Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden przecier, żaden ketchup. Strzelczyk z pomidorów robi prawdziwe cudo
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.09.2024 10:19

Żaden przecier, żaden ketchup. Strzelczyk z pomidorów robi prawdziwe cudo

adżika, gruziński sos
Fot. YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Jakie przetwory przyrządzić z pomidorów? Warto wziąć przykład z kucharza Tomasza Strzelczyka i przygotować aromatyczny i dość pikantny sos rodem z Gruzji. Z dodatkiem papryki i czosnku przysmak podbije podniebienia każdego smakosza nie tylko zimą.

Adżika najlepsza na zimę

Robisz przetwory z pomidorów? W takim razie wiesz, że zwykle z tych lubianych warzyw przygotowuje się przecier lub keczup. Jednak Tomasz Strzelczyk idzie o krok dalej. Przyrządza Adzikę, czyli sos pomidorowo-paprykowy. Przysmak pochodzi z Gruzji i tam była robioną wyłącznie z papryki i orzechów włoskich. 

Wersja słowiańska przygotowana jest z dodatkiem pomidorów, papryki i czosnku. Pomidory w takim wydaniu będą idealne na zimę. Tomasz Strzelczyk do sosu pomidorowo- paprykowego dodaje papryczkę chili, co podkręca smak. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.

adżika.jpg

Takiego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni. Orzechowiec bez pieczenia rozpływa się w ustach

Jak zrobić sos pomidorowo- paprykowy z przepisu Tomasza Strzelczyka?

Składniki:

  • 4 ½ kg pomidorów
  • 4 kg słodkiej papryki czerwonej
  • 350 g czosnku
  • 3 ostre papryczki chili (możesz dodać mniej lub pominąć)
  • 110 g soli kamiennej
  • 110 ml octu 10%
  • 150 g cukru

Przygotowanie sosu pomidorowo- paprykowego zacznij od pokrojenia pomidorów na mniejsze części i włożenia do garnka. Ząbki czosnku zalej wrzątkiem i odstaw. To sprawi, że będzie się łatwiej obierał. Pomidory powinny być mięsiste, a sos wyjdzie gęsty. Z papryki wytnij gniazda nasienne.

Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. To samo zrób z obranymi ząbkami czosnku i papryczką chili. Teraz wszystkie składniki trzeba zmielić. Zacznij od czosnku. Miel na grubym sitku. Potem zmiel paprykę i pomidory. Zmielone składniki przełóż do garnka, wymieszaj i zagotuj. Następnie przypraw solą, cukrem i octem. 

Adżika od Tomasza Strzelczyka kusi smakiem

Składniki wymieszaj i gotuj 45 minut na małym ogniu. Gdy sos się rozwarstwi, to oznacza, że można go przelewać do słoików. Szybko je zakręć i odstaw do góry dnem. Gdy sos wystygnie, odstaw go do spiżarni. Adżika w wykonaniu Tomasza Strzelczyka wychodzi pyszna i dość pikantna.

Tak przyrządzone pomidory na zimę możesz użyć do makaronów, zapiekanek i zup. Dodadzą smaku i aromatu każdej potrawie. Przypomną też smak lata w długie zimowe wieczory. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny obiad na piątek z ziemniaków i sera. Polecaliśmy przepis na szybką zapiekankę serową na kolację. 

adżika.jpg

Źródło: YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA