Smakosze.pl Przepisy Weź twaróg i ulubione warzywa. Pyszną zapiekankę na obiad przygotujesz w 40 minut
Fot. Canva/Africa Images

Weź twaróg i ulubione warzywa. Pyszną zapiekankę na obiad przygotujesz w 40 minut

13 grudnia 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zapiekanka z warzywami to zawsze świetny pomysł na obiad. Prosta, szybka, sycąca i lekka błyskawicznie znika z talerzy. Do zapiekanek zwykle dodajemy żółty ser, jak gouda, cheddar, czy parmezan. Często jest to również biała mozzarella. Mało kto wie, że i zwykły twaróg doskonale nadaje się do przygotowania tego typu dań. Smak jest niesamowity.

Zapiekanka warzywna poleca się na obiad

Zapiekanki są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Są niezwykle proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zwykle zapiekanki przygotowuję z makaronem lub mięsem . Niedawno jednak znalazłam przepis na warzywną propozycję z dodatkiem twarogu. Zapiekanka skradła moje serce.

Zapiekankę z twarogiem i warzywami przygotujesz w zaledwie 40 minut. Wystarczy podgotować jedynie warzywa i połączyć je z resztą składników. Do przygotowania zapiekanki możesz wykorzystać swoje ulubione warzywa, a następnie zapiec je w taki sposób, jak w przepisie.

zapiekanka.jpg
Fot. Canva/Natshaman
Krupnik zawsze gotuję na tym mięsie, z nim wychodzi najlepiej. Przepis mam z zeszytu babci

Zapiekanka warzywna z twarogiem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • średnia marchewka
  • czerwona papryka
  • garść pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 250 gramów półtłustego twarogu
  • zioła prowansalskie
  • papryka czerwona mielona
  • suszony czosnek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6-7 łyżek wody

Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić

Jak przygotować obiad w 40 minut?

Marchewkę pokrój w cienkie plastry. Paprykę w paski, podziel brokuła, posiekaj cebulę. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć warzywa. Oprósz je przyprawami i smaż przez kilka minut. Następnie wlej wodę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż nieco zmiękną.

Piekarnik nastaw na 180 stopni C z opcją grzania góra- dół. Cebulę przyrumień na oliwie. Gdy warzywa zmiękną przełóż je do miski, dodaj cebulę, pokrojone na pół pomidorki, rozgnieciony widelcem twaróg i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku, a następnie wbij jajko i ponownie połącz składniki.

Nasmaruj oliwą naczynie żaroodporne i wyłóż przygotowane warzywa z serem. Zapiekankę przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 20-30 minut, smacznego!

Polecamy również wyśmienitą, rozgrzewającą zupę . Po obiedzie przygotuj domowe kokosanki . Proste ciasteczka posmakują każdemu.

zapiekanka.jpg
Fot. Canva/Albisha
Dodaj do kapusty. Wystarczy odrobina, a będzie smaczniejsza i o wiele lżejsza dla żołądka
Upiekłem na próbę ciasto z pomidorów z puszki. Jest tak pyszne, że zrobię je na święta
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy