Smakosze.pl
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

canva/claudiodivizia

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

2 Lipca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Fasolka szparagowa jest smakowitym warzywem strączkowym, które obfituje w wiele cennych składników odżywczych. Na smak i zawartość prozdrowotnych substancji wpływa sposób jej przechowywania. Warto umyć ją i włożyć do lodówki w pojemniku przykrytym papierowym ręcznikiem. Zachowa świeżość na dłużej.

Fasolka szparagowa kojarzy nam się z podawanym do obiadu dodatkiem obiadowym polanym podsmażoną bułką tartą. To jednak niejedyna i wcale nie najzdrowsza wersja tego letniego rarytasu. Dziś skupimy się na tym, jak zachować jego dobroczynne właściwości i podpowiemy, co zrobić, by smakowało jeszcze lepiej.

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki

Przenigdy nie wyrzucaj liści rzodkiewki. Sporo zaoszczędzisz i zyskasz pyszne specjały

CZYTAJ DALEJ

Jak przechowywać fasolkę szparagową po zakupie?

Warzywa przede wszystkim należy wyjąć z folii, jeśli zostały w nią zapakowane. Dobrą praktyką jest kupowanie go na wagę i transportowanie do domu w materiałowych woreczkach. W ten sposób unikamy pojawiania się wilgoci w produkcie i przedłużamy jego świeżość.

Kolejnym krokiem jest dokładne umycie fasolki szparagowej. Używamy do tego zimnej wody i starannie osuszamy strączki po zakończeniu. Tak przygotowane warzywo umieszczamy w lodówce w naczyniu do przechowywania żywności przykrytym papierowym ręcznikiem. Można go zastąpić gazą. Ważne, by zachować dostęp powietrza do warzywa.

Przechowywana w chłodzie fasolka szparagowa zachowuje świeżość zdecydowanie dłużej niż gdyby pozostawić ją na kuchennym blacie. Tak zabezpieczone warzywo nadal jednak trzeba zjeść w ciągu kilku dni.

Co zrobić, by cieszyć się smakiem fasolki szparagowej po sezonie?

Poza sezonem letnim fasolka też może być pełna smaku. Wystarczy np. kupić jej więcej i zamrozić. Procedura jest niezwykle prosta. Umytą fasolkę wystarczy bowiem pozbawić końcówek i delikatnie obgotować we wrzątku — raptem przez 3-5 minut.

Potem trzeba już tylko ostudzić ją i przełożyć do pojemników lub woreczków foliowych ze struną i zamrozić. Innym pomysłem jest przygotowanie jej w słoikach. Prosty przepis na zachowanie warzywa w tej formie podawaliśmy już wcześniej.

Na naszej stronie znajdziecie też kilka niebanalnych pomysłów na podanie fasolki szparagowej. Ten artykuł zawiera wskazówki, z którymi przyrządzicie ją w formie lekkiego dodatku do obiadu. W tym natomiast prezentujemy pyszne danie z jajek, ziemniaków i tego aromatycznego warzywa.

Dobrze przechowywana fasolka szparagowa jest niezwykle aromatyczna

canva/liveslow

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet, beszamel.se

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy przy robieniu ciasta na pierogi. Wystrzegaj się

Czytaj więcej >
ogórki kiszone

Porady

Nie wylewaj wody po ogórkach kiszonych. Dodaj ją do kaszy, efekty przejdą najśmielsze oczekiwania

Czytaj więcej >
kasza jaglana

Porady

Jak gotować kaszę jaglaną, by nie była gorzka? Prosty zabieg robi różnicę

Czytaj więcej >
jajka

Porady

Gdzie latem przechowywać jajka? Jak rozpoznać, że są nieświeże?

Czytaj więcej >
Orzechy włoskie - usuwanie skórki jest proste

Porady

Wrzuć orzechy włoskie na kilka minut do wrzątku. Efekt zachwyci niemal natychmiast.

Czytaj więcej >
Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów

Porady

Prosty sposób na obfite zbiory pomidorów. Stary patent dziadka do dziś nie ma sobie równych

Czytaj więcej >