Krupnik zawsze gotuję na tym mięsie, z nim wychodzi najlepiej. Przepis mam z zeszytu babci
Na obiad koniecznie ugotuj krupnik. Ta zapomniana zupa doskonale rozgrzewa i syci na długie godziny. Dlatego poznaj przepis babci i przygotuj według niego danie, które zachwyci każdego. Smak zupy bierze się z jednego zaskakującego składnika. Już nigdy nie ugotujesz tej zupy inaczej.
Odnaleziony przepis babci na krupnik
O tym, że uwielbiamy zupy, wiadomo nie od dziś. W naszym tradycyjnym menu na pierwszym miejscu znajduje się rosół, a zaraz po nim pomidorowa. Kolejne miejsca zajmują zupy według własnych upodobań. Rzadko się jednak zdarza, aby był to krupnik, który, co to kryć, jest nieco zapomnianym daniem. A szkoda, bo dzięki temu, że ma właściwości rozgrzewające, doskonale sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym.
Szczególnie jeżeli będzie to krupnik z przepisu babci. Niedawno odnalazłem go w zeszycie z recepturami i byłem zaskoczony. Jeden, dosyć nietypowy, składnik wprowadził mnie w spore zdumienie, ale kiedy ugotowałem z niego zupę, wiedziałem, że już zawsze będę przygotowywał ją w ten sposób.
Dodaj do kapusty. Wystarczy odrobina, a będzie smaczniejsza i o wiele lżejsza dla żołądkaKrupnik tylko z tego mięsa
Ten krupnik wyjątkowy smak zawdzięcza odpowiedniemu rodzajowi mięsa. Zupę zazwyczaj gotuje się na żeberkach lub nogach z kurczaka, ale tym razem zastąpimy je żołądkami drobiowymi. Choć ten składnik może dziwić, dzięki niemu zupa nabiera odpowiedniego smaku.
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych
- 1 marchew
- ¼ selera
- 1 pietruszka
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 l zimnej wody
- 3 łyżki masła klarowanego
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- pieprz
- sól
Zobacz też: Tu zrobią jeden z największych Bali Sylwestrowych. Nie możesz tego przegapić
Przepis babci na krupnik
Przygotowanie krupniku rozpocznij od wymycia i oczyszczenia żołądków. Dopiero wtedy umieść je w garnku i dodaj liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz sól. Całość zalej woda i gotuj pod przykryciem przez godzinę.
W tym czasie przygotuj inne składniki. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i umyj. Następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Na patelni rozgrzej klarowane masło i podsmaż warzywa.
Ugotowane żołądki wyjmij i pokrój na mniejsze kawałki. Do wywaru dodaj podsmażone warzywa i doprowadź do zagotowania. Wsyp kaszę i gotuj przez 30 minut. Na koniec dodaj mięso, a krupnik przypraw pieprzem i solą. Podawaj go z ugotowanymi ziemniakami, a będzie smakował obłędnie.
Sprawdź także, co zrobić z ziemniakami z obiadu oraz dowiedz się, jak zrobić najlepszą babkę twarogową.