Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Wegetarianizm

Wegetarianizm

Kotlety z kalafiora
23.02.2023 23:40 Żadne schabowe. Kotlety z kalafiora są tańsze i smakują 100 razy lepiej

Kotlety z kalafiora są doskonałą alternatywą klasycznych schabowych. Pokrojone w plastry warzywo wystarczy obtoczyć w dodatkach i usmażyć. Musicie spróbować — bliscy będą zachwyceni.

Jaka sałata jest najzdrowsza?
18.02.2023 22:09 Jest skarbnicą zdrowia, a pomijamy ją w diecie. Nie ma lepszej sałaty

Czy wiecie, jaka sałata jest najzdrowsza? Przez niezbyt przystępny smak z naszej diety często eliminujemy cykorię. Tymczasem właśnie ona dostarczy nam najwięcej cennych składników. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety — jest najzdrowszym liściastym warzywem z tej grupy. 

None
17.02.2023 00:51 Zetrzyj na tarce i wrzuć na patelnię. Kalafior nigdy nie był tak pyszny

Kalafior bez dwóch zdań jest jednym z najpyszniejszych warzyw. Przeważnie gotujemy go we wrzątku, jednak równie dobrze możemy przygotować go zupełnie inaczej. Tym razem polecamy zetrzeć go na tarce i usmażyć z kilkoma dodatkami. Efekt powala na łopatki. 

Najlepsza dieta na 2023
12.01.2023 12:08 Wiodący badacze przemówili. Wskazali najlepszą dietę na 2023 rok. Nie każdy będzie zadowolony

Specjaliści przedstawili najlepszą dietę na 2023. Wysoko ocenione zostały sposoby żywienia oparte o produkty roślinne, a najwięcej korzyści odnaleziono w diecie śródziemnomorskiej. Sprawdziliśmy, jak wyglądają szczegółowe rekomendacje i jak mocno zdaniem badaczy należy ograniczyć spożycie mięsa. Jeśli jednym z waszych noworocznych postanowień jest poprawa sposobu odżywiania, warto przyjrzeć się danym z opublikowanego przez US World and News Report raportu. Zawiera on rzetelną, opartą m.in. o wiedzę dietetyków, specjalistów w leczeniu cukrzycy czy chorób serca, ocenę popularnych diet. Najważniejszy wniosek płynący z zestawienia nie wszystkim się spodoba. Trzeba ograniczyć spożycie mięsa.

Dlaczego warto pić zakwas z buraków?
26.12.2022 15:31 Dlaczego warto pić zakwas z buraków? Korzyści są nie do przecenienia

Zakwas z buraków wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Zazwyczaj stosowany jedynie przy okazji przygotowywania barszczu produkt warto włączyć do swojej codziennej diety. Regularne spożywanie przyniesie nam same korzyści. Jeśli po przyrządzaniu barszczu znów pozostał nam zakwas z buraków, warto po prostu go wypić. Smak nie każdemu może przypaść do gustu, ale raczenie się fermentowanym napojem dobrze wpływa na nasz organizm na wielu polach. Dobrze jest choć spróbować - być może nam posmakuje.

Dobroczynna kawa Anny Lewandowskiej
04.12.2022 04:00 Ania Lewandowska zdradziła recepturę na odchudzającą kawę. Wszystko dzięki 3 dodatkom

Kawa słynie z dobroczynnych właściwości. Pobudzający napój z niektórymi dodatkami stanie się też sprzymierzeńcem w walce z nadprogramowymi kilogramami. Tak przynajmniej twierdzi Anna Lewandowska, która proponuje połączenie naparu z pełną smaku mieszanką miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Przepis jest bardzo prosty i warto go wypróbować.Żadna dieta odchudzająca nie będzie skuteczna i bezpieczna, jeśli nie dostarczymy organizmowi odpowiedniej dawki składników odżywczych, jednocześnie wytwarzając deficyt kaloryczny. Zamiast jednak sięgać po suplementy diety, warto włączyć w swój plan dnia odpowiednią dawkę ruchu.Anna Lewandowska poleca też znakomitą małą czarną z dodatkiem miodu, oleju kokosowego i cynamonu. Pszczeli produkt nada kawie smaku, a nam doda energii. Cynamon zaś pozytywnie wpłynie na trawienie, podkręcając metabolizm. Połączenie ich z olejem kokosowym sprawi, że składniki odżywcze w nich zawarte będą się świetnie wchłaniać.

Brukselka w cieście piwnym
18.11.2022 14:04 Chrupiąca, delikatna i wcale nie gorzka. Brukselka w cieście z dodatkiem złocistego napoju

Brukselka w cieście piwnym jest znakomitym pomysłem na przekąskę do meczu. Przygotowanie jest bardzo proste, a warzywny rarytas w chrupiącej otoczce spodoba się nawet największym sceptykom. Koniecznie spróbujcie. Sezon na brukselkę właśnie się rozpoczyna. Niezbyt popularne warzywo warto zaserwować w postaci niewielkich kulek w delikatnym cieście. Smażona przekąska jest idealną alternatywą chipsów. Podajcie ją podczas spotkania ze znajomymi, a zachwytom nie będzie końca.

Smakowite kotlety jaglane z grzybami
05.11.2022 22:56 Smakowite kotlety jaglane z grzybami. Podane z surówką z dyni stanowią pyszny jesienny obiad

Kotlety jaglane z grzybami są lekkie i pięknie pachną. Zdrowe danie fantastycznie komponuje się z prostą surówką z dyni. Razem stanowią pyszną jesienną kompozycję. Koniecznie spróbujcie — idealny jako posiłek dla całej rodziny.Kotlety jaglane z grzybami i surówka z dyni stanowią idealne połączenie. Aromatyczne danie ma iście jesienny charakter — do kotletów dodamy kurki, a w surówce pierwsze skrzypce zagra ulubione słodkie warzywo. Bardziej sezonowego posiłku nie można sobie wyobrazić. Musicie spróbować.

Kotlety mielone z kaszy gryczanej wg. Tomasza Strzelczyka
27.10.2022 15:17 Zapomnij o zwykłych mielonych. Strzelczyk zdradził najlepszy sposób na kotlety. Nie potrzebujesz nawet mięsa mielonego

Kotlety mielone z kaszy gryczanej są prostym i pysznym pomysłem na obiad dla całej rodziny. Zaproponowane przez Tomasza Strzelczyka bezmięsne danie jest lekkie, bogate w składniki odżywcze i niesamowicie aromatyczne. Musicie go spróbować.Jeśli szukacie alternatywy dla ciężkich, smażonych mielonych z mięsa wieprzowego, kotleciki z kaszy gryczanej, kapusty kiszonej i grzybów mogą wam się spodobać. Są soczyste i delikatne, a przygotujemy je w piekarniku, więc nie nasiąkną tłuszczem. Proste danie Tomasz Strzelczyk podaje z sosem na bazie grzybowego bulionu. Całość smakuje wyśmienicie.

Lekkie leczo z cukinią
25.10.2022 16:07 Podsmażasz wszystkie warzywa i dodajesz wędlinę? Delikatne leczo zrobisz o wiele szybciej

Rozgrzewające leczo jest idealne na jesienne chłody. Lekką wersję potrawy przygotujecie jeszcze szybciej niż tradycyjną. Wystarczy poddusić warzywa i doprawić do smaku. Nie potrzebny jest dodatek wędlin, ani podsmażanie. Przygotowanie potrawy nie zajmie więcej niż 30 minut. Spróbujecie? Klasyczne leczo łączy w sobie paprykę i pomidory oraz dość tłuste wędliny. Dziś proponujemy wam zdecydowanie lżejszą wersję, której głównym składnikiem będzie cukinia. Przygotujecie je znacznie szybciej, a smak z pewnością was zachwyci.

Papryka faszerowana na Halloween
24.10.2022 09:59 Strasznie smaczna papryka faszerowana. Obiad idealny na Halloween. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Paprykę faszerowaną można przygotować na różne sposoby. Tym razem proponujemy wam podanie ich w formie znanej z halloweenowych dekoracji. Warzywo z buźką spodoba się dzieciom, a smaczny farsz ukryty wewnątrz zachwyci także dorosłych. Spróbujecie? Straszna odsłona papryki faszerowanej będzie idealna na Halloween. Zdrowe i pełne smaku nadzienie na bazie soczewicy podane w atrakcyjnej formie sprawi, że przysmak szybko zniknie z talerzy. Przygotowanie wcale nie będzie aż tak skomplikowane. Warto się skusić.

Tani obiad Katarzyny Bosackiej
16.10.2022 20:10 Obiad we włoskim stylu za 5 złotych? Katarzyna Bosacka wyjawiła niesamowity patent

Szukacie pomysłu na tani obiad? Zerknijcie na prosty przepis Katarzyny Bosackiej. Gwiazda pokazała ostatnio jak zrobić pyszny posiłek dla całej rodziny. Jedna porcja kosztuje zaledwie 5 złotych, a danie jest smaczne i zdrowe.Pyszny i tani obiad zawsze będzie w cenie. Katarzyna Bosacka podzieliła się swoim patentem na danie, które nie rujnuje portfela. Postawiała na sycące kluski w stylu włoskim z ziemniaków i szpinaku. Zaserwowała je z delikatnym sosem na bazie śmietanki i sera. Nawet dzieci były zachwycone rozpływającym się w ustach rarytasem.

Strogonow bez grama mięsa
16.10.2022 17:24 Strogonow bez grama mięsa. Roślinna wersja tradycyjnego dania zachwyca smakiem

Strogonow jest daniem mięsnym podawanym w formie gulaszu. Smakowitą i dużo tańszą wersję potrawy można przygotować, korzystając z kotletów sojowych. Przepis jest niezwykle prosty, a smak do złudzenia przypomina oryginał. Koniecznie spróbujcie — spodoba się nawet największym sceptykom.Strogonow zwykle przyrządza się z krojonej w paseczki polędwicy wołowej. Przesmażone z cebulką i pieczarkami mięso w sosie z dodatkiem pomidorów jest pyszne, ale do najtańszych nie należy. Z tego powodu często z niego rezygnujemy.Dziś prezentujemy wam równie smaczną i dużo bardziej przystępną cenowo wersję roślinną. Mięso zastąpimy paczką kotletów sojowych. Nie kosztują wiele, a obfitują w białko i bardzo dobrze wchłaniają wszelkie marynaty. Wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw, by nabrały niesamowitego smaku.

Gotowanie brokuła bez tajemnic
08.09.2022 13:48 Gotowanie brokuła bez tajemnic. Chrupkość i apetyczny kolor gwarantowane

Jeśli nie wiecie, jak powinno wyglądać gotowanie brokuła, mamy kilka prostych wskazówek. Dzięki nim warzywo zachowa swój piękny kolor i będzie pełne smaku. Wystrzegając się prostych błędów, uzyskacie najlepsze efekty. Gotowanie brokuła wydaje się proste. Wrzucamy różyczki do wody, a całość zagotowujemy i wyjmujemy, gdy zmiękną. Czy na pewno w ten sposób uzyskamy smaczne warzywo? Podpowiadamy, jak przyrządzić zielony smakołyk, by zachować to, co w nim najcenniejsze.

Projekt bez tytułu (19)
03.09.2022 20:33 Obłędnie pyszna pasta z ogórki kiszonych. Zmiksowane z chrupiącym dodatkiem smakują najlepiej

Pasta z ogórków kiszonych jest pełnym smaku smarowidłem do chleba. Przygotujcie ją z dodatkiem pestek słonecznika, a przysmak będzie niezwykle soczysty i jednocześnie przyjemnie chrupiący. Sprawdźcie nasz przepis — pasta spodoba się całej rodzinie.Jeśli nie jeszcze nie próbowaliście pasty z ogórka kiszonego, warto to zmienić. Lekkie i niezwykle aromatyczny dodatek do pieczywa smakuje wspaniale i urozmaici wasze śniadanie. Sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy w lodówce ciężko znaleźć inne produkty, które pasują do chleba.

Kiszony kalafior z marchewką i kurkumą
19.08.2022 14:58 Kiszony kalafior z marchewką i kurkumą. Lepszy nawet od ogórków

Kiszony kalafior jest zdrowym dodatkiem do wielu dań i znakomitą przekąską. Z naszym prostym przepisem przyrządzicie ja sprawnie. Produkty na pewno macie w domu. Kiszonka z pewnością wprawi was zachwyt i jeszcze nie raz ją przyrządzicie. Jest lepsza od tak przyrządzonych ogórków. Jeśli jeszcze nie próbowaliście kiszonego kalafiora, zdecydowanie musicie nadrobić. Delikatne warzywo z dodatkiem marchewki, kurkumy i korzennych przypraw zyskuje niezwykłego aromatu i staje się przyjemnie chrupiące. Jest przy tym bardzo zdrowe.

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej
11.08.2022 10:36 Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

Kotlety z kaszy gryczanej są pomysłem na tani i prosty obiad dla całej rodziny. Pyszne połączenie twarogu i kaszy doprawimy koperkiem i odrobiną tymianku, dzięki czemu danie będzie niezwykle aromatyczne. Warto od razu zrobić większą porcję, bo zniknie w mgnieniu oka.Smakowite kotlety nie muszą być przygotowywane z mięsa. Nasza nowa propozycja wykorzystuje pełną aromatu kaszę gryczaną i delikatny twaróg półtłusty. To proste połączenie z dodatkiem ziół jest pyszne i syci na długo. Skusicie się?

Tofu, które odmienia życie
08.08.2022 16:36 Tofu, które odmienia życie. Chrupie i smakuje jak marzenie. Nikt nie zdoła mu się oprzeć

Dobry przepis na tofu pozwoli wam olśnić gości, którzy nie sięgają po mięso. Prosty i pełen smaku sos oraz dodatek mąki kukurydzianej sprawią, że wyjdzie chrupiące i niezwykle aromatyczne. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekty z pewnością zachwycą. Spróbujecie?Chrupiące tofu w pysznym sosie z pewnością spodoba się nie tylko weganom. Danie jest aromatyczne i rozpływa się w ustach. Smaczne dodatki w postaci szczypiorku i sezamu sprawiają, że nabiera orientalnego charakteru. Skusicie się?

Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym
07.08.2022 18:59 Obłędne brokuły w cieście z sosem czosnkowym. Nawet mięsożercy się im nie oprą

Próbowaliście brokułów w cieście? Zielone warzywo otoczone smakowitą panierką doskonale smakuje z domowym sosem czosnkowym. Sekretem tej znakomitej przekąski jest bułka tarta. Dzięki niej całość jest przyjemnie chrupiąca. Spróbujcie — jeszcze nie raz zrobicie.Brokuły w cieście są niebanalnym smakołykiem, który idealnie sprawdzi się jako podwieczorek czy przystawka podczas spotkania ze znajomymi. Zrobicie je niemalże bez wysiłku, a efekty was zachwycą. Podajcie z wyrazistym sosem czosnkowym. Będzie pysznie.

Surówka z marchewki lepsza niż z restauracji
06.08.2022 18:02 Surówka z marchewki i musztardy. Lepsza niż z restauracji

Macie ochotę na surówkę z marchewki lepszą niż z restauracji? Połączcie warzywo z jabłkiem i wybraną przez siebie musztardą. Prosta kombinacja skradnie serce niejednego smakosza, a można przygotować kilka jej odsłon. Wystarczy zmienić wersję użytego sosu. Spróbujecie?Istnieje wiele wersji surówki z marchewki. Prosty obiadowy dodatek na bazie warzywa korzeniowego zrobimy, łącząc je z jabłkiem i ulubioną musztardą. Przygotowanie jest niemalże ekspresowe. Równie szybko rarytas zniknie z talerzy. Skusicie się?

Niby schabowy z kalafiora
05.08.2022 10:05 Niby schabowy z kalafiora. Jarski przysmak za niewielkie pieniądze

Schabowy z kalafiora może brzmieć absurdalnie, lecz nic nie stoi na przeszkodzie, by pokrojone w plastry warzywo przyrządzić podobnie jak mięsny specjał — w chrupiącej panierce. Dodanie wędzonej papryki sprawi, że również smak będzie zbliżony. Spróbujecie koniecznie — kalafior w takim wydaniu jest przepyszny.Jarski schabowy z kalafiora spodoba się nie tylko wegetarianom. Lekko chrupiące warzywo w pysznej panierce z dodatkiem wędzonej papryką będzie pełne aromatu. Warto choć raz się skusić, bo jest cudowne w smaku.

Zapiekanka gyros w wersji roślinnej
26.07.2022 22:58 Zastąpiliśmy 1 składnik w kultowej zapiekance gyros. Efekt „wow” gwarantowany

Zapiekanka gyros jest świetnym daniem obiadowym dla całej rodziny. Tym razem przygotowaliśmy dla was znakomita roślinną wersję tego specjału. Zamiast kurczaka wykorzystamy tofu, które zamarynujemy w mieszance przypraw. Warto sprobować - rodzinie z pewnością się spodoba.Zapiekanki bez mięsa skuszą niejednego smakosza. Sycący i pełen cennych składników odżywczych specjał inspirowany gyrosem przygotujemy z dodatkiem tofu, które dostarczy solidnej porcji białka. Tak pysznego obiadu dawno nie jedliście.

Pasztet z selera  alternatywa dla mięsnych rarytasów
26.07.2022 21:52 Prosty przepis na pasztet z selera. Idealny dodatek do chleba

Warzywny pasztet jest znakomitą alternatywą dla mięsnych specjałów. Przyrządzony z selera będzie niezwykle aromatyczny. Zrobicie go bez trudu, a składniki dostaniecie w każdym sklepie spożywczym. Warto spróbować — rodzina będzie prosić o dokładki. Pasztet z selera jest prostym i niezwykle smacznym dodatkiem do chleba. Korzenne nuty selera doskonale komponują się ze świeżo wypieczonym pieczywem, razem stanowiąc jednocześnie kremowy i chrupiący duet. Skusicie się?

Kukurydza jest idealna na wegetariański grill
26.07.2022 18:33 Planujesz wegetariański grill? Obłędny przepis na kukurydzę zachwyci też mięsożerców

Choć wegetariański grill może wydać się nie lada wyzwaniem, wybór potraw wcale nie jest tak skąpy, jak mogłoby się wydawać. Przyrządzona w ten sposób kukurydza smakuje obłędnie, a jej zrobienie jest dziecinnie proste. Koniecznie spróbujcie — mięsożercy też zjedzą. Wegetariański grill nie brzmi zachęcająco? Jeżeli kojarzy wam się jedynie z prostymi sałatkami — których na grillu przyrządzać się nie da — rzeczywiście może nie być atrakcyjny. Jednak na ogniu przygotować można mnóstwo warzyw. Dziś wyjdziemy poza klasyki takie jak cukinia, cebula czy papryka i zaserwujemy wam prosty sposób na kukurydzę.

Fasolka szparagowa - jak ją gotować?
25.07.2022 21:27 Co zrobić, żeby fasolka szparagowa miała idealny kolor po ugotowaniu? Pomoże prosty patent

Fasolka szparagowa już pojawia się na straganach warzywnych. To proste i smaczne warzywo bardzo łatwo ugotować. Prosty patent polegający na zanurzeniu jej w lodowatej wodzie tuż po ugotowaniu sprawi, że warzywo będzie ładnie prezentowało się na talerzu. Sprawdźcie również inne przydatne wskazówki dotyczące jej przyrządzania.Fasolka szparagowa będzie znakomita jako dodatek do zup, sałatek czy dań mięsnych. W każdej z tych odsłon powinna zachwycać zarówno smakiem, jak i wyglądem. Aby w gotowaniu nie straciła swojego intensywnego zabarwienia, warto pamiętać o jednej prostej czynności.

Kotlety gryczane z grzybami
22.07.2022 14:53 Fantastyczne kotlety gryczane. Obiad bez grama mięsa

Kotlety gryczane z grzybami są doskonałą alternatywą dla tradycyjnych mielonych. Przygotowany bez mięsa łomżyński specjał skusi nie tylko fanów kuchni roślinnej. Warto spróbować — tak pysznego i pełnego aromatu dania dawno nie jedliście. Jeśli szukacie prostego w przygotowaniu, jarskiego dania, które spodoba się całej rodzinie, kotlety gryczane z grzybami sprawdzą się doskonale. Receptura na ten soczysty i pełen aromatu rarytas pochodzi z okolic Łomży, lecz składniki można znaleźć w każdym zakątku polski. Spróbujecie?

Jak przechowywać fasolkę szparagową?
02.07.2022 19:45 Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Fasolka szparagowa jest smakowitym warzywem strączkowym, które obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Na smak i zawartość prozdrowotnych substancji wpływa sposób jej przechowywania. Warto umyć ją i włożyć do lodówki w pojemniku przykrytym papierowym ręcznikiem. Zachowa świeżość na dłużej. Fasolka szparagowa kojarzy nam się z podawanym do obiadu dodatkiem obiadowym polanym podsmażoną bułką tartą. To jednak niejedyna i wcale nie najzdrowsza wersja tego letniego rarytasu. Dziś skupimy się na tym, jak zachować jego dobroczynne właściwości i podpowiemy, co zrobić, by smakowało jeszcze lepiej.

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki
02.07.2022 19:26 Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

Wyrzucacie liście rzodkiewki? To duży błąd. Zielona część rośliny ma bowiem wiele ciekawych zastosowań. Wśród nich znajdą się proste pesto, idealne do makaronu, smakowita zupa czy dodatek do sałatek. Zerknijcie, a już nigdy nie pozbędziecie się tego cennego produktu.Liście rzodkiewki są pikantne i wyraziste. Warto je zatem zachować i wzbogacać o nie posiłki. Można je jeść zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Kilka prostych dodatków jest w stanie przemienić w niezwykle smakowity rarytas.