Ten zakwas na żurek nie ma sobie równych. Robię go zawsze przed Wielkanocą
Do Wielkanocy jeszcze kilka tygodni, dlatego wykorzystaj ten czas i już teraz przygotuj zakwas do żurku. Przygotowana z niego zupa nie ma sobie równych. Z tym przepisem na pewno ci wyjdzie.
Żurek tylko na zakwasie
Podstawą świąt wielkanocnych jest żurek. W każdym domu to właśnie od tej potrawy zaczyna się śniadanie wielkanocne. Dlatego nie pozwól, aby smak zawiódł rodzinę i zaproszonych gości.
Gwarancją smaku jest ugotowanie zupy na zakwasie. Należy tylko pamiętać, aby przygotować go nieco wcześniej. Skorzystaj z przepisu, z którego ja od zawsze robię zakwas na wielkanocny żurek. Znajdziesz go poniżej i nie zawiedziesz się.
Dietetyk bierze pod lupę sery z Biedronki. Wskazuje konkretne marki
Bez tych składników ani rusz
Do przygotowania zakwasu na żurek nie potrzebujesz wiele. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej kuchni. Dla pewności zerknij na listę i sprawdź, czy masz wszystko. Jak będziesz, miała wszystko, to zaczynamy.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 500 ml przegotowanej wody
- 3 liście laurowe
- 3 ząbki czosnku
- 10 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Przepis na zakwas do żurku
Przygotowanie zakwasu zacznij od wsypania mąki do litrowego słoika . Partiami wlewaj przegotowaną, ale nie gorącą wodę . Podczas wlewania wody cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki.
Czosnek obierz, zmiażdż i wrzuć do słoika . Dodaj liście laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Całość wymieszaj.
Słoik przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 5 dni . Zawartość mieszaj raz dziennie. Możesz używać go od razu lub z akręcony słoik przechowywać przez maksymalnie dwa tygodnie w lodówce . Wystarczy zrobić na nim żurek, a na pewno będzie udany.