Wsyp dokładnie 3 łyżki do ciasta na pierogi. Takiego jeszcze nie jadłeś
Wprowadź powiew świeżości do swojej kuchni. Przygotuj oryginalne ciasto na pierogi. Wystarczy, że do standardowego przepisu dodasz 3 łyżki kakao. Potrawa zrobi na wszystkich niemałe wrażenie.
Ciasto na pierogi z kakao pięknie się prezentuje i obłędnie smakuje
Pierogi to uwielbiana przez nas potrawa. Zajadamy je na słodko, oraz na wytrawnie. Mniejsza różnorodność dotyczy ciasta na pierogi. Dobrze wiemy, jak zmienić ten stan rzeczy.
Ciasto na pierogi z dodatkiem kakao cieszy pięknym czekoladowym kolorem. Do tego nadaje daniu intensywnego, niespotykanego wcześniej smaku. Idealnie komponować się będzie z twarogiem na słodko z lekką nutką wanilii. Wypróbujcie ten przepis, a nie pożałujecie.
Przepis na czekoladowe ciasto na pierogi
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 2 i ½ łyżki cukru pudru
- 3 łyżki kakao naturalnego
- ½ szklanki gorącego mleka
- 1 szklanka gorącej wody
- 2 łyżki masła
Zaskakujące ciasto na pierogi z dodatkiem kakao krok po kroku
Masło do ciasta na pierogi przełóż do rondelka i rozpuść . Mąkę (odrobinę zostaw do podsypywania), kakao i cukier puder wymieszaj i przesiej do dużej miski . Dołóż do składników szczyptę soli i zacznij stopniowo dodawać do nich roztopiony tłuszcz . W następnej kolejności dolej też podgrzane mleko i wodę .
Składniki ciasta na pierogi wyrabiaj za pomocą dłoni . Kiedy zacznie przyklejać się do rąk przełóż je na blat . Kontynuuj wyrabianie, podsypując w razie konieczności mąką . Gotowe ciasto powinno mieć jednolity czekoladowy kolor .
Wyrobione elastyczne ciasto na pierogi uformuj w kulę . Owiń je folią spożywczą i pozostaw na 20-30 minut, aby odpoczęło . Po upływie tego czasu rozwałkuj je cienko, nadziej farszem i wrzucaj na wrzącą wodę z dodatkiem oleju . Po 2-3 minutach od wypłynięcia danie gotowe jest do zaserwowania . Jeśli Twoje pierogi nie chcą się skleić, skorzystaj z naszych porad w tym temacie . Strzelczyk nie zawraca sobie głowy sklejaniem, na pierogi ma zupełnie inny patent .