Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gospodyni z Ziemi Dobrzyńskiej pokazała, jak robi szare kluchy. Czysta tradycja i natura
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.01.2023 13:04

Gospodyni z Ziemi Dobrzyńskiej pokazała, jak robi szare kluchy. Czysta tradycja i natura

Gospodyni z Ziemi Dobrzyńskiej pokazała, jak robi szare kluchy. Czysta tradycja i natura
Screeny z filmu pochodzą z kanału PWRmovie na YouTube

Gospodyni zdradziła przepis na tradycyjne, szare kluchy prosto z Ziemi Dobrzyńskiej. Kluchy z mączystych ziemniaków z dodatkiem mąki żytniej są pożywne i pełne smaku. Najlepiej podać je z okrasą z boczku oraz z twarogiem lub z gotowaną, kiszoną kapustą.

Na kanale PWRmovie na YouTube znajdziemy wiele ciekawostek na temat Ziemi Dobrzyńskiej. Nie zabrakło również przepisów na tradycyjne potrawy z tego regionu. Na jednym z opublikowanych filmów gospodyni zdradza przepis na szare kluchy. Proste danie Ziemi Dobrzyńskiej posmakuje każdemu.

Sekretem idealnych, szarych kluchów są odpowiednie ziemniaki i mąka. Gospodyni radzi, aby wybierać ziemniaki mączyste, najlepiej typu B lub C. Odmiany te mają mało wody i dużo skrobi. Są idealne między innymi do klusek śląskich, klusek kładzionych, placków ziemniaczanych. Bardzo ważna jest również mąka.

Do szarych klusek można dodać mąkę pszenną, jednak najlepszy smak uzyskamy sięgając po mąkę żytnią. Gospodyni podaje kluchy z okrasą z boczku, posypane twarogiem. Świetnie też będą smakować z gotowaną, kiszoną kapustą. Palce lizać.

Szare kluchy prosto z Ziemi Dobrzyńskiej

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków mącznych

  • szklanka mąki żytniej

  • jajko

  • płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • 200- 300 g boczku wędzonego na okrasę

  • twaróg naturalny do podania

  • gotowana, kiszona kapusta do podania

Jak zrobić kluski kładzione? Wyśmienity obiad przygotujesz za grosze

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach, odstaw. Gdy ziemniaki puszczą wodę, zlej ją delikatnie, żeby nie wylać skrobi. Do ziemniaków wbij jajko, wsyp mąkę, dodaj skrobię z miski oraz sól. Mieszaj łyżką, aż składniki dobrze się połączą, a masa będzie gęsta. W razie potrzeby wsyp więcej mąki.

Boczek pokrój i smaż na patelni, aż powstaną skwarki. Masę ziemniaczaną wyłóż na kuchenną deskę i zsuwaj jej porcje łyżką na osolony wrzątek. Gotuj kilka minut, aż kluski wypłyną. Kluchy wyjmij łyżką cedzakową, przełóż na talerz i polej tłuszczem i skwarkami. Kluchy możesz dodatkowo podać z twarogiem lub gotowaną kapustą, smacznego.

Zostały Ci ziemniaki z wczorajszego obiadu? Przygotuj kopytka. Kopytka możesz podsmażyć i podać np. z sosem pieczarkowym lub z cebulą. Dowiedz się również, jak zrobić najlepsze kluski śląskie. Będą delikatne i pełne smaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: