Pomysł na szybkie i pyszne ciasto z truskawkami, któremu nikt się nie oprze? Przygotuj ciasto na puszystym biszkopcie z masą serowo- truskawkową. Ciasto jest lekkie jak chmurka i rozpływa się w ustach. Poznaj przepis na deser z truskawkami dla całej rodziny, idealny do kawy.Biszkopt, delikatna i puszysta masa z serków homogenizowanych, truskawek i galaretek to rewelacyjne połączenie. Ciasto przygotujesz ekspresowo, a cała tortownica zniknie jeszcze szybciej. Jeśli też uwielbiasz sezonowe, słodkie owoce, to ten deser na stałe zagości w Twoim domu.Ciasto z truskawkami jest idealne zarówno do kawy w słoneczny dzień, jak i na wizytę gości i większe uroczystości. Biszkopt po upieczeniu zostaw w piekarniku na około 10 minut, po czym wyjmij do całkowitego ostudzenia, ale zostaw go w tortownicy.Masę serową przygotujesz błyskawicznie, a w połączeniu z tężejącymi galaretkami nabierze ładnego koloru truskawek i będzie jeszcze smaczniejsza. Pamiętaj, aby nie wlać za dużej ilości wody do galaretek, ponieważ masa nie stężeje tak, jak powinna.Przygotuj również obiad na słodko z owocami sezonowymi- tu poznasz przepis na pierogi z truskawkami, podaj je z cukrem i kwaśną śmietaną, a sprawisz bliskim przepyszną niespodziankę.
Truskawki właśnie są w sezonie. Warto skorzystać z tego faktu i przygotować z nich pyszny, dobrze znany rarytas, jakim jest marmolada. Przepis wcale nie jest skomplikowany, a możliwość cieszenia się smakiem aromatycznego owocu zimą będzie bezecenna. Skusicie się? Z truskawkami można podać zarówno makaron, jak i pyszne grillowane szparagi. A są to tylko wybrane sposoby jedzenia tych wybornych sezonowych owoców. Ponieważ sezon na nie jest niebyt długi, warto zamknąć ich pyszny smak w słoikach. Dziś zdradzamy babciny sposób na konfiturę ze słodkiego czerwonego rarytasu. Spróbujecie?
Od kilku tygodni w sprzedaży są polskie truskawki. A zastanawialiście się, czy można jeść szypułki truskawek? Nie każdy zna prawidłową odpowiedź, bo jak się okazuje, jak najbardziej nadają się one do spożycia. Nie są trujące, tylko oczywiście ich smak nie umywa się do smaku aromatycznych owoców. Przed spożyciem każdy płucze truskawki, osusza i odszypułkowuje. Niektórzy robią odwrotnie, bo najpierw usuwają szypułki, a dopiero potem płuczą owoce. Ta druga wersja jest niestety błędna, bo w ten sposób łatwo można wprowadzić zanieczyszczenie do środka truskawek (zwłaszcza jeśli po wyjęciu szypułki zostaje w owocach otwór). Chyba nikt nawet nie zastanawiał się, czy szypułki truskawek są jadalne. Po co bowiem jeść coś, co nie jest ani smaczne, ani soczyste. Jak jednak przekonują naukowcy, w szypułkach drzemie dużo składników odżywczych.
Dziś zapraszamy was na makaron z truskawkami. Ma niezapomniany smak dzieciństwa, jest prosty i szybki do przygotowania. Nasze aromatyczne danie rozpromieni nawet najbardziej ponury dzień, będzie też smakowało w upał, kiedy nie chce się jeść nic ciężkiego. Pamiętacie makaron z truskawkami? To było banalnie proste danie, które każdy zawsze miał ochotę zjeść. Idealne na ciepłe dni w porze obiadowej czy na podwieczorek. Jeśli tylko macie pod ręką truskawki świeże lub mrożone, zaczynamy działać.
Truskawki są doskonałym materiałem na sok. Intensywny w smaku, słodki i pełen witamin napój można z łatwością przygotować w domu. Wybierzcie dojrzałe i aromatyczne owoce i koniecznie spróbujcie. Będziecie zachwyceni efektami, a pyszny smak pozostanie z wami aż do zimy. Truskawki kojarzą nam się z letnim ciepłym dniem i pysznymi deserami takimi jak sernik na zimno czy naleśniki na słodko. Równie pyszny jest przygotowany w domowych warunkach sok. Procedura nie jest skomplikowana, a smak na długo pozostaje w pamięci. Skusicie się?
Podajemy przepis na kultowy sernik na zimno z truskawkami. Jest lekki, doskonale smakuje i orzeźwia. Jest wymarzonym deserem na Dzień Matki. Przygotuj go najlepiej dzień wcześniej, żeby zdążył odpowiednio stężeć. Będzie się nim zajadać cała rodzina.Serniki na zimno największe wzięcie mają w ciepłe dni. Wtedy lubimy zimne, lekkie desery. Można się nimi schłodzić, orzeźwić, a przy tym nie obciążyć zbytnio żołądka. Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe owoce. Najlepiej nadają się miękkie owoce jagodowe, np. truskawki, poziomki, maliny, jagody, borówki. Z ich dodatkiem przysmak momentalnie nabierze wiosenno-letniego charakteru.
Truskawki lada moment zagoszczą na naszych talerzach. Wydawać by się mogło, że przygotowanie ich do spożycia jest proste. Wystarczy przecież opłukać je pod bieżącą wodą i pozbawić zielonych ogonków. Okazuje się jednak, że w ten sposób usuniemy jedynie kurz i niejadalne elementy. Poprawne mycie truskawek jest nieco bardziej złożone.Truskawki sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów takich jak np. naleśniki, jak i jako smaczne towarzystwo dla grillowanych szparagów z sałatą i winegret. Aby jednak w pełni cieszyć się tym rarytasem, należy go starannie umyć przed spożyciem. Nie wystarczy opłukanie pod bieżącą wodą.
Mamy dla was przepis na doskonałą zupę owocową z dodatkiem kisielu. Dzięki dodatkowi słodkiej niespodzianki potrawa zachwyca niezwykłą konsystencją. Zupa nie jest wodnista jak zazwyczaj, ale gęsta i zawiesista, a przy tym oczywiście lekka i słodka. Dokładnie taka, na jaką masz ochotę w ciepłe dni. W ciepłe dni nie mamy ochoty na ciężkie potrawy. Nawet w porze obiadowej nie chce nam się jeść pożywnych mięs, tłustych sosów czy sycących zup. Wolimy raczej dania lekkostrawne, delikatne, a najlepiej orzeźwiające. Jedną z takich potraw idealną na upał jest zupa owocowa. Lubią ją dzieci i dorośli. Świetnie sprawdzi się nie tylko na podwieczorek, ale też na obiad. Zagęścimy ją jednak kisielem, dzięki czemu zyska niepowtarzalną konsystencję.
Czereśnie nie są już tak drogie, jak na przełomie kwietnia i maja. Nadal jednak w sprzedaży znajdziemy jedynie owoce z importu. Na targowiskach dostępne są również krajowe truskawki. Ich cena powoli staje się coraz bardziej przystępna. Czereśnie jednak nie będą nieosiągalne. Jeszcze nie tak dawno w mediach pojawiły się szokujące zdjęcia przedstawiające wyjątkowo wysokie ceny za owoc. Na szczęście, stają się one coraz tańsze. Podobny trend obserwowany jest dla krajowych truskawek.
Na straganach już pojawiły się pierwsze truskawki z polskich upraw. Sprawdźcie, ile kosztują truskawki w 2022. Cena z pewnością zaskoczy wszystkich smakoszy, bo nikt nie spodziewał się tak niskich cen tych owoców. Jest więc szansa, że konsumenci będą się mogli wreszcie nimi nasycić.Od jesieni ubiegłego roku spotykamy się z nieustającymi podwyżkami. Rosnące ceny energii, gazu i paliw wywołały falę podwyżek we wszystkich sektorach. Duży wzrost cen spotkał także produkty spożywcze. Wpłynęła na niego niedopisująca pogoda w ubiegłym roku, a także rosnące ceny nawozów. Do tego doszła wojna, która toczy się w Ukrainie — największym spichlerzu Europy. Prognozy nie są więc łaskawe dla konsumentów i ich kieszeni. Eksperci zapowiadają, że nieunikniony jest dalszy wzrost cen żywności. Tymczasem w sprzedaży już pojawiły się polskie truskawki, których ceny nieco przeczą zapowiedziom.
Wreszcie są, na straganach pojawiły się pierwsze polskie truskawki. A wiecie, jak odróżnić polskie truskawki od zagranicznych? Wystarczy zwrócić uwagę na kilka detali, jednym z nich jest zapach. Krajowe truskawki potrafią kusić z odległości silnym, przyjemnym aromatem. Poznajcie też inne istotne różnice, a nie pomylicie się już nigdy więcej.Truskawki należą do jednych z najpyszniejszych owoców świata. Odznaczają się delikatną, ale jędrną konsystencją, a także niebywałym aromatem i smakiem. Najlepiej smakują jedzone świeże, jednak doskonale nadają się też do ciast, deserów i pierogów.Choć w sklepach truskawki można kupić niemal przez cały rok, to jednak nie są to te pyszne owoce, na które czekamy do wiosny. Nasze truskawki uchodzą za najsmaczniejsze na świecie i zachwycają smakiem, aromatem i konsystencją. Szkoda, że sezon na nie trwa tylko 2-3 miesiące. Jak jednak mieć pewność, że kupujemy właśnie rodzime przysmaki?
Lubisz odkrywać nowe smaki? Szukasz pomysłu na zdrową i smaczną przekąskę? Mamy dla ciebie super propozycję — przygotuj truskawki kiszone w miodzie i białym pieprzu. Mają niepowtarzalny smak i są bardzo proste do przygotowania. Ten wiosenny rarytas zachwyci niejednego z was. O tym, że kiszonki są bardzo zdrowe, pewnie już słyszeliście. Jeśli jednak nie wiecie dlaczego, to wam wyjaśnimy. Ich dobroczynne działanie jest wynikiem pożytecznych bakterii, które rozwijają się w kiszonkach w wyniku fermentacji. Są to bakterie kwasu mlekowego, które korzystnie wpływają na przewód pokarmowy i zwiększają naszą odporność. Do najbardziej znanych kiszonek należą kiszone ogórki oraz kiszona kapusta. Są one doskonałym dodatkiem do wielu potraw, można je też jeść na przekąskę. Kisić jednak można różne warzywa, owoce i grzyby. My dziś zapraszamy was do nastawienia słoika kiszonych truskawek. Gdy wam posmakują, przygotujecie następną porcję.
Nie ma lepszych owoców od truskawek. Wygrzane w pełnym słońcu są soczyste, słodkie i rozpływają się w ustach. Truskawki możemy kupić coraz częściej u lokalnych sprzedawców. Jak przechowywać truskawki, aby na dłużej zachowały świeżość?Powoli rozpoczynamy sezon na truskawki. Na polne owoce musimy jeszcze trochę poczekać, jednak zaczynają pojawiać się już w sprzedaży polskie, szklarniowe owoce. Nasze rodzime truskawki są zdecydowanie najsmaczniejsze.Z truskawek możemy przygotować wiele wyśmienitych dań. Pierogi z truskawkami, naleśniki z musem, knedle. Możemy dodać je również do lodów, gofrów, zrobić kompot, lemoniadę. Truskawki to doskonały dodatek do wypieków: biszkopt z truskawkami i galaretką, tort z mascarpone, beza z truskawkami, sernik z musem to ciasta, które mogłabym jeść bez przerwy.Truskawki zawierają dużo wody, przez co szybko się psują, jeśli nie będziemy ich odpowiednio przechowywać. Sprawdź, co zrobić, aby owoce na długo zachowały smak i świeżość, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się ich wyjątkowym smakiem przez wiele dni.Zatrzymaj smak truskawek aż do następnego sezonu- tu poznasz prosty przepis na dżem truskawkowy, będzie idealny jako dodatek do naleśników, gofrów, pieczywa.
Macie ochotę na coś pysznego? Usmażcie lekkie jak chmurka racuchy z dodatkiem truskawek. Smakują obłędnie, bo są niezwykle delikatne i mają dodatek aromatycznych owoców. Trzeba przyznać, że racuchy z jabłkami nie są dla nich wielką konkurencją. A przynajmniej nie w sezonie truskawkowym.Kto nie lubi racuchów ręka do góry. Gdybym mogła je teraz zobaczyć, to z pewnością byłoby tych rąk niewiele. Racuchy kochają niemal wszyscy. Najbardziej przepadają za nimi najmłodsi, ale i wśród dorosłych trudno znaleźć przeciwników tego przysmaku. Wielką zaletą racuchów jest fakt, że robi się je prosto i z niewyszukanych składników. Wystarczy mąka, jajka, mleko i trochę spulchniacza. Zwykle używa się drożdży, ale ten składnik nie zawsze mamy pod ręką. Na szczęście świeże drożdże można zastąpić suszonymi, a ogólnie, zamiast drożdży można użyć proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Polskie truskawki gruntowe nie mają sobie równych. Są duże, słodkie i bardzo soczyste, są najsmaczniejsze. Niestety w tym roku wiele czynników sprawiło, że owoce będą dużo później, a ich ceny będą kosmiczne. Ile będą kosztować truskawki w 2022 roku?Sezon na truskawki w Polsce zwykle zaczyna się pod koniec maja i trwa nawet do lipca. To czas, kiedy przygotowujemy domowe przetwory, jak konfitury, dżemy i zajadamy się owocami w różnej postaci- w ciastach, galaretkach, z kefirem, jogurtem, lodami.W tym roku niestety na gruntowe owoce będzie musieli jeszcze długo poczekać. Inflacja, niesprzyjające warunki pogodowe, wzrost cen nawozów i oprysków, a także brak ludzi chętnych do pracy przy zbiorach, to tylko nieliczne przyczyny wzrostu cen polskich truskawek.
Pyszny, puszysty i miękki – taki właśnie jest ten deser. Jeśli do tej mieszanki dodamy soczyste, słodkie truskawki i chrupiącą kruszonkę, to możemy być pewni, że to ciasto stanie się hitem lata. Najlepiej smakuje oczywiście w szczycie sezonu na te owoce, czyli w samym środku gorącego lata, jednak z powodzeniem można wykorzystać także mrożone truskawki lub inne owoce, takie jak morele, jagody, borówki lub śliwki.
Pojawiła się już nowa oferta Biedronki. Sprawdźcie, co czeka na nas od czwartku w popularnym dyskoncie. Prześledźcie wraz z nami aktualną gazetkę, a być może wypatrzycie w niej okazje wprost dla siebie. Z promocji warto bowiem korzystać, bo oznaczają one mniejsze wydatki dla naszego portfela.Jak oszczędzać w obecnych czasach? Chociażby robiąc zakupy po okazyjnych cenach. Takie pojawiają się często w dyskontach. Sklepy Biedronka kuszą swoich klientów niewygórowanymi cenami, a do tego często przeprowadzają akcje promocyjne.
Sos truskawkowy do naleśników to prosty, gęsty, pyszny sos, dzięki któremu zrobisz najsmaczniejsze naleśniki świata. Delikatne, puszyste ciasto z twarożkiem lub serkiem waniliowym oblane sosem truskawkowym błyskawicznie znikają z talerzy i każdy prosi o dokładkę. Poznaj przepis na sos truskawkowy do naleśników.Naleśniki to zawsze dobry pomysł na obiad lub słodki podwieczorek, są pożywne, smaczne, a dodatki podbijają ich smak i sprawiają, że danie wygląda zjawiskowo. Naleśniki z sosem truskawkowym zawsze przekładam twarożkiem lub serkiem waniliowym.Tak przygotowane naleśniki idealnie łączą się z gęstym sosem truskawkowym. Latem wykorzystuję sezon na owoce najlepiej, jak się tylko da, naleśniki i ciasta z truskawkami jem praktycznie codziennie. Naleśniki z sosem truskawkowym to smak dzieciństwa.Tu poznasz przepis na lekkie naleśniki bez jajek. Jeśli masz ochotę na naleśniki w jeszcze słodszym wydaniu- tu poznasz przepis na wyśmienite naleśniki budyniowe, rozpływają się w ustach.
Dziś pojawiła się nowa oferta spożywcza w Lidlu. Każdy niewątpliwie znajdzie w niej coś dla siebie. Nas przyciągnął produkt, którego chyba nikt nie spodziewał się poza sezonem. Dzięki niemu czuć, że wiosna tuż, tuż. Zobaczcie, co jeszcze sklep oferuje teraz w dobrych cenach. Warto się spieszyć, ponieważ oferta będzie obowiązywała wyłącznie do soboty.Dobrze, że sklepy organizują promocje, bo dzięki nim można sporo zaoszczędzić. Wśród oferowanych produktów, znajdują się zwykle te, które są atrakcyjne sezonowo. Prześledźcie wraz z nami najnowszą gazetkę sieci Lidl, a z pewnością wiele produktów was zainteresuje.
Krem do ciasta z truskawkami doskonale pasuje do ciast na biszkoptach i przekładanych, kremowych tortów. Kremem możesz również dekorować ulubione muffinki, aby nadać im wyjątkowy smak i ładne wykończenie. Krem jest mocno truskawkowy z wyczuwalną, śmietankową nutą, jest idealny. Poznaj przepis na krem do ciasta z truskawkami.Krem do ciasta z truskawkami przygotujesz zarówno ze świeżych, jak i mrożonych owoców. Jeśli posiadasz mrożone truskawki, przełóż je na talerzyk kilka godzin przed przygotowywaniem kremu, aby rozmroziły się w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również, aby śmietanka była mocno schłodzona przed ubijaniem. Krem do ciasta z truskawek jest mocno owocowy, świeży, śmietanowy. Krem doskonale pasuje do biszkoptów, przekładanych kremami i owocami. Kremem truskawkowym możesz również udekorować muffinki i inne babeczki, nadając im świeżego, truskawkowego smaku.
Świeże truskawki są świetnym dodatkiem do ciast, deserów i dań na słodko. Z truskawek możesz przygotować również słodki dżem, idealny do naleśników i racuchów oraz na kanapki, jako proste i pyszne śniadanie. Poznaj prosty przepis na wyśmienity dżem z truskawek.Truskawki są owocami sezonowymi, których smakiem możemy cieszyć się na przełomie czerwca i lipca. Możemy również zachować ich świeżość na dłużej, przygotowując z nich pyszny dżem. Dżem truskawkowy wykorzystasz do wielu dań śniadaniowych i obiadowych na słodko, takich jak placki jogurtowe, naleśniki, racuchy. Do przygotowania dżemu potrzebujesz wyłącznie truskawek, cukru i soku z cytryny. Dżem nie zawiera więc sztucznych barwników i konserwantów. Domowy dżem przygotujesz w dwie godziny, a jego smak będzie umilał Ci chłodne, jesienne i zimowe dni. Dżem truskawkowy wymaga pasteryzacji, aby zachował świeżość do następnego sezonu.Jeśli szukasz pomysłu na pyszny deser dla całej rodziny z dżemem truskawkowym -tu znajdziesz przepis na doskonałe rogaliki drożdżowe, które wprost rozpływają się w ustach.
Koktajl z mrożonych owoców i mleka jest pyszną i zdrową przekąską w upalny dzień. Idealnie chłodzi, wzmacnia i oczyszcza organizm. Jest mało kaloryczny, więc możesz go pić w każdej ilości. Sprawdź, jak przygotować niezwykle smaczny koktajl z mrożonych owoców.Koktajl z mrożonych owoców możesz przygotować zarówno ze świeżych, jak i mrożonych truskawek. Mocno schłodzone owoce doskonale łączą się z mlekiem, banan natomiast zagęszcza koktajl i sprawia, że jest dużo słodszy. Koktajl jest bardzo zdrowy i mało kaloryczny, idealnie sprawdzi się więc jako przekąska dla osób będących na diecie i dbających o swój organizm.Truskawki są źródłem wielu witamin, w tym witaminy C. Posiadają także właściwości detoksykujące i wzmacniające organizm. Banan bogaty jest w magnez i potas, które regulują ciśnienie krwi i dbają o prawidłową pracę serca. Mleko natomiast jest źródłem niezbędnego białka i witamin, w tym witaminy A, B i E, które spowalniają procesy starzenia.
Nie da się ukryć, że naleśniki są świetną propozycją śniadaniową. Wielu smakoszy stawia właśnie na nie, kiedy mowa o pierwszym posiłku w ciągu dnia. Tym razem smakowite naleśniki z truskawkami wzbogacimy o bitą śmietanę. Efekt powala na łopatki.Pyszne naleśniki niejednokrotnie przyprawiały nas o szybsze bicie serca. Nietrudno natknąć się na osoby, które regularnie zajadają wyśmienite placki. Dziś wypróbujemy sprawdzony przepis na naleśniki z truskawkami.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Makaron z truskawkami jest jednym z najlepszych smaków dzieciństwa. Warto po niego sięgnąć latem, kiedy przepyszne owoce odstaniemy bez najmniejszych problemów. Na zdjęciu brakuje jednego ważnego składnika. Mowa o śmietanie. Przepyszny makaron z truskawkami u wielu smakoszy wywołuje nostalgię. Dawniej specjał jadało się o wiele częściej. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować go nawet dziś. Przepis na kultowy smakołyk z dzieciństwa jest banalnie prosty.Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
W trakcie upalnego lata należy bardzo dobrze dbać o swoją dietę. Z tego powodu tak ważne jest regularne spożywanie świeżych warzyw i owoców, jak truskawki, wiśnie czy szparagi. W taki sposób dostarcza się do swojego organizmu dużo witamin i minerałów, a także innych substancji odżywczych, jak przeciwutleniacze, korzystnie wpływających na funkcjonowanie ludzkiego ciała. Zbilansowana dieta zawiera w sobie wiele porcji warzyw i owoców każdego dnia, a latem również powinniśmy zachować korzystne przyzwyczajenia żywieniowe. Wszak w tym okresie wykonujemy często wzmożony wysiłek fizyczny. Gdy organizm wystawiony jest na większą temperaturę i zmęczenie, wiele mikroelementów jest wypłukiwanych wraz z potem. Aby temu zapobiec, należy jeść dużo warzyw i owoców. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Wiele cennych rad przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie, jednak nie wszystkie wydają się mieć swoje uzasadnienie. O ile większość babcinych trików jest bardzo cennych i warto je zapamiętać, niektóre nie mają żadnego związku z prawdą. Tak też jest z mitem dotyczącym popijania owoców wodą. Choć babcie kategorycznie tego zabraniały, tak naprawdę nie ma żadnych naukowych dowodów, że może nam to zaszkodzić. Owoców nie może zabraknąć w naszej diecie. Warto je jeść, jednak należy wiedzieć w jakiej ilości je przyjmować oraz o jakiej porze dnia - to również ma spore znaczenie. W dzieciństwie babcie często pilnowały, by po zjedzeniu deseru składającego się z dużej ilości owoców, nie popijać go wodą. Tę radę wiele osób wciąż praktykuje, nie sprawdzając, czy rzeczywiście ma ona swoje odzwierciedlenie w badaniach, i w jaki sposób miałoby nam to zaszkodzić. Dziś wiemy, czy takie postępowanie rzeczywiście jest niekorzystne dla naszego organizmu. Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Sernik to bez wątpienia jedno z ulubionych ciast Polaków. Jednak latem niewielu z nas ma ochotę na uruchamianie piekarnika i wielogodzinne oczekiwanie na ciasto. Dlatego teraz proponujemy genialny przepis na błyskawiczny, truskawkowy sernik bez pieczenia - prawdziwe niebo na talerzu.Nie da się ukryć, że sernik jest nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Tym razem warto postawić na truskawkową wersję deseru, w której pieczenie będzie zbędne. Przepis jest banalnie prosty.Dalsza część tekstu znajduje się poniżej: