Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dostałam od koleżanki ten przepis na sos pomidorowy do słoików. Idealny do ryżu i makaronu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.09.2023 19:36

Dostałam od koleżanki ten przepis na sos pomidorowy do słoików. Idealny do ryżu i makaronu

sos pomidorowy
YouTube/@KasiaInthegarden

Czy chcesz zatrzymać smak lata na dłużej? Polecam doskonały sos pomidorowy do słoików. Smakuje rewelacyjnie z ryżem i makaronem. Przygotuj go i ciesz się pysznym smakiem letnich pomidorów nawet zimą. 

Sos pomidorowy, czyli smak lata

Latem pomidory są najsmaczniejsze. Dojrzewają w słońcu, a ich smak i aromat jest po prostu wyjątkowy. Letnie pomidory są dorodne, pięknie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Często tez goszczą na naszych stołach.

 Warto smak pomidorów zatrzymać na dłużej. Jednak jak to zrobić? Polecam przepis na sos pomidorowy do słoików. Dostałam go od koleżanki i zawsze przygotowuję go na zimę. Smakuje najlepiej z ryżem i makaronem. 

pomidory.jpg
YouTube/@KasiaInthegarden
Całe życie źle siekałam cebulę. Znajomy kucharz pokazał mi lepszy patent, łzawiące oczy to przeszłość

Jak przygotować sos pomidorowy do słoików?

Składniki:

  • ok. 3 kg pomidorów
  • 1 duża cukinia
  • 4 papryki
  • cebula
  • główka czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki octu

Cukinie ścieramy na tarce, solimy i odstawiamy na 2 godziny. Na spód garnka wlewamy olej, cebulę kroimy na kostkę i wrzucamy do garnka. Czosnek obieramy i pokrojony dodajemy do garnka. Paprykę kroimy, pozbywamy się nasion i wrzucamy do garnka.

Odciskamy cukinię z nadmiaru wody i dodajemy do garnka. Pomidory kroimy  i dodajemy. Solimy i gotujemy. Gdy wszystkie warzywa zmiękną i sos zgęstnieje, dodajemy jeszcze 3 ząbki czosnku, bazylię świeżą, cukier. Zagotowujemy i wyławiamy ziele angielskie i liście laurowe.

Sos pomidorowy, czyli pora na blendowanie.

Sos blendujemy i mieszamy. Sos jest gęsty i bardzo aksamitny. Zachwyca smakiem i aromatem. Sos przelewamy do przygotowanych słoików i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy w garnku przez 15 minut.

 Potem wyjmujemy, stawiamy do góry dnem i po ostygnięciu możemy przenieść do spiżarni. Sos pomidorowy będzie też idealny na  spód do pizzy i jako dodatek do zup, ryżu i makaronu. Pisaliśmy o sztuczce z pomidorem, która przyda się w kuchni. Podawaliśmy też przepis na kiszone pomidory. 

pomidory
Canva/ffolas

Źródło: Youtube/@KasiaInthegarden