Prezentujemy wam przepis na soczystą pierś z kurczaka z niespodzianką. Jest to idealny pomysł na obiad na Lany Poniedziałek. Prosty do przygotowania, lekki i bardzo efektowny. Upieczone mięso możecie podać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami. Cała rodzina będzie się nim zajadać. Filet z piersi kurczaka jest mięsem, które daje gotującym wiele możliwości. To delikatne mięso doskonale bowiem nadaje się do smażenia, gotowania i duszenia. Gdy przyrządzicie je w piekarniku, będzie naprawdę delikatne i smaczne. Ważne jest jednak, by nie piec go zbyt długo, bo może zrobić się suche i niesmaczne.
Sernik jest jednym z tych deserów, po które każdy sięgnie z ochotą. Wiedeński specjał w wykonaniu Ewy Wachowicz będzie naprawdę delikatny i przyjemnie wilgotny. Wszystko za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej, które sprawia, że ciasta wręcz rozpływają się ustach. Koniecznie podajcie go na świątecznym stole.Sernik jest lubianym przez wielu smakoszy rarytasem. Po wskazówkach dotyczących wyboru sera do jego przyrządzenia oraz podpowiedziach co zrobić, aby wyszedł puszysty, zdradzamy recepturę na wyśmienity sernik wiedeński wprost od kulinarnego autorytetu — Ewy Wachowicz. Tak przyjemnego w odbiorze ciasta jeszcze nie próbowaliście.
Sernik zwykle przygotowywany jest z twarogu. Jeśli jednak nie mamy go pod ręką, nadal możemy przyrządzić ten smaczny deser. Lżejsza wersja klasyku na bazie jogurtu naturalnego powstanie niemalże ekspresowo i jedyny moment, kiedy należy się uzbroić w cierpliwość to jego pieczenie. Spróbujecie? Przyrządzenie sernika nie jest skomplikowanym zadaniem. O tym, jaki ser będzie najlepszy, już pisaliśmy. W tamtym artykule zdradzaliśmy, że twarogi z wiaderka niekoniecznie się sprawdzą. Jeżeli się spieszycie, sięgnijcie po recepturę, która umożliwi przygotowanie specjału z jogurtu. Na pewno macie go w lodówce, a efekt przyjemnie was zaskoczy.
Sernik jest jednym z tych wypieków, które z pewnością zagoszczą na naszych świątecznych stołach. Jego przyrządzenie zakończy się sukcesem, jeśli uformujemy masę tak, aby na środku powstała niewielka górka. Dzięki temu nawet gdy opadnie po upieczeniu, będzie ładnie wyglądał. Sprawdźcie ten i inne patenty na puszysty sernik. Sernik krakowski czy baskijski są tylko wybranymi propozycjami pysznych wypieków z sera. Najlepszy przepis jednak nie pomoże, jeśli ciasto opadnie po wyjęciu z pieca. Będzie smaczne, ale wizualnie nie zachwyci. Wiemy co zrobić, by uniknąć takiej sytuacji.
Niezapomniana pasta awanturka z twarogu i sardynek sprawdzi się na śniadanie i na kolację. Posmarujcie nią kromki pieczywa, a przypomnicie sobie smak sprzed lat. Ta prosta, kultowa pasta znana z czasów PRL-u zachwyci także i dziś, a przygotujecie ją w 5 minut. Pasty na pieczywo są doskonałą odmianą od klasycznych wędlin i serów. Posmarowane nimi chleb czy bułka smakują wyśmienicie i są bardzo pożywne. Wszak do ich przygotowania wykorzystujemy kilka składników. Mogą to być ugotowane jajka, twaróg, ryba wędzona lub z puszki. Dopełnieniem całości może być majonez, musztarda, zielenina i przyprawy.
Sernik już niebawem pojawi się na naszych stołach. Najlepszy wypiek uzyskamy, gdy wykorzystamy samodzielnie zmielony twaróg. Ania Starmach poleca, by mielić go więcej niż raz. Sprawdźcie, co jeszcze warto wiedzieć, nim zaczniemy pieczenie. Sernik przygotować można na wiele sposobów. Niezależnie od tego, czy wybierzmy klasyk — taki jak sernik krakowski — czy też wypiek urozmaicony np. o dodatek czekolady, kluczową rolę odegra jakość sera. Zdradzamy jak wybrać najlepszy produkt. Rady pochodzą wprost od Ani Starmach
Sernik jest niezwykle smacznym ciastem, które uświetni niejedno spotkanie. Z recepturą wykorzystującą zaledwie trzy składniki jego przygotowanie stanie się niezwykle proste. Jeśli tylko macie twaróg, jajka i białą czekoladę pyszny specjał zdążycie przygotować jeszcze przed wizytą gości. Będzie lekki jak nigdy wcześniej. Koniecznie sprawdźcie ten przepis. Przygotowanie sernika z kremowego twarogu z dodatkiem białej czekolady nie wymaga specjalnych umiejętności cukierniczych. Sekretem jego delikatności jest bowiem jedynie odpowiednie trójstopniowe pieczenie, które bez problemu przeprowadzimy z pomocą piekarnika elektrycznego. Jeżeli więc nie macie czasu, by przyrządzić ciasto Izaura albo klasyczny sernik krakowski, ten przepis powinien was zainteresować. Puszysty i lekki niczym chmurka deser powstanie niemalże ekspresowo. Doskonale smakuje wraz z popołudniową kawą.
Drożdżówki są dobrze znanym z dzieciństwa smakołykiem, którym nie raz się zajadaliśmy. Wykonane z przepisu Ewy Wachowicz przeniosą was w czasie i zaskoczą bogactwem smaku dzięki niezwykłym dodatkom. Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Sernik to ciasto, które uwielbiane jest na całym świecie. Nic więc dziwnego, że powstało wiele wersji. Najpopularniejsze z nich to: - nowojorski – posiada spód wykonany z pokruszonych krakersów wymieszanych z masłem, podawany z sosem truskawkowym,- wiedeński – oryginalnie pozbawiony spodu, zdarzają się jednak wersje ze spodem wykonanym z kruchego ciasta,- japoński – puszysty sernik, pieczony w kąpieli wodnej, ostatnio zdobywa coraz większą popularność dzięki portalom społecznościowym, które oszalały na punkcie „trzęsącego się” i lekkiego jak piórko ciasta,- królewski – jego główną cechą jest czekoladowy spód oraz pyszna, czekoladowa kruszonka,- sernik na zimno – w jego wypadku piekarnik to narzędzie zbędne, gdyż jest to ciasto bez pieczenia, zamiast tego używa się żelatyny, aby masa stężała.
Deser na lato bez pieczenia, czyli sernik na zimno z mascarponeLody, zimne napoje, owocowe smoothie… Bez nich ciężko wyobrazić sobie upalne dni. Nie samymi lodami jednak żyje człowiek w lato. Orzeźwiającym deserom mówimy zdecydowane: tak! Jednym z najprostszych i najsmaczniejszych do przygotowania deserów – nie tylko latem – jest oczywiście sernik na zimno; bez konieczności pieczenia go w piekarniku. Bazą takiego sernika są ciasteczka: herbatniki, ciastka kakaowe lub biszkopty. Możesz rozkruszyć je z masłem, dodać do nich kakao lub zalać ulubionym likierem, np. amaretto. Niewątpliwie najważniejszą warstwą jest jednak masa serowa. Do jej przygotowania możesz z powodzeniem wykorzystać twaróg sernikowy, serek waniliowy homogenizowany lub… serek mascarpone. Ten ostatni to podstawowy składnik włoskiego tiramisu, a to, co go wyróżnia to fakt, że wyrabia się go głównie ze śmietanki, a nie mleka. Ma charakterystyczny słodki i delikatny smak, który doskonale sprawdzi się również w przepisie na sernik na zimno.Dlaczego warto jeść maliny? Dodaj je do sernika na zimno!Czym byłby jednak sernik na zimno bez dodatku owoców, tym bardziej sezonowych? Możesz dodać do niego swoje ulubione truskawki, jagody, borówki, porzeczki, brzoskwinie albo maliny. My w szczególności polecamy te ostatnie. Dlaczego? Maliny to jedne z najzdrowszych owoców, które polecają zarówno dietetycy, jak i zielarze. Malina to owoc bogaty w kwasy organiczne, takie jak kwas salicylowy czy cytrynowy. Zawierają mnóstwo witamin, m.in. witaminę C, A, K, E oraz minerałów: potasu, wapnia, fosforu i magnezu. Co ważne, mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je jeść również osoby chorujące na cukrzycę. Oprócz tego obniżają ciśnienie, chronią przed nowotworami i miażdżycą oraz opóźniają procesy starzenia się organizmu. A przy tym fenomenalnie smakują i komponują się z różnego rodzaju deserami: ciastami lub lodami. Sezon na maliny trwa od maja do września, ale do przygotowania sernika na zimno z powodzeniem możesz użyć również malin mrożonych.Przepis na sernik na zimno z mascarpone i malinamiSernik na zimno to deser, który przygotujesz w niecałe 30 minut, nie licząc czasu, kiedy ciasto powinno stężeć w lodówce. Do jego przygotowania użyliśmy klasycznych herbatników i malin, ale śmiało możesz modyfikować nasz przepis wedle swoich upodobań.SkładnikiSpód:1 opakowanie herbatników (ok. 200 g)70 g masłaMasa serowa:500 g serka mascarpone300 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%4 łyżki cukru pudru4 łyżki żelatynyOwocowa góra:500 g malin2 galaretki malinowePrzygotowanie:Rozpuść 2 galaretki malinowe w gorącej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw je do wystudzenia.Zalej żelatynę kilkoma łyżkami zimnej wody.Dokładnie rozdrobnij herbatniki; możesz to zrobić za pomocą blendera lub malaksera, albo włożyć je do foliówki i mocno tłuc wałkiem.Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z roztopionym masłem. Jeśli chcesz, możesz dodać 1 łyżkę kakao lub użyć herbatników kakaowych.Przygotuj tortownicę o średnicy 24 lub 26 cm. Wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia lub przezroczystą folią. Wyłóż spód z ciastek, mocno go ugnieć i wyrównaj. Włóż go do lodówki.W międzyczasie przygotuj masę serową. W tym celu do zalanej zimną wodą żelatyny dolej 3/4 szklanki gorącej wody. Mieszaj tak długo, aż się rozpuści.Ubij śmietankę kremówkę na sztywną masę za pomocą miksera. Dodaj do niej 4 łyżki cukru pudru i stopniowo dodawaj serek mascarpone. Ubijaj tak długo, aż składniki się połączą. Przełącz urządzenie na niskie obroty i powoli dolej żelatynę.Wyjmij tortownicę z lodówki. Wyłóż spód przygotowaną masą serową i ułóż na niej maliny. Całość polej tężejącą galaretką.Tak przygotowany sernik zostaw do stężenia w lodówce na całą noc.
Sernik straciatella na zimno to przepyszny, wysoki sernik, zawierający bardzo dużą ilość startej gorzkiej czekolady. Z pewnością zasmakuje każdemu, kto go spróbuje. Do dekoracji można dodać różnego rodzaju owoce. Jak przygotować sernik straciatella na zimno?
Polska pierogami stoi. Jednak pewne regiony przodują w ilości sposobów, na jakie przyrządza się tam pierogi. Jednym z takich obszarów jest Małopolska. I dziś właśnie przedstawimy wam przepis na małopolskie pierogi z żółtym serem. Ten patent na prosty i smaczny farsz nie ma sobie równych. Przekonajcie się o tym sami. Podstawą udanych pierogów jest ciasto. Jednak to czym je nadziejemy, decyduje o smaku całej potrawy. Do najpopularniejszych farszów niewątpliwie należy mięsny, z kapusty i grzybów, ruski i twarogowy. W Małopolsce można jednak spróbować pierogów z zaskakującym nadzieniem np. z kaszy, suszonych śliwek czy żółtego sera.
Poznajesz deser ze zdjęcia? Oczywiście, jest nim pascha. Dziś prezentujemy prosty przepis na wielkanocną paschę. Ten świąteczny specjał z pewnością zachwyci każdego. Trzeba tylko pamiętać o jednej zasadzie — paschę należy przygotować dzień wcześniej i zawiniętą w gazę pozostawić ją na sitku w lodówce na całą noc. Dzięki temu będzie odpowiednio zwarta.Pascha jest deserem wielkanocnym wywodzącym się z kuchni rosyjskiej. Smakiem nawiązuje nieco do naszego sernika na zimno, jednak jest od niego dużo bardziej słodka i tłusta. Ten niezwykle sycący i kaloryczny deser obfituje też w bakalie. Zobacz, jak można go szybko przygotować.
Interesuje cię szybki i smaczny dodatek do kanapek? Może nim być wiosenna pasta jajeczna z fetą i rzeżuchą. Jak ją przygotować? Wystarczy jajka i ser pokroić w kostkę i wymieszać z posiekaną zieleniną. Specjał przygotujesz nawet w 15 minut. Gwarantujemy, że kanapki z tą pastą również momentalnie znikną z talerzy.Jest wiosna, więc koniec z nudnymi kanapkami. Czas by na pieczywie zagościła zielenina, która jest nie tylko pełna smaku i orzeźwiającego zapachu, ale też witamin. Można nią posypać kanapki albo zrobić z jej dodatkiem doskonałą pastę.Może to być pasta twarogowa, rybna lub jajeczna. Ta ostatnia doskonale sprawdzi się na co dzień, ale też na wielkanocnym stole. Koniecznie przetestujcie ten prosty przepis.
Dziś zdradzimy wam przepis na baskijski sernik z ciasteczkowym spodem od Ewy Wachowicz. Wychodzi idealnie za każdym razem, a jego sekret tkwi w aromatycznym dodatku. Wystarczy dodać go jedną łyżeczkę, a kremowy deser zachwyci was smakiem i aromatem. Lubicie sernik? Ten pokochacie, bo jest niezwykle kremowy i wprost rozpływa się w ustach. Doskonała konsystencja tego deseru wynika z użytych składników, a także z wysokiej temperatury pieczenia. Niezwykłego smaku dodaje sernikowi sól, a także ekstrakt waniliowy, którego używa Ewa Wachowicz. Koniecznie przetestujcie ten przepis, a z pewnością często będziecie z niego korzystać.
Sernik jest popularnym na całym świecie ciastem, dlatego jego odmian i sposobów przyrządzenia jest mnóstwo. Dzisiaj prezentujemy przepis na sernik z wiaderka, którego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut plus czas pieczenia. Dzięki niemu w ekspresowym tempie będziesz mógł cieszyć się pysznym i delikatnym ciastem. W wielu domach sernik z wiaderka jest swojego rodzaju planem awaryjnym, który wcielany jest w życie w niespodziewanych sytuacjach. Idealnie sprawdza się jako szybkie ciasto na wypadek niezapowiedzianych gości.
Pasta kanapkowa powinna charakteryzować się przede wszystkim prostotą wykonania oraz intensywnym smakiem. Poniższa pasta z twarogu i tuńczyka może pochwalić się takimi cechami. Wystarczy rozgnieść widelcem twaróg i połączyć go z rybą, dlatego w mniej niż 10 minut będziesz cieszyć się smakiem pasty na kanapkach. Pasta kanapkowa z twarogu i tuńczyka jest doskonałą propozycją dla osób spieszących się lub chcących po prostu zjeść coś na szybko. Nie ma bowiem potrzeby długiego stania w kuchni w przypadku poniższej receptury. Jeśli chcesz sporządzić pastę o odrobinę mniejszej kaloryczności, zamień majonez na zwykły jogurt naturalny. Nabiał nada paście gładką konsystencję, a przy okazji nie wniesie tak dużo tłuszczu w porównaniu do jajecznego sosu.
Ziemniaki z poprzedniego dnia często przerabia się na kopytka, które są doskonałym dodatkiem do duszonych mięs. My jednak proponujemy kopytka oblane aromatycznym, intensywnym sosem z sera pleśniowego. Te same w sobie są daniem — prostym, tanim i bardzo smacznym. Ziemniaki są wszechstronnym warzywem. Doskonale smakują gotowane, pieczone i smażone. Zwykle podajemy je jako dodatek do obiadu, ale można z nich też robić samodzielne dania, np. placki i zapiekanki. Z ugotowanych ziemniaków można też przygotować przeróżne kluski. Te mogą pełnić funkcję obiadowego dodatku lub być samodzielnym, pożywnym daniem. Wystarczy tylko polać je sosem.
Sernik jest jednym z wypieków, które zapewne pojawią się na wielkanocnych stołach. Sekretem dobrze wyrośniętego ciasta, które nie opada po upieczeniu, jest studzenie go w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Sprawdźcie, co jeszcze pomoże wam osiągnąć pożądane efekty. Sernik można przyrządzić na wiele smacznych sposobów. Proponowaliśmy wam już pyszny specjał z dodatkiem gotowanego budyniu. Zdradzaliśmy też recepturę na delikatnie czekoladowy sernik marmurkowy. Tym razem przygotowaliśmy poradnik, w którym zbieramy patenty na uzyskanie wyjątkowo puszystego wypieku.
Pierogi są doskonałym pomysłem na sycący i smaczny obiad. Podajcie je z delikatną kaszą gryczaną i twarogiem, a masę doprawcie świeżą miętą. Staropolskie nadzienie spodoba się każdemu, kto go spróbuje. Sprawdźcie koniecznie. Pierogi przyrządza się na wiele różnych sposobów. Proponowaliśmy wam już wyraziste nadzienie z kiełbasy, chrzanu i czosnku, a także aromatyczny farsz grzybowy z dodatkiem kapusty i orzechów. Tym razem wykorzystamy kaszę i twaróg — nieco zapomniane połączenie o zaskakująco dobrym smaku. Skusicie się?
Smakuje wam majonez, ale obawiacie się kalorii? Specjalnie dla was przygotowaliśmy przepis na doskonały i dietetyczny majonez bez tłuszczu. Zamiast oleju dodaliśmy do niego zdrowszy i lżejszy produkt, który nadał sosowi doskonałej konsystencji. Nasz majonez jest idealny do sałatki jarzynowej, a także do warzyw, jaj i wędlin. Majonez jest jednym z najpopularniejszych i najbardziej lubianych sosów. Potrafi dodać smaku wielu potrawom. Ma jednak wadę, którą jest jego wysoka kaloryczność. Wynika ona z dużej zawartości oleju.Z tego powodu postanowiliśmy przygotować lżejszą wersję majonezu, w której olej zastąpiliśmy wiejskim serkiem. O dziwo, smak sosu jest bardzo zbliżony do oryginału, a i konsystencji nie można nic zarzucić.Taki dietetyczny majonez warto dodać do sałatki jarzynowej, bo nie podbije zbyt mocno kaloryczności warzyw. Potrawa ta pozostanie lekka dla żołądka i łaskawa dla naszej sylwetki. Jednak nasz majonez sprawdzi się też na kanapkach, czy gotowanych na twardo jajkach.
Wiesz, jak zrobić serek do smarowania z twarogu i szczypiorku? Jest najlepszy do kanapek i bardzo prosty do zrobienia. Koniecznie wsyp do niego łyżeczkę popularnej przyprawy, a kanapkowy serek zachwyci cię aromatem. I co istotne, będzie o wiele smaczniejszy niż kupne smarowidło.W sklepach bez problemu można kupić przeróżne serki do smarowania pieczywa. Jedne mają dodatek ziół, inne przypraw, a jeszcze inne aromatycznych dodatków typu czosnek czy chrzan. Taki serek bez problemu zrobisz własnoręcznie w domu. Będzie smakował tak, jak lubisz i nie będzie zawierał żadnych zbędnych dodatków. Sekretnym składnikiem, nadającym mu obłędnego aromatu, jest suszone oregano. Przed wsypaniem możesz rozetrzeć zioło w dłoniach, co wzmocni jego zapach.
Co dziś na obiad? Zapraszamy na soczyste, lekkie i proste kotlety siekane z kurczaka. Przygotujcie je raz, a przekonacie się, że mielone i schabowe nie dosięgają im do pięt. Nasze kotlety są bowiem bardzo delikatne, lekkostawne i wprost rozpływają się w ustach. Filet z kurczaka ma wiele zalet. Jest mięsem chudym i niezwykle delikatnym. Jest delikatny w smaku, ale też dla naszego żołądka. Można go przygotować na wiele sposobów — upiec, ugotować lub usmażyć. Pod każdą postacią jest naprawdę pyszny. Dziś proponujemy zrobić z fileta z piersi kurczaka kotlety. Jednak nie takie zwykłe, a siekane. Dzięki temu po wymieszaniu z kilkoma składnikami nabiorą wyraźniejszego smaku i staną się bardziej pożywne.
Jeśli jesteście wielbicielami klusek, koniecznie przetestujcie recepturę na pierogi leniwe, lepsze niż włoskie gnocchi. Ich sekretem jest dodatek pysznego sera. Za jego sprawą te pierogi świetnie smakują podane z wytrawnymi sosami. A są bardzo proste do przygotowania. Pierogi leniwe to tak naprawdę kluski, które robi się dokładnie z tych samych składników, co pierogi z serem. Nie trzeba jednak wałkować ciasta ani lepić pierogów. Ciasto wystarczy pokroić na kluski i ugotować. Ot, taka potrawa stworzona z myślą o oszczędzaniu czasu. Leniwe pierogi serwujemy na słodko np. polane masłem i posypane cukrem albo ze śmietaną i cukrem. Jednak wystarczy do ciasta na leniwe dodać trochę startego parmezanu, by zmieniła się konsystencja i smak klusek. Ta wersja leniwych nawiązuje do włoskiego gnocchi, bo tak samo dobrze komponuje się z wytrawnymi sosami, np. pomidorowym.