Smakosze.pl Przepisy Włóż ziemniaki do słoika i wlej colę. Później sobie podziękujesz
Fot. Anna Zyśk

Włóż ziemniaki do słoika i wlej colę. Później sobie podziękujesz

13 stycznia 2025
Autor tekstu: Patrycja Grzebyk

Takich frytek jeszcze nie jedliście. Są wyjątkowo chrupiące i przepyszne. Idealny dodatek do obiadu lub na wieczorną przekąskę przed telewizorem. Poznaj niezwykły przepis Anny Zyśk na domowe frytki.

Skąd pochodzą frytki?

Uważa się, że ten wyjątkowy dodatek powstał w XVII wieku. O miano ojczyzny frytek bije się Belgia i Francja. Jednak wszystko wskazuje na to, że właśnie Belgowie jako pierwsi zdecydowali się na usmażenie podłużnych kawałków ziemniaków na głęboki oleju .

Wariacji frytek jest naprawdę sporo. Od tych cienkich i prostych, po karbowane. Są jednym z najbardziej uniwersalnych dodatków do dań, ale chętnie jemy je też solo. Najlepsze są oczywiście takie, które porządnie chrupią w czasie jedzenia . Anna Zyśk doskonale wie, jak je przyrządzić.

Namocz w tej mieszance i wrzuć do pralki. Ścierki kuchenne będą jak nowe

Perfekcyjne frytki z przepisu Anny Zyśk

Każdy z nas ma swoje preferencje, jeżeli chodzi o frytki. Jedni lubią długie i cienkie, a inni grube i karbowane. Jednak niezależnie od tego, jaki wariant wybieramy, chcemy, żeby były chrupkie. Anna Zyśk ma oryginalny sposób na perfekcyjne domowe frytki . Internauci pokochali jej przepisy i wskazówki, które publikuje na jedz.pysznie .

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 l coli
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
  • woda do zalania
  • olej do smażenia

Jak zrobić idealnie chrupiące domowe frytki?

Krok 1. Ziemniaki kroimy na plastry, a następnie na słupki.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Frytki zalewamy zimną wodę i odstawiamy na 20 min.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Następnie frytki przekładamy do słoika, zalewamy colą i odstawiamy na kolejne 20 min.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Po tym czasie ziemniaki odcedzamy. Następnie musimy je osuszyć i posypać skrobią.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk

Krok 5. Tak przygotowane frytki smażymy w głębokim oleju. Będą chrupiące i przepyszne.

frytki.jpg
Fot. Anna Zyśk
To moje ulubione danie z Lubelszczyzny. Bije na głowę tradycyjny gulasz
Biorę uwielbiane podroby i kuchenny tłuczek. Ten sposób na tani obiad zasługuje na medal
Obserwuj nas w
autor
Patrycja Grzebyk

Wydawczyni i redaktorka Smakosze.pl. Pasjonatka kulinariów, która kocha odkrywać nowe smaki. Uwielbia eksperymentować w kuchni i inspirować innych. Oddana fanka kuchni włoskiej.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy