To ciasto z galaretką robię z przyjemnością. Jest tak dobre, że nikt nie kończy na jednym kawałku
Ciasto z galaretką wygląda bajecznie i tak samo smakuje. Każdy, to go skosztuje, sięga po kolejną porcję. Dzięki temu przepisowi zrobisz ciasto, które rozpływa się w ustach i błyskawicznie znika ze stołu.
Ciasto z galaretką najlepsze na deser
Deser po obiedzie to już konieczność w moim domu. Zawsze musi się znaleźć coś pysznego. Kawałek ciasta jest dobrym wyborem. Ostatnio korzystam z przepisu, który gwarantuje wyśmienity efekt. Robię ciasto z galaretką, które nie tylko wygląda obłędnie, ale też pysznie smakuje.
Żaden łasuch mu się nie oprze. Jest leciutkie i puszyste, a do tego znakomicie orzeźwia. Dlatego nie zwlekaj i zrób ciasto z galaretką, które zawsze cieszy się dużym powodzeniem. Każdy sięga po dokładkę, bo trudno oprzeć się temu ciastu. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube smaki katriny. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić ciasto z galaretką?
Składniki:
- opakowanie okrągłych biszkoptów
- 1 galaretka malinowa
- 400 ml wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 1 galaretka agrestowa
- 400 ml wrzątku
- 1 łyżka żelatyny
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 2 galaretki malinowe
- 750 ml wrzątku
Przygotowanie ciasta z galaretką zacznij od ułożenia biszkoptów w blasze o wymiarach 25x35 cm. Teraz do miski wsyp galaretkę malinową, dodaj żelatynę i zalej to 400 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia. Gdy galaretka będzie lekko tężała, to do miski wlej mleko niesłodzone skondensowane i miksuj do jego zgęstnienia.
Wsyp cukier puder i dodaj lekko tężejącą galaretkę. Składniki zmiksuj na jednolitą masę. Krem wyłóż na biszkopty w blasze. Teraz przygotuj drugą warstwę galaretki. Do miski wsyp galaretkę agrestową, żelatynę, wlej wrzątek i dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia . Gdy galaretka lekko stężeje, to wlej do miski mleko skondensowane i zmiksuj. Wsyp cukier puder i dodaj tężejącą galaretkę. Składniki zmiksuj.
Ciasto z galaretką zjesz z przyjemnością
Teraz krem wyłóż na masę, która jest już w blasze. Całość włóż do lodówki na 30 minut. Następnie w misce rozpuść galaretki w 750 ml wrzątku . Gdy galaretka będzie tężeć, to wylej na ciasto . Wyrównaj powierzchnię i włóż ciasto do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Po upływie tego czasu ciasto jest gotowe do podania. Kolorowe, leciutkie i puszyste będzie idealne na wiosenny deser. Takie ciasto z galaretką zjesz z przyjemnością i sięgniesz po kolejną porcję. Pisaliśmy o tym, jak smakuje nowa wersja Majonezu Kieleckiego. Podawaliśmy też przepis na sernik zebra, który jest już hitem.