Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Pij przez całą jesień i zimę. Wzmocnisz odporność i nie zachorujesz
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.09.2024 08:51

Pij przez całą jesień i zimę. Wzmocnisz odporność i nie zachorujesz

syrop na odporność
Fot. Canva/springtime78

Powoli kończy się lato i zaczyna się sezon na przeziębienia i infekcje. Warto wzmocnić odporność i przyrządzić syrop z miodu i cebuli. Taki domowy preparat sprawi, że żadna choroba nie będzie nam straszna.

Syrop na odporność pij na zdrowie

Zamiast słońca za oknem, mamy deszcz i wiatr. Trzeba się pogodzić z odejściem lata i nastaniem jesieni. Ta pora roku potrafi być piękna, ale też niestety obfitować w liczne zachorowania. Dlatego już teraz musimy wzmocnić odporność. Jak to zrobić? Najlepiej sięgnąć po domowy syrop na odporność. Robimy go z miodu, cebuli i czosnku galicyjskiego

Ten wyróżnia się fioletowo-różowym zabarwieniem łuski i dużymi ząbkami. Można dorzucić też kilka goździków. Taki syrop na odporność zrobimy szybko, a już po upływie doby możemy po niego sięgnąć. Domowy syrop dostarczy nam witamin z grupy B i witaminy C. Wzmocni odporność i przyspieszy gojenie się ran. Poniżej znajdziesz przepis na syrop na odporność.

syrop
Fot. Canva/iprachenko
Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę

Jak zrobić syrop z miodu i cebuli na odporność?

Składniki:

  • 4 cebule
  • 1 cytryna
  • sok z ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku galicyjskiego
  • 6 łyżek miodu
  • opcjonalnie kilka goździków

Przygotowanie syropu zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. Cytrynę wyszoruj, pokrój w plasterki, a z drugiej połowy cytryny wyciśnij sok. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Wyparz słoik lub dwa.

Do słoika układaj warstwami cebulę, cytrynę i czosnek. Po każdej warstwie dokładaj łyżkę miodu. Możesz dodać kilka goździków, które złagodzą smak cytryny. Na wierzch słoika dodaj miód i wlej sok z cytryny. Następnie słoik przykryj gazą lub wieczkiem, ale nie zakręcaj. 

Syrop z miodu i cebuli w każdym domu

Syrop na odporność powinien stać w temperaturze pokojowej przez 12 godzin. Potem słoik zakręć i wstaw do lodówki na około 24 godziny. Po upływie tego czasu odcedź syrop i wlej do słoiczka lub buteleczki. Preparat pełen dobroczynnych właściwości jest już gotowy do spożycia.

Jak dawkować syrop z miodu i cebuli? Specjaliści radzą, by syrop stosować po 3-4 łyżki codziennie przez okres 5-7 dni. Następnie należy zrobić przerwę, która ma trwać od 7 do 14 dni. Syrop na odporność wzmocni nas i sprawi, że nie będziemy chorować. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by zmiękczyć mięso w gulaszu. Polecaliśmy przepis na smaczne jogurtowe bułeczki. 

syrop
Fot. Canva/Comstock Images

Źródło: nietylkopasta.pl