Pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Placki będą jeszcze lepsze
Czy twoja rodzina uwielbia placki ziemniaczane? Poznaj nowy przepis na ten przysmak i przygotuj je ze składnikiem, który zaskoczy twoich bliskich. Jednak kiedy spróbują placków w nowej wersji, będą nimi zachwyceni na tyle, że nie pomyślą o tych klasycznych.
Placki ziemniaczane odkryte na nowo
Nie od dziś wiadomo, że to, co dobrze znane, smakuje najlepiej. Czasami jednak nawet najsmaczniejsza klasyka potrafi się znudzić, a wtedy z pomocą przychodzą przepisy, dzięki którym w dania można tchnąć nowe smaki. Właśnie taki jest przepis na placki ziemniaczane, który prezentujemy w dalszej części tekstu.
Znane danie dzięki jednemu dodatkowy smakuje po prostu doskonale. Dlatego poznaj nasz sposób, a dowiesz się, co należy dodać do placków ziemniaczanych, aby wyszły jeszcze lepsze.
Mało kto wie, jak i na czym smażyć łososia ze skórą. Ryba będzie idealnie soczystaPlacki ziemniaczane z jednym składnikiem
Choć to ziemniaki są głównym składnikiem placków, do masy na to danie warto dodać pokrojony w kostkę boczek. Składnik może dziwić, ale dzięki temu znane wszystkim danie ma lepszy smak i jest o wiele bardziej sycące. O tym, w jakich proporcjach łączyć ziemniaki z boczkiem dowiesz się, sprawdzając listę ze składnikami. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a placki ziemniaczane wyjdą rewelacyjne.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 500 g wędzonego boczku
- 2 cebule
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej
Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem
Ziemniaki oraz cebulę obierz. Dokładnie umyj warzywa, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Oba warzywa przełóż do miski i dodaj do nich mąkę oraz jajka. Wsyp także przyprawy i wymieszaj składniki na jednolitą masę.
Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przestudź go i dodaj do masy ziemniaczanej. Ponownie wymieszaj składniki.
Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj masę i formuj z niej placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe placki ziemniaczane podawaj ze śmietaną, a obiad będzie należał do udanych.
Sprawdź także przepis na mizerię bez śmietany oraz dowiedz się, jaką rybę warto dodać do swojej diety.