Smakosze.pl Przepisy Ten chleb piekę bez grama mąki. Wystarczy wymieszać te składniki i wstawić do piekarnika
fot. youtube.com/hrabiasmakula

Ten chleb piekę bez grama mąki. Wystarczy wymieszać te składniki i wstawić do piekarnika

22 maja 2024

Mąka pszenna czy żytnia to niejedyne rozwiązania, by uzyskać pyszny i miękki chleb. Oprócz alternatyw, których tak wiele w sklepach, możemy przygotować własną mąkę. Dziś proponujemy taką z siemienia lnianego.

Chleb bez pszenicy i żyta

Przywykliśmy do tego, że chleb bez mąki tylko w sposób nieco naciągany można nazwać chlebem. Wiele spośród tych, które kupujemy w piekarniach, to ziarna słonecznika czy dyni i siekane orzechy posklejane jajkiem . Nie zrozummy się źle. Nie ma w tym nic złego – przeciwnie, oleiste nasiona uzupełniają naszą dietę w zdrowe roślinne tłuszcze, którymi często warto zastąpić nadmiar węglowodanów. Łatwo jednak zatęsknić przy tym do miękkiego pieczywa z prawdziwego zdarzenia.

Ten chleb ukoi taką tęsknotę. Składa się w największej mierze z siemienia lnianego zmiksowanego na mąkę. Dzięki temu z proszkiem do pieczenia przygotowujemy prawdziwy wypiek , który dodatkowo wpasowuje się w dietę bliską idei keto, czyli mocno ograniczającą węglowodany.

mieszanka chlebowa
fot. youtube.com/hrabiasmakula
Zrobienie tej sałatki zajmuje mi 15 minut. Syci na długo i nie ma w sobie ani łyżeczki majonezu

Chleb dla diety keto

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Hrabia Smakula. Autor dodaje tam do mieszanki jeszcze jeden superskładnik: bogatą w błonnik babkę jajowatą . Jeśli mamy ten składnik pod ręką i chcemy go wykorzystać, po prostu dodajemy ok. 30 g, odejmując nieco mąki z siemienia.

Składniki

  • 180 g siemienia lnianego
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1łyżeczka suszonego czosnku
  • Do 1 łyżki ulubionych przypraw (np. bazylia, oregano, rozmaryn)

Chleb z siemienia lnianego

Jeśli nie mamy gotowej mąki, siemię lniane wrzucamy do małego kielicha blendera i miksujemy na pył . Na upartego można uzyskać taką mąkę nawet w zwykłym moździerzu. Mąkę przesypujemy do miski.

Do siemiennego pyłu dodajemy wszystkie pozostałe suche składniki. Czosnek granulowany czy zioła są oczywiście opcjonalne, ale świetnie podkręcają smak pieczywa.

Do masy wbijamy jajka i dodajemy 250 ml ciepłej wody, a następnie mieszamy. Mąka z siemienia będzie pęczniała pod jej wpływem i ciasto zyska na objętości oraz zwartości. Masa powinna być dość gęsta i nie będzie się kleić do rąk.

Przekładamy ją do niewielkiej formy do pieczenia wyłożonej papierem. Chleb pieczemy przez ok. 60 min. w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem . Bez tej funkcji może wymagać dodatkowych 10-15 minut. Chleb studzimy na kratce.

Wypróbuj też przepisy na placki bananowo-cynamonowe i ziemniaczane placki bez tłuszczu .

ciasto na chleb
fot. youtube.com/hrabiasmakula
Ogórki kiszone już nigdy nie spleśnieją w słoiku. Uratuje je ten patent
Zapomnij o tłuszczu. Chrupiące placki ziemniaczane z powodzeniem zrobisz bez niego
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy