Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 13.09.2024 07:00

Kroję pomidory i ogórki, a potem upycham w słoikach. To moje ulubione przetwory na zimę

przetwory
Fot. YouTube/sabinafoodee

Robisz przetwory na zimę? Zwykle przygotowywałam ogórki kiszone, ale dzięki temu przepisowi łączę ogórki z pomidorami i jeszcze innymi warzywami. Wychodzą znakomicie, dlatego każdemu polecam tę recepturę. Na zimę będą w sam raz. 

Przetwory na zimę, czyli co do słoików?

Powoli kończy się lato. Wielu z nas przygotowuje przetwory na zimę. Do słoików trafiają owoce i warzywa, które właśnie latem tak bardzo nam smakowały. Też robię apetyczne słoiczki, jednak do tej pory przeważnie tylko kisiłam ogórki.

Teraz też pakuję je do słoików, ale dodaję apetyczne pomidory. Dorzucam też paprykę, czosnek i cebulę. Takie połączenie jest pełne smaku. Przetwory na zimę wychodzą, że palce lizać. Pyszne i zdrowe będą idealne do surówek i zup. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Sabina foodee. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

przetwory
Fot. YouTube/sabinafoodee
Swoją domową kiełbasę robię inaczej, niż wszyscy. Kto raz spróbuje, błaga mnie o przepis

Jak zrobić pomidory i ogórki w słoikach na zimę?

Składniki:

  • 2 ½ kg pomidorów
  • 1 kg ogórków
  • 800 g cebuli
  • 700 g papryki czerwonej
  • 1 główka czosnku
  • koper
  • natka pietruszki
  • 3 łyżeczki soli
  • ½ szklanki oleju słonecznikowego
  • po 1 łyżce octu 9%
  • po 1 łyżce cukru do każdego słoika

Przygotowanie przetworów na zimę zacznij od pokrojenia pomidorów w cząstki, ogórków w plasterki i papryki w paski. Warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj pokrojoną w półplasterki cebulę. Dołóż posiekany czosnek, natkę pietruszki i koper.

Warzywa przełóż do pozostałych składników. Wsyp sól i wymieszaj. Wlej olej i ponownie wymieszaj. Przygotuj wcześniej wyparzone słoiki. Nałóż do nich warzywa, zakręć i słoiki pasteryzuj 35-40 minut. Następnie do każdego słoika wsyp po 1 łyżeczce cukru i wlej po 1 łyżce octu 9%. Słoiki zakręć i odstaw do góry dnem. 

Przetwory pełne smaku na zimę

Pomidory z ogórkami, papryką i cebulą wychodzą pełne smaku. Wyraziste i pyszne są też słodko-kwaśne i aż proszą się, by ich spróbować. Takie przetwory będą w sam raz na zimę. Dostarczą niezłej porcji witamin i sprawi, że dania obiadowe nabiorą smaku. 

Warto wypróbować ten wyjątkowy przepis na kiszonki. Połączenie pomidorów, ogórków z cebulą, czosnkiem daje pyszny efekt. Tak dobrych przetworów jeszcze nie jadłam. Kiszonki wychodzą, że palce lizać. Każdy je doceni zimą. Pisaliśmy o produktach, które warto kupić z promocji w Biedronce. Polecaliśmy przepis na gotowany sernik krówka. 

przetwory
Fot. YouTube/sabinafoodee