Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robię
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 15.07.2024 21:34

Ten przepis na chłodnik dostałem od babci. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

chłodnik
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Upały dają ci się we znaki? Przygotuj chłodnik, który podasz na obiad, a zupa przyniesie orzeźwienie całej rodzinie. Nie jest to jednak ten tradycyjny, litewski chłodnik. Ten z przepisu przygotujesz z zupełnie innego warzywa, a jego smak zachwyci i wprawi w zdumienie wszystkich. 

Chłodnik zupełnie inny niż ten, który znasz

Chłodnik to zupa znana od dawna, jednak dopiero niedawno została odkryta na nowo. Wszyscy zachwycają się tym przygotowywanym z botwinki, czyli chłodnikiem litewskim. Ten z przepisu robi się z innego warzywa, na które akurat trwa sezon. 

Poznaj przepis i zrób tę zupę nawet dzisiaj. Rodzina będzie zachwycona. Najważniejsze jest jednak to, że danie przyniesie potrzebne w upały orzeźwienie. Uważaj, bo smak uzależnia tak bardzo, że będziesz gotować ją bardzo często. 

tarcie rzodkiewki.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje 

Tanie składniki

Ten doskonały chłodnik przygotowuje się z ogórków. Prawda, że to zaskakujący składnik? Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je wszystkie, kiedy zapoznasz się z listą umieszczoną poniżej. Potrzebnych produktów nie ma zbyt wiele, a te niezbędne są tanie i na tyle powszechne, że niektóre z nich możesz mieć w swojej kuchni. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Uwaga Babcia Gotuje, który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 500 g ogórków gruntowych
  • 1 l maślanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek szczypiorku 
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • jajka
  • pieprz
  • sól

Przepis na chłodnik z ogórkami

Umytą i oczyszczoną rzodkiewkę zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ogórki obierz ze skóry i również je zetrzyj. Szczypior, koperek i ząbki czosnku drobno posiekaj. 

Do dużej miski wlej maślankę. Wsyp rzodkiewkę i ogórki. Dodaj także posiekane ząbki czosnku, szczypior oraz koperek. Wsyp pieprz oraz sól. Wymieszaj wszystkie składniki. Zupę podawaj schłodzoną z ugotowanym na twardo jajkiem. Sprawdź doskonałe danie na lato oraz dowiedz się, co zaskoczyło youtubera w zupie pomidorowej

skąłdniki na chlodnik.jpg
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje