Sezon na truskawki trwa w pełni. Dlatego koniecznie poznaj jedną zasadę, dzięki której już zawsze kupisz świeże owoce i nie stracisz pieniędzy. Sposób jest banalnie łatwy, a przede wszystkim skuteczny. Poznaj go, a już zawsze będziesz cieszyć się doskonałym smakiem świeżych truskawek.
Jak wykorzystać owoce sezonowe w kuchni? Warto przygotować proste ciasto z truskawkami i budyniem. Zrobisz je bez użycia piekarnika i zjesz ze smakiem. U mnie w domu to ciasto już stało się hitem.
Przyzwyczailiśmy się do racuchów z jabłkami i je uwielbiamy. Jednak warto jabłka zastąpić truskawkami. Wyjdzie danie, które każdego oczaruje smakiem. Dlatego wypróbuj przepis na pyszne racuchy z truskawkami.
Polskie truskawki. Czy na pewno? Choć etykieta zapewnia nas, że kupujemy krajowe owoce, rzeczywistość może być zupełnie inna. Na szczęście truskawki lokalnej produkcji da się rozpoznać po samych owocach, nie tylko po opakowaniu.
Truskawki i ciasto francuskie, to od razu brzmi pysznie. Z tych składników robię smakowity rulon, a taki deser stał się już hitem w moim domu. Dlatego polecam go każdemu łasuchowi.
Znana z prostych przepisów na klasyczne domowe jedzenie Henia Foks proponuje swoją wersję ciasta z truskawkami. Do jej wykonania potrzeba tylko kilka składników, 10 minut przygotowywania i dwie godziny w lodówce. A efekt? Ciastka z kremem jak z cukierni.
Minął już czas kupowania truskawek na sztuki. Pełnia wiosny i wczesne lato to czas, kiedy do domu przynosimy je na kilogramy. Jak przechować te truskawki, których rodzina nie pochłonie od razu? Podpowiada Ewa Wachowicz.
Tiramisu z truskawkami jest wyjątkowym smakołykiem. Wygląda efektownie i obłędnie smakuje. To proste ciasto bez pieczenia zrobisz raz- dwa i równie szybko zniknie z talerzy.
To proste, ale niezwykle apetyczne ciasto to kolejny sposób, by uczucić sezon na truskawki. Tym razem podajemy je z galaretką i prostym biszkoptowym spodem. Trudno o bardziej wiosenny przepis.
Nie trzeba zazdrościć Włochom panna cotty. Ten wspaniały deser przygotowany w kokilkach o chrupiącej, spieczonej skorupce, wygląda jak przywieziony ze śródziemnomorskich krajów. A do tego na piedestale stawia truskawki – ukoronowanie wiosennego sezonu dla wszystkich smakoszy.
Oto kolejny przepis z dziesiątków wariacji na temat deseru z truskawkami. Bardzo nietypowy, bo na ciasto z podduszonymi wcześniej owocami. Kiedy pod koniec maja truskawki tanieją z dnia na dzień, możemy sięgać po takie receptury raz za razem i przygotowywać je na coraz to nowe sposoby.
Ciasto na Dzień Matki będzie słodką niespodzianką dla każdej Mamy. Dlatego polecam przepis Heni na ciasto z budyniem, truskawkami i galaretką. Wypiek rozpływa się w ustach i aż prosi się o dokładkę.
Czy są tu łasuchy? Jeśli tak, to chcę się z wami podzielić przepisem na ciasto, które jest obłędnie pyszne. Puszysty biszkopt, delikatny krem i truskawki zatopione w apetycznej galaretce. Tak pyszne ciasto mogłabym jeść bez przerwy, dlatego od razu piekę go więcej.
Nie ma nic lepszego w sezonie na soczyste, polskie owoce niż dobre ciasto z nimi w roli głównej. Aby nie komplikować nadmiernie tego, co powinno być proste, przygotowujemy prosty biszkopt, który doskonale eksponuje truskawki. Sezon na nie nadchodzi wielkimi krokami i warto się przygotować.
Poznaj przepis na doskonałe babeczki z truskawkami. Ich smak zachwyci każdego amatora słodkich deserów, dlatego od razu przygotuj podwójną porcję, bo rozejdą się w chwilę. Przepis oraz samo przygotowanie są bardzo proste, dlatego nie czekaj dłużej i zrób te babeczki nawet dzisiaj.
W sklepach i na straganach pojawiły się pierwsze polskie truskawki. Warto zachować je dłużej, czasem potrzebujemy, żeby poleżały dwa-trzy dni. Jak pozbyć się robaków i zapobiec pojawianiu się pleśni? Sposób jest nie tylko skuteczny, ale też banalnie prosty. Wystarczy, że dodasz kilka kropel popularnego produktu.
Wielu zapyta: po co w ogóle porównywać czereśnie z truskawkami? Nie można jeść jednego i drugiego? Cóż, dla osoby o w pełni sprawnym metabolizmie pewnie jest to dobra odpowiedź. Jednak czy osoby, którym nie jest wszystko jedno, powinny wybierać jedne czy drugie?
Jeśli maj i czerwiec, to dorodne polskie truskawki, a jeśli one – to całe miski szypułek, które wyrzucamy na kompost lub do bioodpadów. Tymczasem szypułki te, choć o tym nie wiemy, są jadalne, a wręcz zdrowe dla człowieka. Oto, co można z nich zrobić.
Truskawkom tak trudno się oprzeć. Warto zrobić z tych owoców apetyczny dżemu. Polecam przepis od babci na dżem z truskawek, w którym nie ma ani grama cukru. Jest dietetyczny i pełen smaku.
Makaron z truskawkami to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Choć nie zawsze dobrze kojarzony ze względu na, delikatnie mówiąc, niestandardowe interpretacje w PRL-owskim żywieniu zbiorowym, zasługuje on na uwagę. W tym przepisie odzyskuje należne sobie miejsce.
W sklepach pojawiły się pierwsze truskawki, więc nie czekaj i przygotuj z nich wyborny deser. Sposób jest banalnie prosty i nie zajmuje zbyt wiele czasu, więc bez problemu możesz przygotować go nawet dzisiaj. Wszyscy zachwycą się jego smakiem i poproszą o przepis. Sprawdzi się doskonale na wiosenne i letnie dni.
Pierwsze truskawki, które pojawiają się na straganach i na półkach w supermarketach zachęcają, by je kupić. Jednak, jak poznać czy owoce były pryskane? Dzięki temu szczegółowi od razu będziesz wiedzieć, czy zostały potraktowane chemią.
Truskawki, bezy i śmietana, to brzmi dobrze i jeszcze lepiej smakuje. Legendarny brytyjski deser, który powstał trochę przez przypadek, a raczej upadek deseru Pavlova, zachwycił kiedyś królową Wiktorię. Ten słodki smakołyk nadal kusi łasuchów, dlatego poznaj przepis na ten legendarny deser.
Makaron z truskawkami i twarogiem to sezonowe danie, które zmienia owoce w pełnowartościowy obiad. Bogaty w białko, węglowodany i witaminy, jest prawdziwą pasta alla Pollaca – włosko inspirowanym daniem w polskim sosie.
Choć mijają lata, niektóre przepisy niewiele się zmieniają. Ten niezwykle szybki chłodnik jadano już na kilka pokoleń temu. Dziś, kiedy truskawki tanieją dosłownie z dnia na dzień, warto wrócić do sycącej i pysznej letniej zupy.
Uwielbiam truskawki w każdym wydaniu. Dzięki tej metodzie cieszę się ich słodkim i pysznym smakiem przez cały rok. Dlatego ten przydatny sposób polecam każdemu smakoszowi tych apetycznych owoców.
Wbrew mądrościom przysłów, to nie jaskółki, a truskawki są prawdziwym zwiastunem pełnej wiosny. Dziś chodzi nie tyle o ich obecność w sklepach – dostępne są przecież niemal cały rok – ale o cenę krajowych, słodkich i miękkich owoców. Ta cena zaś właśnie spada.
Efektowne jak tort, a szybkie jak budyń z torebki – takie właśnie jest to truskawkowe ciasto bez pieczenia. Wykorzystuje tylko kilka składników, głównie gotowców, i jest niezwykle tanie – oczywiście pod warunkiem, że wykorzystujemy sezonowe, krajowe truskawki.