kamień, mamy dla ciebie doskonałe wieści. Znamy sposób, dzięki któremu ser będzie ponownie miękki i delikatny.

Najlepszy przepis na marmurkowy sernik
04.03.2022 01:00 Najlepszy przepis na marmurkowy sernik. Kilka chwil i gotowe

Mało który smakosz oprze się pysznemu sernikowi. Jeżeli ciasto przygotujemy na czekoladowym spodzie, będzie jeszcze lepszy. Koniecznie wypróbujcie przepis na sernik marmurkowy brownie. Zachwyci was wyglądem i delikatnością. Po pysznych przepisach na sernik Izaura i kultowy czarno-biały specjał od siostry Anieli przyszedł czas na kolejną pyszną recepturę łączącą to, co w sernikach i czekoladzie najlepsze. Spód brownie doskonale komponuje się z delikatną masą serową upstrzoną kleksami czekolady i z pewnością skusi każdego.

pieczarki faszerowane
03.03.2022 01:00 Niezawodny sposób na pieczarki faszerowane serem

Masz ochotę na pyszną przekąskę? A co powiesz na pieczarki faszerowane serem? Mamy na nie niezawodny sposób — kapelusze grzybów wystarczy wypełnić żółtym serem i zapiec. Ta prosta i szybka przekąska z pewnością podbije wszystkie podniebienia. Pieczarki to grzyby hodowlane, które mają wiele zalet. Są dostępne przez cały rok, mają przystępną cenę i są lżejstrawne, niż grzyby leśne. A ponad wszystko zachwycają swoim smakiem i aromatem.Grzyby te można dusić i podawać do dań obiadowych, stanowią też świetny dodatek do zup i zapiekanek. Można z nich też uczynić podstawę dania — napełnić je prostym farszem i zapiec. Będą smakowały naprawdę wybornie.

Sernik papieski
02.03.2022 01:00 Jak upiec sernik papieski?

Sernik papieski to ciasto, które składa się z puszystej masy serowej, bezy orzechowej i słodkiej masy kajmakowej. Sernik papieski na kruchym spodzie wykończony jest słonecznikiem i orzechami zatopionymi w karmelu. Ciasto jest słodkie, ale przepyszne. Poznaj przepis na wyśmienity sernik papieski.Sernik papieski jest dość czasochłonnym i wymagającym ciastem, ale naprawdę warto poświęcić czas, żeby później rozkoszować się jego niezwykłym, złożonym smakiem. Sernik jest idealny do kawy, herbaty, a także na rodzinne spotkania i uroczystości, jak urodziny, czy imieniny.Przygotowywanie ciasta podziel na dwa dni: w pierwszym upiecz spód, masę serową i bezę, następnego dnia dokończ sernik, przygotowując masę kajmakową i słonecznik w karmelu. Sernik z bezą musi chłodzić się w lodówce przez całą noc, żeby stężał. Po upieczeniu sernika z bezą, nie wyjmuj ciasta od razu z piekarnika, uchyl jedynie drzwi, żeby umożliwić delikatny dopływ świeżego, chłodnego powietrza. Dopiero po 30-40 minutach wyjmij ciasto z piekarnika. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury może spowodować popękanie ciasta lub nawet zakalec.Jeśli szukasz pomysłu na oryginalne ciasto- tu poznasz przepis na wyśmienity sernik z pierniczkami, rozpływa się w ustach.

Pierogi pieczone
01.03.2022 01:00 Pyszne i błyskawiczne pierogi z piekarnika z serem feta

Mało kto w ogóle zdaje sobie sprawę, że pierogi bez większych przeszkód można upiec w piekarniku. Dzisiaj prezentujemy przepis na wyjątkowo proste pierogi bez gotowania z piekarnika. Ich serowy farsz z kostki fety, połączonej ze świeżą miętą i koperkiem, dają pyszny efekt, z którego każdy smakosz będzie zadowolony. Pierogi bez gotowania nie są niczym niecodziennym dla mieszkańców innych krajów. Dzisiejsza wersja z piekarnika wywodzi się z Grecji, gdzie w taki sposób jada się pierogi już od wielu wieków. Pieczone pierogi z fetą z wyróżniają się wspaniałą chrupkością ciasta, a także zaskakująco intensywnym smakiem farszu. Duży wpływ na to mają świeże zioła, których już dwie łyżki dodane do nadzienia, dają zaskakująco mocne rezultaty.

Sernik szachownica
01.03.2022 01:00 Bajecznie pyszny sernik szachownica

Sernik szachownica na ciemnym biszkopcie to pyszne i efektowne ciasto, idealne na spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Sernik kakaowo- waniliowy jest jest puszysty i delikatny jak chmurka, dlatego cała blacha znika w jeden dzień. Poznaj przepis na wyśmienity sernik szachownica.Sernik szachownica swoją nazwę zawdzięcza ładnemu ułożeniu ciasta, które po upieczeniu przypomina właśnie matę gry w szachy. Słodki, ciemny biszkopt przekładany lekką masą sernikową wprost rozpływa się w ustach. Sernik szachownica jest pięknie wyrośnięty i bardzo puszysty.Na początku zrób biszkopt i dobrze go ostudź, dopiero później przygotuj masę serową, którą będziesz wypełniać pokrojone w paski ciasto. Po upieczeniu sernika zostaw go w piekarniku na około 30 minut, niech stygnie przy lekko uchylonych drzwiach.Jeśli wyjmiesz ciasto z piekarnika od razu po upieczeniu, sernik może opaść lub popękać. Po ostudzeniu oprósz sernik cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Często dzielę ciasto na pół i część dekoruję cukrem, część polewą. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto do kawy- tu poznasz przepis na puszysty sernik krakowski z rodzynkami.