Smakosze.pl Przepisy Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem
WikimediaCommons/Przykuta

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

17 września 2023

Leniwe zazwyczaj robię ze zwykłej mąki pszennej, twarogu i jajek. Ostatnio jednak wpadłam na przepis, który zakładał wykorzystanie mniej popularnego produktu. Kupiłam go i przygotowałam ciasto jak zwykle. Danie wyszło tak delikatne, jak nigdy wcześniej.

Kluski leniwe mogą być bardziej miękkie

Jeśli kiedykolwiek słyszeliście o mące typu 00, to pewnie wiecie, że jest doskonała do pizzy. Jednak, gdy użyjemy jej do zrobienia masy na kluski leniwe, okaże się, że ich smak zmieni się nie do poznania. Warto spróbować.

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu
  • 150 g mąki pszennej typu 00
  • 2 duże jaja
  • szczypta soli

Zamiana mąki pszennej z uniwersalnej na całkowicie oczyszczoną przynosi spektakularne efekty. Nie powoduje jednak skomplikowania procesu przygotowania potrawy. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Twaróg na kluski leniwe.jpg
canva/allFOOD
Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

Jak zrobić miękkie kluski leniwe? Użyjcie innej mąki

Zaczynam od włożenia twarogu do miski i rozgniecenia go przy pomocy widelca. Dodaję do nich żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję masę do twarogu, a po wymieszaniu jeszcze wsypuję mąkę. Ostrożnie łącze składniki.

Z ciasta na leniwe formuję cienki wałek i tnę go na niewielkie kluseczki. W garnku zagotowuję wodę i wsypuję do niej nieco soli. Wrzucam leniwe i gotuję, aż wypłyną na powierzchnię.

Jak podać kluski leniwe?

Najpopularniejszym dodatkiem do leniwych jest chyba topione masło i cukier , ale można je też zjeść z dowolnym dżemem albo z sosem wytrawnym. Szczególnie smaczny może być pomidorowy lub grzybowy .

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kluski. Oprócz leniwych polecamy smakowite cepeliny — są pracochłonne, ale też pyszne. Spróbujcie również kultowych klusek szarych podanych z rumianym boczkiem.

Smakowite kluski leniwe.jpg
canva/rlat
Dostałam ten przepis na surówkę od zaprzyjaźnionego szefa kuchni. Smakuje jak z dobrej chińskiej restauracji
Rodzina cały czas prosi mnie o ucierane ciasto ze śliwkami. Korzystam z przepisu mojej babci
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy