Smakosze.pl Porady Weź pomidora i zaklej go taśmą. Szkoda, że nie poznałam tego wcześniej
Fot. YouTube/smartfoxofficial

Weź pomidora i zaklej go taśmą. Szkoda, że nie poznałam tego wcześniej

9 października 2024

Pomidory oddajemy do surówek, sosów i zup. Bywa, że kupimy ich za dużo i wówczas się psuję. Jednak warto wtedy wziąć taśmę i warzywo zakleić. Efekt każdego zaskoczy.

Pomidory jedz na zdrowie

Pomidory najlepiej smakują latem, jednak sięgamy po nie przez cały rok. Te lubiane warzywa kładziemy na kanapkach, dodajemy do makaronów, sosów i surówek. Są składnikiem zapiekanek i zup. Pomidory dostarczają nam witamin A, C, K i B6. Jedzenie tych warzyw pozytywnie wpływa na nasz układ krwionośny i odpornościowy.

Pomidory wspomagają trawienie i dobrze wpływają na wygląd skóry. Lubimy ich smak, jednak zdarza się, że pomidorów kupujemy za dużo. Warzywa mogą się psuć i przez to marnować. Jednak teraz można temu zapobiec. Jak przedłużyć świeżość warzyw? To proste! Sposób możesz zobaczyć na kanale YouTube Smart Fox. Stamtąd pochodzi zdjęcie główne użyte w artykule.

warzywa
Fot. Canva/matthiasboeckel
Co roku na 1 listopada podaję taki obiad. Rodzina jest zachwycona

Pomidor i taśma klejąca

Zbyt dużo pomidorów oznacza jedno. Niektóre z tych warzyw się zepsują i prawdopodobnie trafią do kosza na śmieci. Jak przedłużyć świeżość warzyw? Musimy przygotować taśmę klejącą i oderwać kawałek. Przyklejamy go do górnej części szypułki.

Ten sposób sprawi, że pomidor nie dojrzeje zbyt szybko, a tym samym się nie zepsuje . Dzięki temu możemy go dłużej przechowywać. Przedłużamy świeżość warzyw i tak zabezpieczonego pomidora możemy przechowywać nawet 2 tygodnie . Pomidory wytrzymają dłużej i zjemy je ze smakiem w odpowiednim momencie.

Przedłuż świeżość warzyw

Sposób z taśmą klejącą jest wart polecenia. Kawałek taśmy sprawia, że pomidory nie dojrzewają tak szybko. Dłużej pozostaną zdatne do jedzenia. Gdy chcemy przedłużyć świeżość brokułów, trzeba wstawić je do szklanki z wodą, a dopiero potem do lodówki. Pamiętajmy, że z sałaty musimy usunąć najpierw liście, które nie wyglądają dobrze.

Powinniśmy dolną łodygę sałaty zawinąć w ręcznik papierowy. Zwilżamy, odciskamy z wody, pozbywamy się papieru i zawijamy w folie spożywczą. Warzywo wkładamy do lodówki. Marnowanie żywności jest ogromnym problemem. Według Banków Żywności w Polsce marnujemy około 4,8 miliona ton jedzenia. To oznacza, że każdy z nas wyrzuca średnio około 75 kg żywności . Pisaliśmy o atrakcyjnych promocjach na mięso i warzywa w sieci sklepów Dino. Polecaliśmy sposób na miękkie mięso na gulasz.

surówka
Fot. Canva/keko64
Poszedł na Święto Ziemniaka, nagle zadzwoniła do niego mama. "Wszystko jest za darmo"
Nie zdołasz oderwać się od tej pasty do kanapek. Jest niepokonana w smaku
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy