Smakosze.pl Porady Tylko ten składnik jest gwarancją udanych faworków. Cukiernicy nie mają wątpliwości
Canva/muzycco

Tylko ten składnik jest gwarancją udanych faworków. Cukiernicy nie mają wątpliwości

28 stycznia 2024

Już wkrótce będziemy cieszyć się wyśmienitym smakiem faworków. Wszystko dlatego, że Tłusty Czwartek już niedługo. Smak ciasta zależy od mąki, jakiej użyjemy do przyrządzenia tych smakołyków. Podpowiadamy, jaką mąkę wybrać, by faworki smakowały, że palce lizać. To ona jest gwarancją ich smaku.

Faworki najlepsze na Tłusty Czwartek

Faworki są kruche i rozpływają się w ustach. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie bez nich Tłustego Czwartku . Te lubiane smakołyki zachwycają delikatnością i smakiem. Jednak jak je uzyskać? Bardzo ważna jest mąka, jakiej użyjemy do zrobienia faworków.

Istotne jest, by mąka wyróżniała się lekkością. To właśnie wpłynie na delikatność i kruchość tych karnawałowych rarytasów. Faworki nazywane są też chrustami lub chruścikami. Smażone są na głębokim oleju, a potem posypywane cukrem pudrem.

faworki
Canva/saszka
Zrobiłam surówkę na 2 tygodnie. Ten sprytny patent pokazała mi koleżanka

Jaka mąka do faworków?

Do przygotowania faworków najlepiej użyć lekkiej mąki typu 450. Ta zapewni nam kulinarny sukces, czyli lekkość i delikatność. Inna mąka się nie sprawdzi . Ciasto wyjdzie zbyt zbite, gęste i ciężkie, a tego przecież nie chcemy.

Mąka typu 450 idealnie nadaje się do biszkoptów, ciast drożdżowych i tortów. Sprawi się świetnie w wypiekach, które muszą być puszyste, delikatne i kruche . Jeśli zależy nam, by ciasto wyszło wyjątkowo puszyste, możemy mąkę jeszcze przesiać. Polecamy doskonały przepis na faworki. Użyjcie koniecznie mąki typu 450.

Jak zrobić faworki?

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej typu 450
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka spirytusu
  • 4 łyżki śmietany
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie faworków zaczynamy od wymieszania mąki z cukrem i solą. Dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus . Ciasto zagniatamy na masę, a potem rozbijamy wałkiem. Rozwałkowujemy na cienki placek i podsypujemy mąką.

Kroimy w paski, a potem na 15 cm prostokąty. W każdym kawałku robimy dziurkę na środku i koniec przeplatamy przez nacięcie . Faworki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor. Gdy ostygną, posypujemy cukrem pudrem. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić wyborny gulasz. Polecaliśmy paten na niezwykle soczyste schabowe.

faworki
Canva/arfo

Źródło: beszamel.se.pl, wp.pl

Dodajemy go do rosołu, a ma inne zalety. O jednej nie wie prawie nikt
1 czynność, a placki ziemniaczane na pewno nie ściemnieja. Tego uczą w szkołach gastronomicznych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy