Żaden przecier, żaden ketchup. Strzelczyk z pomidorów robi prawdziwe cudo
Jakie przetwory przyrządzić z pomidorów? Warto wziąć przykład z kucharza Tomasza Strzelczyka i przygotować aromatyczny i dość pikantny sos rodem z Gruzji. Z dodatkiem papryki i czosnku przysmak podbije podniebienia każdego smakosza nie tylko zimą.
Adżika najlepsza na zimę
Robisz przetwory z pomidorów? W takim razie wiesz, że zwykle z tych lubianych warzyw przygotowuje się przecier lub keczup. Jednak Tomasz Strzelczyk idzie o krok dalej. Przyrządza Adzikę, czyli sos pomidorowo-paprykowy. Przysmak pochodzi z Gruzji i tam była robioną wyłącznie z papryki i orzechów włoskich.
Wersja słowiańska przygotowana jest z dodatkiem pomidorów, papryki i czosnku. Pomidory w takim wydaniu będą idealne na zimę. Tomasz Strzelczyk do sosu pomidorowo- paprykowego dodaje papryczkę chili, co podkręca smak. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube.
Takiego ciasta nie kupisz w żadnej cukierni. Orzechowiec bez pieczenia rozpływa się w ustachJak zrobić sos pomidorowo- paprykowy z przepisu Tomasza Strzelczyka?
Składniki:
- 4 ½ kg pomidorów
- 4 kg słodkiej papryki czerwonej
- 350 g czosnku
- 3 ostre papryczki chili (możesz dodać mniej lub pominąć)
- 110 g soli kamiennej
- 110 ml octu 10%
- 150 g cukru
Przygotowanie sosu pomidorowo- paprykowego zacznij od pokrojenia pomidorów na mniejsze części i włożenia do garnka. Ząbki czosnku zalej wrzątkiem i odstaw. To sprawi, że będzie się łatwiej obierał. Pomidory powinny być mięsiste, a sos wyjdzie gęsty. Z papryki wytnij gniazda nasienne.
Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. To samo zrób z obranymi ząbkami czosnku i papryczką chili. Teraz wszystkie składniki trzeba zmielić. Zacznij od czosnku. Miel na grubym sitku. Potem zmiel paprykę i pomidory. Zmielone składniki przełóż do garnka, wymieszaj i zagotuj. Następnie przypraw solą, cukrem i octem.
Adżika od Tomasza Strzelczyka kusi smakiem
Składniki wymieszaj i gotuj 45 minut na małym ogniu. Gdy sos się rozwarstwi, to oznacza, że można go przelewać do słoików. Szybko je zakręć i odstaw do góry dnem. Gdy sos wystygnie, odstaw go do spiżarni. Adżika w wykonaniu Tomasza Strzelczyka wychodzi pyszna i dość pikantna.
Tak przyrządzone pomidory na zimę możesz użyć do makaronów, zapiekanek i zup. Dodadzą smaku i aromatu każdej potrawie. Przypomną też smak lata w długie zimowe wieczory. Pisaliśmy o tym, jak zrobić pyszny obiad na piątek z ziemniaków i sera. Polecaliśmy przepis na szybką zapiekankę serową na kolację.
Źródło: YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA