Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem
Leniwe zazwyczaj robię ze zwykłej mąki pszennej, twarogu i jajek. Ostatnio jednak wpadłam na przepis, który zakładał wykorzystanie mniej popularnego produktu. Kupiłam go i przygotowałam ciasto jak zwykle. Danie wyszło tak delikatne, jak nigdy wcześniej.
Kluski leniwe mogą być bardziej miękkie
Jeśli kiedykolwiek słyszeliście o mące typu 00, to pewnie wiecie, że jest doskonała do pizzy. Jednak, gdy użyjemy jej do zrobienia masy na kluski leniwe, okaże się, że ich smak zmieni się nie do poznania. Warto spróbować.
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu
- 150 g mąki pszennej typu 00
- 2 duże jaja
- szczypta soli
Zamiana mąki pszennej z uniwersalnej na całkowicie oczyszczoną przynosi spektakularne efekty. Nie powoduje jednak skomplikowania procesu przygotowania potrawy. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Jak zrobić miękkie kluski leniwe? Użyjcie innej mąki
Zaczynam od włożenia twarogu do miski i rozgniecenia go przy pomocy widelca. Dodaję do nich żółtka. Białka ubijam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodaję masę do twarogu, a po wymieszaniu jeszcze wsypuję mąkę. Ostrożnie łącze składniki.
Z ciasta na leniwe formuję cienki wałek i tnę go na niewielkie kluseczki. W garnku zagotowuję wodę i wsypuję do niej nieco soli. Wrzucam leniwe i gotuję, aż wypłyną na powierzchnię.
Jak podać kluski leniwe?
Najpopularniejszym dodatkiem do leniwych jest chyba topione masło i cukier , ale można je też zjeść z dowolnym dżemem albo z sosem wytrawnym. Szczególnie smaczny może być pomidorowy lub grzybowy .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kluski. Oprócz leniwych polecamy smakowite cepeliny — są pracochłonne, ale też pyszne. Spróbujcie również kultowych klusek szarych podanych z rumianym boczkiem.