Włóż ziemniaki do słoika i wlej colę. Później sobie podziękujesz
Takich frytek jeszcze nie jedliście. Są wyjątkowo chrupiące i przepyszne. Idealny dodatek do obiadu lub na wieczorną przekąskę przed telewizorem. Poznaj niezwykły przepis Anny Zyśk na domowe frytki.
Skąd pochodzą frytki?
Uważa się, że ten wyjątkowy dodatek powstał w XVII wieku. O miano ojczyzny frytek bije się Belgia i Francja. Jednak wszystko wskazuje na to, że właśnie Belgowie jako pierwsi zdecydowali się na usmażenie podłużnych kawałków ziemniaków na głęboki oleju .
Wariacji frytek jest naprawdę sporo. Od tych cienkich i prostych, po karbowane. Są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań, ale chętnie jemy je też solo. Najlepsze są oczywiście takie, które porządnie chrupią w czasie jedzenia . Anna Zyśk doskonale wie, jak je przyrządzić.
Perfekcyjne frytki z przepisu Anny Zyśk
Każdy z nas ma swoje preferencje, jeżeli chodzi o frytki. Jedni lubią długie i cienkie, a inni grube i karbowane. Jednak niezależnie od tego, jaki wariant wybieramy, chcemy, żeby były chrupkie. Anna Zyśk ma oryginalny sposób na perfekcyjne domowe frytki . Internauci pokochali jej przepisy i wskazówki, które publikuje na jedz.pysznie .
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 l coli
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- woda do zalania
- olej do smażenia
Jak zrobić idealnie chrupiące domowe frytki?
Krok 1. Ziemniaki kroimy na plastry, a następnie na słupki.
Krok 2. Frytki zalewamy zimną wodę i odstawiamy na 20 min.
Krok 3. Następnie frytki przekładamy do słoika, zalewamy colą i odstawiamy na kolejne 20 min.
Krok 4. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy. Następnie musimy je osuszyć i posypać skrobią.
Krok 5. Tak przygotowane frytki smażymy w głębokim oleju. Będą chrupiące i przepyszne.