Kupił roladę za 54zł, przekroił ją i zamarł. "Jest po prostu straszna"

Znany youtuber Książulo podczas swojej wizyty w restaurcji na stoku w Szczyrku zamówił między innymi roladę z kluskami. Kiedy ją rozkroił nabrał jednak wątpliwości co do jakości posiłku. Zwłaszcza, że cena należy raczej do tych wyższych.
Książulo w Szczyrku
Znany recenzent kulinarny Książulo zimą udał się wraz z Polakami na południe, w góry. Można powiedzieć, że wrażenia z jego wizyty należą do przewidywalnych. Zjadł po raz pierwszy w życiu w restauracji nagrodzonej gwiazdką Michelin, i tam smakowało mu wszystko. Przeciwnie było w karczmie na stoku narciarskim.
Bary dla narciarzy nie cieszą się najwyższą renomą jako miejsca żywienia zbiorowego. Narciarze robią przerwę bez opuszczania terenu rekreacji, potrzebują jedynie posilić się i ogrzać. Nic więc dziwnego, że knajpy mogą dyktować ceny i nie muszą konkurować jakością, bo nie mają z kim.

Książulo kupuje roladę
Czy Kuflonka, którą odwiedził Książulo, była gorsza od innych obiektów w swojej kategorii? Być może. W końcu już na dolnej stacji kolejki turyści ostrzegali youtubera przed wysokimi cenami i niską jakością dań. Sam Szymon Nyczke przekonał się o tym jednak na własnej skórze, kiedy zamówił kilka pozycji z karty. Największe zastrzeżenia wzbudziła w nim rolada.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przystało na Beskid Śląski, w menu baru znalazło się to klasyczne dla regionu danie z kluskami i modrą kapustą. Kiedy jednak Książulo rozkroił roladę, którą zamówił, jej kolor wzbudził w nim wątpliwości. Mięso było w środku różowe.

Rolada śląska w Kuflonce
Kochani, nie widziałem jeszcze chyba brzydszej, gorzej wyglądającej rolady w życiu – zauważył Książulo, kiedy zabrał się za danie. – Mało ich widziałem w życiu, bo to nie jest danie, które często jem, aczkolwiek lubię – wyjaśnił.
Youtuber dodał, że jeśli chodzi o pieniądze, to „jest to po prostu bardzo, bardzo drogo i już zostawię ten temat bez komentarza”. Jego uwagę wzbudziło jednak co innego. Największe zarzuty miał do mięsa.
Jeśli myśleliście w życiu, że jedliście kiedykolwiek coś suchego, to przyjedźcie tutaj. Nie jadłem nigdy chyba bardziej suchego mięsa. Napój powinien być w zestawie do tej rolady. Jezus Maria, jakie suche, przysięgam – zaklinał się.

Rolada różowa jak świnka
Jeszcze gorsze uczucia wyraził, kiedy zaczął oceniać kolor mięsa.
To jest rolada wieprzowa. Trochę mnie martwi to, że ona czym głębiej, tym jest bardziej różowa. Wygląda to na tyle niefajnie, że – szczerze – nie ma się ochoty tego jeść.
Opinię Książula podzielili jego widzowie. Jedna z takich osób napisała na przykład:
Jako Ślązaczka mogę Ci powiedzieć że to coś co nazywa się roladą nawet koło rolady nie stało. Po zobaczeniu środka tzw rolady jakby to powiedziała moja mama " dur brzuszny murowany”.
Poznaj inne wrażenia Książula z wizyty w restauracji. Wypróbuj też przepis na flaczki według Jaśka Kuronia.






































