Smakosze.pl Przepisy Wachowicz dodaje do mizerii składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. Co za pomysł
Fot. Shutterstock/Przemyslaw Muszynski, Facebook/Ewa Wachowicz

Wachowicz dodaje do mizerii składnik, o jakim nikt by nie pomyślał. Co za pomysł

2 sierpnia 2024

Mizeria najlepiej smakuje latem. Ta lubiana surówka z ogórków z dodatkiem śmietany wydaje się, że niczym nas już nie zaskoczy. Jednak mizeria Ewy Wachowicz zawiera składnik, który może budzić zdziwienie, ale jednocześnie dodaje pysznego smaku.

Mizeria Ewy Wachowicz zaskakuje i smakuje

Mizeria jest lubianym i bardzo popularnym dodatkiem do dań obiadowych. Plastry ogórka otulone apetyczną śmietaną smakują z mięsami i ziemniakami . Pasują też do dań wegetariańskich. Zwykle mizerię przyrządzamy z odrobiną koperku, a czasem dodajemy cebulę.

Przyprawy są też koniecznością. Wydaje się, że mizeria niczym nas już nie zaskoczy. Jednak ta autorstwa Ewy Wachowicz to nie lada zagadka. Wszystko dlatego, że znana restauratorka dodaje do niej cukier puder . Jaki jest efekt tego zabiegu? Taka mizeria smakuje, że palce lizać. Poniżej znajdziesz na nią przepis.

mizeria
Fot. Canva
Przepis na to ciasto przywiozłem z Podlasia. Marcinek jest hitem w moim domu

Jak zrobić mizerię z przepisu Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 4 ogórki
  • ½ białej cebuli
  • 1 łyżka cukru pudru
  • koperek
  • 2 łyżki octu winnego z białego wina
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie mizerii zacznij od umycia ogórków i ich obrania. Pokrój je cienko w plastry lub zetrzyj na tarce . Następnie posól, wymieszaj i odstaw na 15 minut. Po upływie tego czasu ogórki puszczą sok. Odcedź go.

Teraz cebulę pokrój w piórka. Dodaj do ogórków i dołóż posiekany koperek. Wlej ocet winny, wsyp cukier puder i pieprz . Składniki wymieszaj i podawaj mizerię.

Mizeria, że palce lizać

Mizeria z przepisu Ewy Wachowicz smakuje i sprawia, że je się ją z prawdziwą przyjemnością. Cukier puder nadaje delikatnie słodkiego smaku . Ocet winny zastępuje tu śmietanę i sprawia, że surówka ze świeżych ogórków ma łagodny smak. Taką mizeria pasuje właściwie do niemal każdego dania.

Warto skorzystać z nietypowego przepisu Ewy Wachowicz na tę popularną surówkę. Świeże ogórki i znakomite składniki sprawią, że taką mizerię zjesz z prawdziwą przyjemnością . Pisaliśmy o tym, w jaki sposób nie przechowywać miodu. Podawaliśmy przepis na pomidory w pysznym sosie.

mizeria
Fot. Canva/Dar1930

Źródło: haps.pl

Zakupy będą jeszcze droższe. Nowe prawo lada moment wejdzie w życie
Robię naleśniki bez grama mąki i cukru. Smakują tak samo jak Raffaello
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy