Włóż cebulę do słoika, dodaj tę przyprawę i zalej miodem. Przy tym inne syropy mogą się schować
Syrop z cebuli mimo upływu czasu jest jednym z najpopularniejszych sposobów na wzmocnienie odporności i jesienno-zimowe przypadłości. Klasyczną miksturę warto wzbogacić o dodatkowe składniki. Z nimi będzie jeszcze skuteczniejszy i o wiele smaczniejszy.
Sposób na pyszny syrop z cebuli
Kiedy czujemy w kościach przeziębienie albo dzieci wydają się niewyraźne, a nie chcemy od razu w popłochu lecieć do apteki po mocne środki do walki z chorobą, sięgamy po sprawdzone metody naszych babć. Do najważniejszych należy syrop z cebuli – witaminowa bomba, bogata także w mikroelementy takie jak cynk czy żelazo.
To między innymi tym składnikom syrop taki zawdzięcza swoje działanie bakteriobójcze, a przy tym uśmierza kaszel. Można też stosować go jako rodzaj maści do smarowania okolic nosa – zabijając bakterie przyspieszy wychodzenie z przeziębienia.
Jak przygotować syrop z cebuli
Ale chyba największą przewagą syropu z cebuli nad aptecznymi preparatami jest jego smak, który sprawia, że syrop na kaszel i wsparcie w walce z przeziębieniem staje się niemal przekąską.
Toczą się spory o to, jakie dodatki do tego syropu czynią go jeszcze lepszym, ale przepis, który podał ostatnio kanał youtube'owy Yörük Kizinin Mutfaği daje niezwykle ciekawe w smaku efekty. Sednem tego przepisu, prostego jak każdy inny na syrop z cebuli, jest przyprawienie go pieprzem . Warto też zamiast cukru użyć miodu, którego składnik – propolis – dodatkowo wspiera organizm w walce z infekcjami.
Składniki
- 1 duża cebula
- Pół szklanki miodu
- Czarny pieprz w ziarnach i zmielony
Syrop z cebuli – przygotowanie
Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w możliwie małą kosteczkę. Dobieramy słoik takiej wielkości, by pokrojona cebula swobodnie go wypełniła. Napełniamy słoik do połowy i zasypujemy połową łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu.
Resztą cebuli wypełniamy słoik do końca i wsypujemy kolejne pół łyżeczki pieprzu, a następnie dodajemy kilka ziarenek niezmielonego pieprzu.
Zalewamy cebulę płynnym miodem tak, by wypełniał połowę, zakręcamy słoik i odstawiamy na co najmniej kilkanaście godzin w chłodne miejsce z daleka od bezpośredniego światła słonecznego. Po tym czasie cebula oddaje swój sok i syrop jest gotowy do użycia.