Smakosze.pl Przepisy To mój najlepszy przepis na kurczaka. Takich udek jeszcze nie jedliście
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT

To mój najlepszy przepis na kurczaka. Takich udek jeszcze nie jedliście

29 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Kurczak jest idealną propozycją na obiad. Pyszne udka w chrupiącej panierce możemy zrobić sami w domu. Od kiedy poznałam ten przepis, robię go regularnie. Udka są soczyste i proste w przygotowaniu.

Kurczak kontra inne rodzaje mięsa

W Polsce nadal najpopularniejszym mięsem jest wieprzowina , która jest podstawą wielu tradycyjnych dań. Jednak ja jakiś czas temu coraz częściej eksperymentuje i szukam nowych przepisów na przygotowanie pysznego kurczaka . Możliwości jest naprawdę sporo. Od piersi w kurczaka w sosie po udka w chrupiącej panierce.

Kurczak ma niższą zawartość tłuszczu niż wieprzowina. Poza tym mięso z kurczaka jest idealne dla osób na diecie . Ma mniej kalorii i jest zdecydowanie lepszym wyborem. Od kiedy odkryłam ten przepis na udka z kurczaka, jem go dużo częściej. Musicie zrobić go w swoim domu.

kurczak
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Jem na śniadanie zamiast zwykłego chleba. Waga spada jak szalona

Udka z kurczaka w chrupiącej panierce

Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani do kurczaka, ten przepis na pewno to zmieni. Sposób przygotowania jest prosty, a udka z kurczaka smakują fantastycznie w chrupiącej panierce. Większość składników pewnie macie w domu.

Składniki:

  • udka z kurczaka 8 sztuk
  • mleko 200 ml
  • woda 200 ml
  • ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • mąka 100 g
  • bułka tarta 100 g
  • sól
  • papryka
  • czarny pieprz
  • suchy czosnek
  • kminek

Zaczynam od mięsa. Udka z kurczaka układam na dużej patelni, zalewam mlekiem i wodą. Doprawiam pieprzem i dodaję ząbek czosnku . Tak przygotowana udka gotuję pod przykryciem przez 20 min i po tym czasie obracam na drugą stronę. Gotuję kolejne 20 min.

Idealna panierka do udek z kurczaka

Ugotowanie udek w mleku sprawi, że mięso będzie wyjątkowo delikatne. Teraz możemy przejść do panierki. W miseczce łączę mąkę z przyprawami , a w drugim naczyniu przygotowuję bułkę tartą i rozbełtane jajka.

Udka najpierw obtaczam w mące, następnie w jajku, a na koniec panieruje w bułce tartej. Kurczaka smażę na patelni dokładnie z każdej strony. Złociste i pyszne udka z kurczaka super smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Udka z kurczaka są idealną propozycją na obiad, ale sprawdzą się również jako przekąska, kiedy wpadną do nas goście. Jeśli raz zrobicie ten przepis, na pewno będziecie do niego wracać. Sprawdź też przepis na nietypowy kotlet schabowy .

przyprawy
Fot. YouTube/AZIZA GOTOVIT
Zawiń wszystko w folię i wstaw do piekarnika. Ten obiad mogę jeść codziennie
Przenigdy nie wyrzucaj zielonej części pora. Wykorzystasz ją w genialny sposób
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy