Pij przez całą jesień i zimę. Wzmocnisz odporność i nie zachorujesz
Powoli kończy się lato i zaczyna się sezon na przeziębienia i infekcje. Warto wzmocnić odporność i przyrządzić syrop z miodu i cebuli. Taki domowy preparat sprawi, że żadna choroba nie będzie nam straszna.
Syrop na odporność pij na zdrowie
Zamiast słońca za oknem, mamy deszcz i wiatr. Trzeba się pogodzić z odejściem lata i nastaniem jesieni. Ta pora roku potrafi być piękna, ale też niestety obfitować w liczne zachorowania. Dlatego już teraz musimy wzmocnić odporność. Jak to zrobić? Najlepiej sięgnąć po domowy syrop na odporność. Robimy go z miodu, cebuli i czosnku galicyjskiego.
Ten wyróżnia się fioletowo-różowym zabarwieniem łuski i dużymi ząbkami. Można dorzucić też kilka goździków. Taki syrop na odporność zrobimy szybko, a już po upływie doby możemy po niego sięgnąć. Domowy syrop dostarczy nam witamin z grupy B i witaminy C. Wzmocni odporność i przyspieszy gojenie się ran. Poniżej znajdziesz przepis na syrop na odporność.
Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimęJak zrobić syrop z miodu i cebuli na odporność?
Składniki:
- 4 cebule
- 1 cytryna
- sok z ½ cytryny
- 3 ząbki czosnku galicyjskiego
- 6 łyżek miodu
- opcjonalnie kilka goździków
Przygotowanie syropu zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. Cytrynę wyszoruj, pokrój w plasterki, a z drugiej połowy cytryny wyciśnij sok. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Wyparz słoik lub dwa.
Do słoika układaj warstwami cebulę, cytrynę i czosnek. Po każdej warstwie dokładaj łyżkę miodu. Możesz dodać kilka goździków, które złagodzą smak cytryny. Na wierzch słoika dodaj miód i wlej sok z cytryny. Następnie słoik przykryj gazą lub wieczkiem, ale nie zakręcaj.
Syrop z miodu i cebuli w każdym domu
Syrop na odporność powinien stać w temperaturze pokojowej przez 12 godzin. Potem słoik zakręć i wstaw do lodówki na około 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedź syrop i wlej do słoiczka lub buteleczki. Preparat pełen dobroczynnych właściwości jest już gotowy do spożycia.
Jak dawkować syrop z miodu i cebuli? Specjaliści radzą, by syrop stosować po 3-4 łyżki codziennie przez okres 5-7 dni. Następnie należy zrobić przerwę, która ma trwać od 7 do 14 dni. Syrop na odporność wzmocni nas i sprawi, że nie będziemy chorować. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by zmiękczyć mięso w gulaszu. Polecaliśmy przepis na smaczne jogurtowe bułeczki.
Źródło: nietylkopasta.pl