Dostałam od koleżanki ten przepis na sos pomidorowy do słoików. Idealny do ryżu i makaronu
Czy chcesz zatrzymać smak lata na dłużej? Polecam doskonały sos pomidorowy do słoików. Smakuje rewelacyjnie z ryżem i makaronem. Przygotuj go i ciesz się pysznym smakiem letnich pomidorów nawet zimą.
Sos pomidorowy, czyli smak lata
Latem pomidory są najsmaczniejsze. Dojrzewają w słońcu, a ich smak i aromat jest po prostu wyjątkowy. Letnie pomidory są dorodne, pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Często tez goszczą na naszych stołach.
Warto smak pomidorów zatrzymać na dłużej. Jednak jak to zrobić? Polecam przepis na sos pomidorowy do słoików. Dostałam go od koleżanki i zawsze przygotowuję go na zimę. Smakuje najlepiej z ryżem i makaronem.
Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłośćJak przygotować sos pomidorowy do słoików?
Składniki:
- ok. 3 kg pomidorów
- 1 duża cukinia
- 4 papryki
- cebula
- główka czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 kulek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka papryki ostrej
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
- ½ szklanki oleju
- 2 łyżki octu
Cukinie ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Na spód garnka wlewamy olej, cebulę kroimy na kostkę i wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy i pokrojony dodajemy do garnka. Paprykę kroimy, pozbywamy się nasion i wrzucamy do garnka.
Odciskamy cukinię z nadmiaru wody i dodajemy do garnka. Pomidory kroimy i dodajemy. Solimy i gotujemy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną i sos zgęstnieje, dodajemy jeszcze 3 ząbki czosnku, bazylię świeżą, cukier. Zagotowujemy i wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe.
Sos pomidorowy, czyli pora na blendowanie.
Sos blendujemy i mieszamy. Sos jest gęsty i bardzo aksamitny. Zachwyca smakiem i aromatem. Sos przelewamy do przygotowanych słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w garnku przez 15 minut.
Potem wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i po ostygnięciu możemy przenieść do spiżarni. Sos pomidorowy będzie też idealny na spód do pizzy i jako dodatek do zup, ryżu i makaronu. Pisaliśmy o sztuczce z pomidorem, która przyda się w kuchni. Podawaliśmy też przepis na kiszone pomidory.
Źródło: Youtube/@KasiaInthegarden