Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przenigdy nie przechowuj tam miodu. Stanie się twardy i straci wszystkie właściwości
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.08.2024 17:33

Przenigdy nie przechowuj tam miodu. Stanie się twardy i straci wszystkie właściwości

miód
Fot. Canva/D-ozen

Miód to naturalny rarytas, który gwarantuje nam smak i wyjątkowe wartości odżywcze. Jednak należy pamiętać, by nigdy nie przechowywać go w miejscu, który odbierze mu cenne wartości i sprawi, że miód będzie twardy jak kamień. Tego miejsca unikaj jak ognia. 

Miód, czyli pyszny i zdrowy

Miód ma wielu wiernych zwolenników. Lubimy go za smak, ale też za wyjątkowe wartości odżywcze. Te znakomicie wpływają na nasze zdrowie. Jedzenie miodu ma pozytywny wpływ na układ pokarmowy, sercowo-naczyniowy i odpornościowy. Warto wiedzieć, że spożywanie miodu redukuje stres i sprawia, że mamy lepszy nastrój oraz lepiej śpimy.

Miód słynie też z działania bakteriobójczego i wzmacniającego. Obniża też ciśnienie krwi, pomaga walczyć z przeziębieniami i przyspiesza gojenie się ran. Warto korzystać z dobrodziejstw miodu. Powinniśmy pamiętać przy tym, by odpowiednio go przechowywać. Pewien sposób niestety czyni go mało wartościowym i powoduje, że miód staje się twardy. 

miód
Fot. Canva/bit245

Jak nie przechowywać miodu?

Miodu nie warto przechowywać w lodówce. Stanie się on twardy i utraci swoje cenne właściwości. Niska temperatura wywoła krystalizację i zmieni konsystencje produktu. Twardy miód jest trudny w użyciu i chłonie on zapachy z lodówki. 

Gdzie zatem przechowywać miód? Wiele osób trzyma go w szafce, ale to miejsce też nie jest najlepszym wyborem. Gdy szafka znajduje się nad źródłem ciepła, to też źle wpłynie na miód i jego właściwości. Dlatego pamiętajmy, by nie umieszczać miodu w szafce nad kuchenką, płytą indukcyjną, piekarnikiem, czy czajnikiem elektrycznym. 

Najlepsze miejsce na przechowywanie miodu

Wybierając miejsce, w którym będziemy trzymać miód, musimy pamiętać o temperaturze. Optymalna temperatura to od 8 do 18 stopni Celsjusza. Miód źle reaguje na promienie słoneczne i to też należy wziąć pod uwagę. Najlepszy miejsce na przechowywanie miodu będzie piwnica.

Nie jest nasłoneczniona, a do tego panują w niej raczej niskie temperatury. Można też schować miód do spiżarki, jeśli taką posiadamy. Ważne jest, by miejsce nie było zbyt ciepłe i nasłonecznione. Pisaliśmy o tym, jak zrobić konfitury z jeżyn z pysznym dodatkiem. Informowaliśmy o wyjątkowym wpływie malin na nasz organizm. 

miód
Fot. Canva/Sunny Studio

Źródło: zywienie.abczdrowie.pl