Mamy dla was prosty pomysł na pyszny obiad. Jest nim sycąca zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i serem. Składniki potrzebne do jej przygotowania z pewnością macie w domowych zapasach. Przygotujecie więc smaczne danie bez biegania do sklepu. Co zrobić na obiad? To pytanie codziennie zadaje sobie każda pani (a czasem pan) domu. Rzeczywiście ciągłe wymyślanie potraw i gotowanie do przyjemnych nie należy. Dlatego dobrze jest sobie ułatwiać życie i przyrządzać potrawy, które po pierwsze nie wymagają dużo pracy, a po drugie nadają się do odgrzewania.Takim prostym daniem idealnym na dwa dni jest zapiekanka ziemniaczana. By ją przygotować, wystarczy obrać i pokroić ziemniaki, ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, dodać trochę wędliny, posypać serem i zapiec. Prawda, że proste? A jakie smaczne.
Podajemy przepis na kultowy sernik na zimno z truskawkami. Jest lekki, doskonale smakuje i orzeźwia. Jest wymarzonym deserem na Dzień Matki. Przygotuj go najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążył odpowiednio stężeć. Będzie się nim zajadać cała rodzina.Serniki na zimno największe wzięcie mają w ciepłe dni. Wtedy lubimy zimne, lekkie desery. Można się nimi schłodzić, orzeźwić, a przy tym nie obciążyć zbytnio żołądka. Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki. Z ich dodatkiem przysmak momentalnie nabierze wiosenno-letniego charakteru.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ważny komunikat w sprawie popularnego produktu. Podczas badań została wykryta bakteria, która może wywołać niebezpieczną dla zdrowia i życia chorobę- listeriozę. Partia popularnego sera w plastrach została wycofana. Jeśli macie go w domu, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Producenci robią wszystko, aby zachować najwyższe standardy, higienę i dbałość o jakość wytwarzanej żywności. Niekiedy jednak dochodzi do błędów, w wyniku których cała partia wyprodukowanego produktu staje się niezdatna do spożycia.GIS natychmiast wydał komunikat dotyczący konkretnej partii produktu, a ser w plastrach natychmiast został wycofany. Sprawdź, czy nie masz go w lodówce, a jeśli go zjadłeś, natychmiast skontaktuj się z lekarzem.Główny Inspektorat Sanitarny wycofał również paletę kuchenną i łopatkę, które są niebezpieczne dla zdrowia. Sprawdź, czy masz je w domu.
Sałatka grecka jest rewelacyjnym pomysłem na lunch, kolację, a także jako dodatek do potraw z grilla. Lekka, kolorowa, pełna smaku i niepowtarzalnego aromatu suszonych ziół i oliwy, posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Poznaj przepis na kultową sałatkę grecką, każdy będzie prosił o dokładkę.Danie rodem ze słonecznej Grecji przygotujesz błyskawicznie, a zachwyci swoim smakiem absolutnie wszystkich. Świeże warzywa, czarne, aromatyczne oliwki, słony ser feta, oliwa z oliwek i suszone zioła to genialne połączenie, które pasuje do wielu potraw.Sałatkę grecką przygotowuję do dań w grilla. Karkówka w miodowo- musztardowej marynacie i szaszłyki smakują wyśmienicie podane z lekkim dodatkiem. Sałatka świetnie uzupełnia również smak baraniny, tworząc bardzo aromatyczne i smaczne danie na specjalne okazje.Grecka sałatka będzie najlepsza, kiedy wykorzystasz do niej oryginalny ser feta. Sery, które oznaczone są, jako ser kanapkowy lub ser typu greckiego, nie są prawdziwą fetą. Grecki, oryginalny ser ma idealnie wyważony smak i przygotowany jest z mieszanki mleka krowiego i koziego.
Polecamy przepis na słone racuszki z żółtym serem. Wystarczy pół godziny, a szybka i prosta kolacja będzie gotowa. Jak je zrobić? Zetrzyj ser, zagnieć z nim ciasto i usmaż na patelni. Wytrawne, słone racuszki zachwycą każdego domownika.Racuchy zwykle przyrządzamy na słodko. Dodajemy do nich kawałki owoców, a po usmażeniu posypujemy placuszki cukrem pudrem. W ten sposób powstaje potrawa doskonała na podwieczorek lub kolację. Jeśli jednak wolicie wytrawne smaki, możecie przygotować racuszki z dodatkiem żółtego sera. Zachwycą was smakiem, wilgotnością i konsystencją. Będą też pożywne, bo żółty ser to doskonałe źródło białka, wapnia i fosforu.
Szukacie pomysłu na lekkie danie? Proponujemy proste kluski leniwe według przepisu Ani Starmach. Będą w sam raz na niedzielny obiad albo na podwieczorek. Ich przygotowanie nie jest pracochłonne, więc zostanie wam więcej czasu dla bliskich czy na odpoczynek. Kluski leniwe są prostym daniem, którym zachwycają się wszystkie pokolenia. Maluchy często otrzymują je w przedszkolu na obiad, ale jak tylko nadarzy się okazja, to nie pogardzą też nimi i starsi. Te lekkie kluski mają identyczny skład, jak pierogi z serem, ale nie trzeba ich lepić. Stąd też ich nazwa. Wszystkie składniki wystarczy bowiem połączyć, zagniatając z nich gładkie ciasto. Znamy już teorię, a więc do dzieła.
Jak zrobić sernik bez spodu? Wystarczy kilka podstawowych produktów na sernik, skóra kandyzowana z pomarańczy, skórka z cytryny, a ciasto będzie lekkie, puszyste i z orzeźwiającą nutą cytrusów. Poznaj prosty przepis na sernik bez spodu z twarogu.Sernik to jedno z tych ciast, które można jeść dziennie, a ich smak nigdy się nie znudzi. Przepisów na sernik jest bardzo dużo, od serników na zimno, po pieczone w kąpieli wodnej. Jeśli masz ochotę na wyjątkowo puszysty, lekki sernik o orzeźwiającym aromacie, to sernik bez spodu jest przepisem właśnie dla Ciebie.Sernik z dodatkiem cukru wanilinowego, otartą skórką z cytryny i skórką kandyzowaną pomarańczową jest sernikiem doskonałym. Puszysty, o cytrusowym aromacie wprost rozpływa się w ustach. Cukier udekoruj cukrem pudrem, będzie prezentował się bardzo apetycznie.Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, to bardzo ważne, inaczej ciasto może nie urosnąć tak, jak powinno. Po upieczeniu sernika nie wyjmuj go od razu. Uchyl lekko drzwi piekarnika i studź ciasto przez około 20-30 minut, dopiero później wyjmij blachę na blat, dzięki czemu sernik nie opadnie i się nie pokruszy.Upiecz również sernik japoński. Jest równie pyszny, delikatny i lekki jak pianka- tu poznasz przepis na wyrośnięty sernik japoński, cała blacha zniknie w mgnieniu oka.
Dziś nie lada gratka dla głodomorów. Prezentujemy przepis na największą czeską klasykę, czyli prawdziwy smażony ser. Podajcie go na obiad z frytkami i sosem tatarskim. Mało przy nim pracy, a taki posiłek z pewnością wprawi w zachwyt nie tylko miłośników czeskiej kuchni. Smażony ser wymyślili Czesi, ale jada się go też na Słowacji. Można go zamówić w każdej lepszej i gorszej restauracji. Wyglądem przypomina nieco kotlet, bo jest to gruby plaster żółtego sera, który jest panierowany, a potem smażony. Smażony ser podany z frytkami jest na tyle sycącym daniem, że wystarczy za cały obiad. Będzie doskonałą odmianą od mięsnych obiadów, a po jego zjedzeniu nikt nie będzie głodny. Zapraszamy więc na czeski rarytas.
Macie ochotę na małą przekąskę? Nie musicie po nią biec do sklepu. Przedstawiamy banalny przepis na domowe krakersy. Ich sekretem jest dodatek startego sera, który dodaje im smaku i kruchości. Własnoręcznie przygotowane ciasteczka są pyszne i rozpływają się w ustach. Będą doskonałe na filmowy wieczór w domowym zaciszu. Przekąski potrafią wciągnąć, zwłaszcza jeśli są smaczne. Dlatego lepiej nie mieć ich w domu w nadmiarze. Jednak zjedzone od czasu do czasu i domowej roboty, nie powinny stanowić zagrożenia dla naszej sylwetki. Szczególnie jeśli nie są słodkie, lecz wytrawne. Tak, jak nasze serowe krakersy.
Szukasz inspiracji na pyszną kolację na ciepło? Przygotuj najprostszą, włoską klasyczną carbonarę. Nasz przepis nie ma żadnych udziwnień, więc danie posmakuje każdemu. Do sosu nie dodajemy śmietany, ponieważ oryginalną carbonarę robi się inaczej i dużo łatwiej. Jesteśmy pewni, że będziecie często wracać do tej receptury. Makaron z sosem to jeden z prostszych pomysłów na szybkie, proste i pożywne danie. Doskonale wiedzą o tym Włosi, u których słynna pasta gości na stole w zasadzie każdego dnia. Wystarczy tylko przygotować prosty sos, ugotować makaron, wymieszać go z sosem i gotowe. Jeśli lubicie makaron i jesteście miłośnikami włoskiej kuchni, z pewnością znacie carbonarę. Na pewno też wiecie, że nie dodaje się do niej śmietany, a kremowy sos otrzymuje się z sera i jajek. Zobaczcie, jak prosto się go robi.
Jeśli macie ochotę na rarytasy, dobrze się składa, bo Biedronka ponownie rozpieszcza klientów. Teraz w ofercie lubianego dyskontu znalazły się specjały z Podlasia i Lubelszczyzny. Nie musicie więc podróżować po Polsce, by zjeść ukochane, regionalne przysmaki. Kupicie je za niewielkie pieniądze.Podróże dla wielu osób są doskonałą okazją do spróbowania miejscowych przysmaków. Będąc na Podhalu, warto więc spróbować oscypka, a nad morzem koniecznie trzeba zjeść smażoną rybę. Pysznym jedzeniem szczycą się też jednak inne, polskie regiony. Obecnie specjały z Podlasia i Lubelszczyzny sprzedawane są w Biedronce. Doskonałe smaki są więc na wyciągnięcie ręki.
Mamy dla was pomysł na niedrogi obiad dla całej rodziny. Jest nim najtańsza zapiekanka makaronowa z serem i pieczarkami. Prezentowane danie przygotujecie prosto, szybko i za grosze. A po wyjęciu z piekarnika wszystkich skusi swoim grzybowym aromatem. Dania z piekarnika mają wiele zalet. Przede wszystkim są lżej strawne niż smażone, po które sięgamy bardzo często. Poza tym są proste do zrobienia i nie wymagają zbytnio naszej uwagi. Mięso, rybę czy zapiekankę wystarczy wstawić do gorącego piekarnika, by po kilkudziesięciu minutach wyjąć pachnące danie gotowe do spożycia. Zapiekanki zajmują wyjątkowe miejsce wśród dań z piekarnika, bo są dodatkowo ekonomiczne. Zwykle robi się je ze składników, które są akurat dostępne w domu. Mogą to być ziemniaki, makaron czy ryż, które wystarczy wzbogacić w kilka składników, zapiec i gotowe. Tak właśnie szybko i sprawnie zrobimy naszą dzisiejszą zapiekankę.
Sernik japoński pieczony w kąpieli wodnej jest puszystym ciastem, które przygotujesz w bardzo prosty sposób. Pieczony w kąpieli wodnej jest wysoki i lekki jak pianka. Poznaj przepis na szybki i pyszny sernik japoński, w którym zakochasz się od pierwszego kęsa.Sernik japoński to jedno z najdelikatniejszych i najbardziej puszystych ciast, jakie jadłam. Jest mocno wyrośnięty, delikatny i lekki. Sernik dekoruję sezonowymi owocami, dzięki którym ciasto wygląda jeszcze piękniej i jest idealne do kawy w upalne dni.Japoński deser za każdym razem błyskawicznie znika z talerzyków, nikt nie może mu się oprzeć. Sernik to idealne ciasto dla każdego łasucha, lekka pianka o waniliowym smaku z dodatkiem świeżej nuty cytryny rozpływa się w ustach.Sernik piekę w piekarniku w kąpieli wodnej, dzięki czemu jest idealnie upieczony i wilgotny w środku. Po 15 minutach pieczenia zmniejszam temperaturę i dopiekam kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawiam ciasto w piekarniku. Zbyt gwałtowna zmiana temperatury spowoduje, że sernik opadnie i może się pokruszyć. Szukasz pomysłu na pyszne ciasto dla całej rodziny? Przygotuj tartę z owocami z kremem mascarpone, deser znika błyskawicznie.
Po sernik chętnie sięga wielu smakoszy. Ciasto zachwyci smakiem i delikatnością, jeśli do masy serowej dodamy pianę z białek. Prosta sztuczka sprawi, że deser będzie puszysty jak nigdy wcześniej. Nie kupicie takiego w żadnej cukierni — koniecznie spróbujcie. Sernik można przygotować na wiele sposobów. Zdradzaliśmy już jak go zrobić zarówno w wersji ekspresowej — z zaledwie 3 składników — jak i z doskonałym ciastem czekoladowym. Tym razem przedstawiamy sprawdzoną recepturę na rarytas na delikatnym spodzie z gotowych ciasteczek. Będzie pysznie.
Na popołudniową osłodę proponujemy niedrogi deser bez pieczenia. Poznacie przepis na tiramisu bez mascarpone i jajek. Według niego przygotujecie słynną włoską słodycz w tańszej wersji, ale bez straty dla smaku. Przygotujcie się na to, że szybko zniknie z talerzyków. Tiramisu to chyba najsłynniejszy, włoski deser. Jego podstawą jest serek mascarpone, który łączy się z żółtkami i ubitymi białkami, a potem przekłada go biszkoptami. Deser jest dość prosty do zrobienia i bardzo smaczny. Jeśli jednak chcecie zrobić tiramisu, a nie macie akurat mascarpone pod ręką, nic straconego. Do przygotowania tego deseru możecie też wykorzystać delikatny twarożek, np. kanapkowy. Przy okazji nieco zaoszczędzicie, bo nasz specjał nie wymaga też użycia jajek.
Pomysł na lekkie i pożywne śniadanie? Przygotuj delikatny twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem, odrobiną śmietany i kromką świeżego, pełnoziarnistego chleba. Tak podany twarożek jest idealną opcją na wiosenny, świeży posiłek z samego rana. Twarożek z rzodkiewką, szczypiorkiem z dodatkiem kwaśnej śmietany uwielbiam od dziecka. To jedno z moich podstawowych śniadań, zwłaszcza wiosną i latem, kiedy mogę przygotować posiłek z rzodkiewek i szczypiorku, które samodzielnie wyhodowałam. Twaróg w połączeniu z odrobiną śmietany jest bardzo delikatny, świeży i puszysty, wystarczy doprawić go solą i pieprzem i mamy śniadanie na dobry początek dnia. Posiłek jest bombą energetyczną i witaminową, a podany z kawą zbożową smakuje rewelacyjnie.Chudy nabiał, pieczywo i warzywa to dobrze zbilansowane danie, które dostarcza nam błonnika, wapnia, magnezu, potasu i wielu cennych witamin, w tym witaminy C, witaminy A i witamin z grupy B. Z twarogu przygotujesz wiele wyśmienitych dań- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, twarogiem i skórką cytrynową, są idealne na obiad w letnie, upalne dni.
Lidl co chwilę przygotowuje ciekawe oferty, dzięki którym możemy zrobić zakupy w bardzo atrakcyjnych cenach. Sprawdź, co dobrego czeka na smakoszy w sobotę 7 maja. Oferta ważna jest tylko do końca dnia, w związku z tym warto się śpieszyć.Lidl jest siecią sklepów, w której Polacy najczęściej robią zakupy. Nic dziwnego, ceny są naprawdę bardzo atrakcyjne i wiele produktów możemy kupić najtaniej na rynku. Sklepy organizują cykliczne akcje promocyjne, jedną z nich jest właśnie tania sobota.W dniu dzisiejszym nakładają się na siebie dwie aż dwie atrakcyjne oferty- wspomniana tania sobota i promocje na wiele produktów spożywczych, które trwają od czwartku. Dzięki nim zrobimy zakupy znacznie taniej niż w innych marketach.
Proponujemy wam nieoczywistą słodkość, a mianowicie puszysty i lekki sernik z ryżu. Jest delikatniejszą wersją klasyki, jednak jego podstawę stanowi nie ser, lecz inny popularny produkt, czyli ryż. Przetestujcie nasz przepis, a przekonacie się, że nigdy nie jedliście tak wybitnego ciasta. Sernik jest niezwykle smacznym i pożywnym ciastem. Dostarcza nam nie tylko cukru i tłuszczu jak większość słodkości, ale też dużą dawkę białka, wapnia i fosforu. My postanowiliśmy jednak wzbogacić sernik ryżem. Dzięki temu jest niezwykle lekki i puszysty. Przekonajcie się o tym sami.
Jak zrobić idealnie przysmażony ser na grillu? Zdradzimy wam garść wartościowych porad, dzięki którym tym razem ser nie spłynie wam z rusztu. Wystarczy zastosować jeden patent, a mianowicie grillować ser na kromce chleba, kawałku warzywa czy tortilli. Poznajcie też inne sprytne sposoby.Ciepły, ciągnący się ser to prawdziwy przysmak. Najsmaczniejszy jest, gdy podgrzejemy go na grillu, bo wtedy zyskuje też niepowtarzalny aromat. Jednak sztuką jest upiec go, by nie spłynął na rozżarzone węgle. Na szczęście są proste sposoby na uniknięcie takiego problemu.
Chcecie zaskoczyć gości niezwykłą słodkością? Przygotujcie wyjątkowe ciasto jubileuszowe według receptury siostry Anastazji. Ten wypiek na specjalne okazje łączy w sobie wszystko, co najlepsze. Co prawda na jego przygotowanie trzeba zarezerwować trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Na co dzień lubimy szybkie ciasta, które wystarczy tylko zmiksować i upiec. Na specjalne okazje wybieramy jednak bardziej wymyślne i wytworne wypieki. Zwykle składają się z kilku pysznych warstw, dzięki czemu nie tylko doskonale wyglądają, ale też smakują. Dziś przygotujemy wspólnie ciasto jubileuszowe według przepisu siostry Anastazji.
Urządzacie w najbliższym czasie rodzinną imprezę? Przygotujcie delikatny i piękny sernik z rosą. Nie ma ładniejszego ciasta na Komunię, a także na inne domowe uroczystości. Delikatny i puszysty jak chmurka, zachwyci gości i z pewnością jako pierwszy zniknie z patery.Przepisów na serniki jest mnóstwo. Różnią się rodzajem użytego sera, rodzajem ciasta użytego do przygotowania spodu albo jego brakiem. Ważne są też dodatki, a także sposób pieczenia. Choć można też przygotować sernik na zimno. Dziś prezentujemy wam przepis na jeden z bardziej efektownych serników. Znajdziecie w nim kruchy spód, delikatną masę serową i lekką piankę. Wierzch ciasta wieńczy apetyczna rosa, która pojawia się na cieście po schłodzeniu. Serdecznie polecamy ten przepis.
Dziś, 28 kwietnia obchodzony jest Dzień Sera Camembert. A czy wiesz, że uwielbiany ser możesz przygotować samodzielnie? Sięgnij po mleko, śmietankę i kilka dodatków, a staniesz się domowym producentem miękkiego sera porośniętego białą pleśnią. Ser camembert jest jednym z bardziej rozpoznawalnych, francuskich specjałów. Receptura na niego została opracowana we wsi Camembert, w Normandii w 1791 roku. Ser ten charakteryzuje się miękkim, sprężystym, kremowym wnętrzem i skórką porośniętą delikatną, białą pleśnią. W miarę dojrzewania jego brzegi upłynniają się, a zapach robi się coraz wyraźniejszy. Camembert ma kształt krążka o masie ok. 250 g, jest pakowany w papier, a potem w pudełko. Właśnie dziś jest jego obchodzony jego dzień. Warto więc zjeść kawałek sera camembert na przekąskę, a może nawet nastawić własny wyrób?
Czy jesteście wielbicielami serników? A wiecie, jak zrobić sernik z rosą? Podamy wam dziś sprawdzony, najlepszy sposób na ten słynny przysmak. Jesteśmy pewni, że oczarujecie nim bliskich lub gości. Bo ten sernik jak najbardziej można zaserwować nawet na uroczystym stole. Serniki należą do bardzo lubianych ciast. Ze względu na dużą pożywność, można je jeść bez większych wyrzutów sumienia. Oczywiście są kaloryczne i zawierają cukier, jednak oprócz niego dostarczają też dużo białka, wapnia i potasu. Poza tym dodaje się do nich zwykle sporo jajek, dlatego też są bardzo odżywcze. Dziś przepis na przebojowy sernik z rosą.
Sernik jest ulubionym ciastem wielu smakoszy. Nasz nowy przepis pozwoli wam przygotować to pyszne ciasto w kilka chwil. Wystarczy roztopić czekoladę i połączyć ją z odpowiednio przygotowanymi jajkami oraz serkiem. Spróbujcie koniecznie — ten smak zachwyci was od pierwszego kęsa.Sernik jest wypiekiem, który doczekał się wielu wyjątkowo smacznych wersji. Po recepturze na ten specjał z budyniem czy delikatną kokosową nutą przyszedł czas na wyjątkowo prosty patent, który spodoba się nie tylko amatorom białej czekolady. Kremowy i lekki deser będzie idealny do popołudniowej kawy. Spróbujecie?
Tosty z serem mogą stanowić zarówno pyszną przekąskę, jak i ciepłe, sycące śniadanie. Ich przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Będą idealnym wyborem o poranku, gdy się spieszymy i chcemy szybko zjeść coś ciepłego. Możecie przygotować je z ulubionymi dodatkami i zawsze wychodzą. Koniecznie spróbujcie.Tosty z serem są kolejnym po owsiance czy jajecznicy na parze szybkim sposobem na dobre rozpoczęcie dnia. Nie wymagają wielu umiejętności, a jedynie umiaru w stosowaniu dodatków. W naszej wersji wykorzystamy pomidora i cebulę, które idealnie pasują do delikatnej wędliny i pysznego ciągnącego się sera żółtego.
Masz w chlebaku dużo czerstwego pieczywa? Podajemy łatwy przepis na pudding z chleba po świętach. Będzie idealny na kolację, a zrobisz go łatwo i szybko. Do jego przygotowania wykorzystaj również kawałki wędliny, a także jajka i cebulę. Zapowiada się niezwykła uczta.Jeśli zdarzyło ci się kupić na święta za dużo pieczywa, nie ma zmartwienia. Bułki możesz wysuszyć i zetrzeć na bułkę tartą. Z chleba możesz zrobić zapiekane kanapki albo ciekawszą wersję zapiekanki, czyli pudding.Do przygotowania puddingu możesz też wykorzystać plasterki wędliny, która pozostała ci po świętach. Nie trzymaj jej już dłużej, bo zepsuje się i będzie niejadalna. Zawczasu przerób ją na nową, smaczną potrawę.
Racuchy z dodatkiem skyru to pomysł na szybki, pożywny i pyszny posiłek dla najbliższych. Placuszki są wyjątkowo puszyste, lekkie, a podane z owocami lub cukrem pudrem błyskawicznie znikają z talerzy. Sprawdź, jak zrobić puszyste racuchy z dodatkiem skyru.Racuchy to danie uwielbiane przez wszystkich. Słodkie, puszyste placuszki z dodatkiem jabłek to świetny pomysł na śniadanie, podwieczorek lub kolację na słodko. Smakują rewelacyjnie z dżemem, konfiturą lub cukrem pudrem. Do racuchów dodaj gęsty skyr, a będą jeszcze lepsze i bardziej puszyste.Skyr pochodzi z krajów skandynawskich. Ten rodzaj jogurtu jest wyjątkowo gęsty i bogaty w białko i zdrowe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego. Skyr to również źródło wielu witamin, głównie z grupy B, dlatego powinniśmy na stałe włączyć go do naszej diety.Zbliża się sezon letni, najlepszy na przetwory z owoców- tu poznasz przepis na wyśmienity, domowy dżem z truskawek, bez sztucznych konserwantów, bez ulepszaczy smaku. Taki dżem będzie idealny do racuchów, naleśników, ciast, gofrów i na kanapkę.
Sernik jest jednym z tych ciast, które nieodpowiednio przechowane mogą szybko się zepsuć. Wpadki można jednak łatwo uniknąć. Wystarczy umieścić deser w lodówce już po ostudzeniu, a jego smakiem cieszyć się będziemy jeszcze przez długi czas. Koniecznie tak zróbcie.Sernik jest jednym ze specjałów, które wielu z nas przygotowało na tegoroczne święta wielkanocne. Ciasto to robione jest z produktów mlecznych, więc w cieple, łatwo może ulec zepsuciu. Warto wyjąć je z formy i schować do lodówki. Podpowiadamy jak to zrobić, by nie straciło smaku.