Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składników
Karolina Szmulewicz
Karolina Szmulewicz 20.02.2021 01:00

Sernik wiedeński siostry Anastazji z 5 składników

Sernik siostry Anastazji
Flickr / licencja: CC 2.0 oraz YouTube/ kanał Wydawnictwo WAM / kadr z materiału

Idealny sernik wiedeński to nie lada sztuka. Wiele osób uważa, że nie podoła temu zadaniu ze względu na poziom trudności i woli kupić gotowy wypiek w cukierni. Jednak nie zawsze musimy korzystać z takich rozwiązań. Przepis siostry Anastazji jest jednocześnie prosty i efektowny.

Teraz sernik zawsze się uda

Komu z nas sernik nigdy nie opadł? To chyba największa bolączka domowych cukierników. Jednak postępując według instrukcji w tym przepisie, nigdy więcej cię to nie spotka. Wystarczy zastosować banalny trick z piekarnikiem. 

Na sernik zawsze warto poświęcić nieco więcej czasu. Przede wszystkim należy pamiętać, by 2-3 wcześniej wyjąć produkty z lodówki, tylko wtedy będzie naprawdę udany. Jeśli mamy ochotę na podwieczorek z sernikiem, za pierwsze przygotowania warto zabrać się już o poranku. 

Przepis na sernik wiedeński według siostry Anastazji

Potrzebujesz:

  • 1 kilogram tłustego twarogu

  • 300 gram cukru

  • 8 dużych jajek

  • 200 gram masła

  • 1 opakowanie budyniu

Najważniejsze podczas przygotowywania sernika po wiedeńsku jest, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Tylko wtedy uda nam się uzyskać pożądaną konsystencję. Twaróg mielimy trzykrotnie bądź używamy już gotowego do wypieków. 

Masło, cukier oraz żółtka z jajek miksujemy na puszystą i lekką masę. Gdy masa będzie dostatecznie napowietrzona, dodajemy partiami twaróg i budyń w proszku. Całość miksujemy, uważając, aby nie pojawiły się grudki. 

Białka z jajek ubijamy na sztywną pianę, dodając ewentualnie szczyptę soli, aby piana lepiej się trzymała. Pianę przekładamy do miski z pozostałą masą serową. Obydwa komponenty mieszamy ze sobą za pomocą drewnianej łyżki. 

Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem bądź wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni. Masę na sernik przelewamy do blaszki i pieczemy przez 60-80 minut aż patyczek po wsadzeniu będzie suchy. 

Po upieczeniu lekko uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik przez około godzinę. Po tym czasie możemy go wyjąć i podawać. Sernik doskonale będzie smakował z polewą czekoladową oraz cukrem pudrem, inwencja zależy tylko od nas. 

Jeśli kochasz proste i pyszne wypieki, z całą pewnością przypadnie ci do gustu ten artykuł, z którego dowiesz się jak upiec rewelacyjny chleb dla całej rodziny. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródła: kulinarneprzeboje

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ser Ciasto