Wsyp do jogurtu i zajadaj. Obniża cukier i tłuszcz, będziesz zdrowy jak koń
Niektóre składniki naszych potraw uważamy za dodatki wyłącznie smakowe. Bywamy wręcz zdziwieni, że służą naszemu zdrowiu. Tak jest w wypadku kilku niepozornych przypraw.
Zdrowy cynamon i kardamon
No dobra, o cynamonie i kardamonie niesprawiedliwie jest mówić, że są niepozorne. Wzbogacają smakiem desery owocowe i kawę , a ich aromatu nie da się pomylić z żadnym innym. Należą do żelaznego asortymentu cukierni, lecz wzbogacają także wytrawne potrawy orientalne i mięsne kompozycje.
Chodzi jednak nie tylko o smak. Oba te produkty mają zbawienne zdrowotne właściwości . Polecamy jedzenie ich z jogurtem, bo w tym połączeniu sprawdzają się najlepiej.
Cynamonowy jogurt
Dlaczego jogurt? Po pierwsze, to produkt bogaty w białko. Jednak, jak każda forma kwaszonego mleka, zawiera on probiotyki, które regulują działanie układu pokarmowego. Dobrze wpływają na jelita, wspierają też siłą rzeczy układ odpornościowy i, jak coraz częściej wychodzi w badaniach, nawet nastrój i samopoczucie.
Cynamon i kardamon świetnie odnajdują się w tym połączeniu, bo dobrze rozprowadzają się w zawierającym tłuszcz jogurcie i łączą w smaczny deser . Posłodzone słodzikiem, najlepiej takim o niskim indeksie glikemicznym, są już deserem na pełnej petardzie. Można łatwo przygotować je wieczorem i zjeść rano albo odmierzyć do słoiczka i zabrać do pracy.
Cynamon i kardamon – właściwości zdrowotne
Do najważniejszych zadań cynamonu należy regulowanie poziomu cukru we krwi. Ma też działanie przeciwzapalne i sprzyja regeneracji tkanek. Wiele badań wskazuje, że cynamon może mieć działanie antybakteryjne i antywirusowe , a nawet powstrzymywać rozwój nowotworów. Jest też silnym przeciwutleniaczem.
Wiele z tych działań cynamon dzieli z kardamonem. Ten ostatni za to bywa składnikiem leków na mdłości i niestrawność. Do jego zastosowań należy też zwalczanie przykrego zapachu z ust i powstrzymywanie rozwoju próchnicy . Badania pokazują też, że może poprawiać cyrkulację tlenu w krwiobiegu. To całkiem sporo zdrowotnych właściwości jak na tak pyszną kombinację składników.
Wypróbuj też połączenie śliwek z kefirem i przepis na niezwykłe kotlety mielone .