Weź kapustę i połóż na niej mięso mielone. Prosty obiad zachwyci każdego
Szukasz inspiracji na prosty obiad? Poznaj przepis i przygotuj przepyszny posiłek dla całej rodziny. Kapusta w połączeniu z mięsem mielonym jeszcze nigdy nie smakowała aż tak dobrze. Smak całego dania zachwyci cię tak bardzo, że będziesz przygotowywać je znacznie częściej.
Kapusta na obłędnie smaczny i prosty obiad
Kapusta jest doskonałym warzywem, z którego przygotujesz nie tylko wiele znakomitych dodatków obiadowych, ale też, jak się okazuje - dań. Jednym z nich je to z przepisu umieszczonego poniżej. Jest tak dobre, że rodzina poprosi o niejedną dokładkę, a znajome o to, abyś zdradziła przepis .
W połączeniu z mięsem mielonym stworzysz obłędnie smaczny obiad. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej i poznaj dokładną instrukcję, jak przygotować danie z kapusty.
Mięso mielone i kapusta to podstawa
Prosty obiad oprócz tego, że nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych, nie wymaga także wielu produktów. Jak już wiesz, do tym najważniejszych należy kapusta, a smak dopełnia także mięso mielone. Oprócz tych dwóch składników potrzebne są także inne. Znajdziesz je wszystkie na liście umieszczonej poniżej. Przepis oraz zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Cookrate - Mięsne Przysmaki , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 2 kapusty
- 2 czerwone cebule
- 800 g mielonego mięsa
- ½ pęczka szczypiorku
- 7 g pieprzu
- 10 g soli
- 7 g ziół prowansalskich
- 10 g mielonej słodkiej papryki
- 1 cukinia
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
Przepis na prosty obiad z kapusty
Umytą i obraną z zewnętrznych liści kapustę pokrój na plastry o grubości około 3 centymetrów. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kawałki przypraw odrobiną pieprzu i soli. Obraną cebulę pokrój w krążki i ułóż je na kapuście.
Mięso przełóż do miski i wsyp drobno posiekany szczypior. Całość przypraw pieprzem solą, zioła prowansalskie, mieloną paprykę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość wymieszaj na jednolitą i gładką masę.
Uformuj z niej kulki, a następnie ułóż je na kapuście i rozgnieć. Umytą cukinię zetrzyj na małych oczkach tarki i ułóż je na mięsie. Jogurt naturalny wymieszaj z posiekanym koperkiem i ułóż powstały sos na cukinii.
Całość piecz w rozgrzanym do 180 piekarniku przez 35 minut. Podawaj na obiad i patrz, jak szybko znika z talerzy domowników.
Sprawdź także przepis na doskonały sernik oraz na puszystą jajecznicę .
Źródło: YouTube/Cookrate - Mięsne Przysmaki