Sernik bez pieczenia w 30 minut skradnie twoje serce. Rodzina i goście oniemieją z zachwytu, od razu poproszą o kolejne dokładki
Sernik bez pieczenia to pozycja obowiązkowa dla wszystkich zajętych smakoszy. Nie zawsze mamy czas na spędzanie długich godzin w kuchni, a przecież każdy z nas uwielbia domowe łakocie.
Ciasto "śnieżny puch" wykonasz błyskawicznie i z uśmiechem na ustach. A efekt końcowy zachwyci zarówno ciebie, jak i całą rodzinę.
Sernik bez pieczenia - klasyka w nowym wydaniu
Ciasta bez pieczenia uwielbiamy za wielką oszczędność czasu. Nie musimy także przepłacać za energię elektryczną, której wiele pobiera tradycyjny piekarnik.
Co więcej, brak konieczności używania wysokich temperatur zdecydowanie ułatwia proces tworzenia ciasta. W końcu nie ma takiej możliwości, aby ciasto się spaliło, co jest najczęstszą bolączką w tradycyjnych wypiekach.
Zwłaszcza serniki bywają bardzo kapryśne pod tym względem. W ich wykonaniu bardzo łatwo o szereg błędów, które mogą je całkowicie zrujnować. Sernik bez pieczenia jest wolny od takich problemów - zawsze się udaje i smakuje wspaniale.
Przepis na sernik bez pieczenia "śnieżny puch"
Ciasto swoją nazwę zawdzięcza niebywałej lekkości, którą zauważysz już przy pierwszy kęsie. Jest lekkie i nie zapycha, spokojnie możesz zjeść nawet kilka kawałków bez uczucia ciężkości. Dieta może poczekać do kolejnego dnia.
Potrzebujesz:
pół kg twarogu sernikowego
260 g śmietany 30%
opakowanie herbatników
15 g cukru waniliowego
2 galaretki cytrynowe
4 łyżki cukru pudru
60 g wiórków kokosowych
30 g masła
2 łyżki cukru
Przygotowania ciasta rozpocznij od rozpuszczenia galaretek we wrzątku. Odstaw je do wystudzenia na blacie. Wiórki kokosowe upraż na suchej patelni pamiętając, aby ich nie przypalić. Następnie dodaj do nich masło i cukier, wymieszaj całość i zdejmij z ognia. Następnie zajmij się śmietaną.
Mikserem ubij ją na sztywną pianę. Następnie dodaj do niej cukier puder, cukier waniliowy i twaróg. Każdy z nich dodawaj stopniowo, aby masa nie opadła. Po uzyskaniu gładkiej i jednolitej masy dolej do niej galaretkę. Wymieszaj całość bardzo dokładnie i odstaw do delikatnego stężenia.
Na dnie blachy ułóż herbatniki. Forma powinna mieć wymiary 20 cm na 20 cm. Następnie wylej na nie masę twarogową i równomiernie ją rozprowadź. Aby ciasto ładnie się prezentowało, możesz za pomocą łyżki zrobić delikatne fale na jej powierzchni.
Na wierzch wyłóż wiórki z masłem i cukrem. Wstaw ciasto do lodówki na całą noc, aby stężało.
Doskonały przepis na ciasto znajdziesz także na kanale Smakowite dania na platformie YouTube skąd pochodzi apetyczne zdjęcie z artykułu.
Źródło: przepisyjoli